Croatia Rally – Μέρα 1η: Στην πρωτοπορία ο εκπληκτικός Rovanperä

Γεμάτη δράμα ήταν η πρώτη μέρα του Ράλι Κροατίας, τρίτου γύρου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι. Οι βροχερές συνθήκες δυσχέραιναν την προσπάθεια σχεδόν όλων, και λέμε σχεδόν καθώς ο Kalle Rovanperä (GR Yaris) όχι μόνο βγήκε αλώβητος από τις οκτώ ειδικές του πρώτου σκέλους, αλλά απέκτησε και πολύ σοβαρό πλεονέκτημα για την συνέχεια.

Η νίκη στις έξι από τις οκτώ ειδικές σήμερα τον τοποθετεί πρώτο, σε ένα αγώνα όπου δεν είχε προηγούμενη εμπειρία αφού πέρυσι αποχώρησε από τον πέμπτο χιλιόμετρο. Ο νεαρός κάνει μέχρι στιγμής τον καλύτερο του αγώνα, και αυτή η απόδοση προσδίδει μεγαλύτερη αξία στο αποτέλεσμα καθώς τρέχει σε ασφάλτινη επιφάνεια.

 

Ο Thierry Neuville (i20N) είναι ο οδηγός που έτρεχε στη δεύτερη θέση και με την ολοκλήρωση του πρώτου loop από τις ειδικές ήταν 53.1 δευτερόλεπτα πίσω. Για ακόμα μια φορά προβλήματα αξιοπιστίας εμφανίστηκαν στο i20 N και το πλήρωμα αναγκάστηκε να σπρώξει το αγωνιστικό για 800 μέτρα για έξι λεπτά.

Δεν έφτασαν έγκαιρα στο σημείο ελέγχου και αυτό τους επέφερε ποινή 40 δευτερολέπτων, η οποία τους έριξε τέταρτους.  Στην επανάληψη αντεπιτέθηκαν και πέρασαν με το τέλος της μέρας ξανά στη δεύτερη θέση με διαφορά περισσότερη από ένα λεπτό από τον πρωτοπόρο.

Όσοι οδηγοί ξεκινούσαν από τη δεύτερη θέση αι πίσω είχαν προβλήματα με το χώμα που βρισκόταν στις ειδικές από τα κοψίματα στις στροφές. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ott Tanak (i20 N) ο οποίος είχε και σκασμένο ελαστικό στην έβδομη ειδική διαδρομή. Ο Εσθονός είναι τρίτος 19.3 πίσω από τον ομόσταυλό του Neuville και φαίνεται να ελέγχει τη θέση.

Ο Craig Breen είναι ο μοναδικός οδηγός της Ford που διασώζει μέχρι στιγμής την παρτίδα. Ο Ιρλανδός δεν απέφυγε τα λάθη στη βρεγμένη άσφαλτο όμως τα 11.9 δευτερόλεπτα που τον χωρίζουν από τον Tanak του δίνουν βάσιμες ελπίδες για να παλέψει για το βάθρο.

Αθόρυβα και εκμεταλλευόμενος τις εγκαταλείψεις, ο Oliver Solbergμε το τέταρτο i20 N είναι πέμπτος και έχει στ10 δευτερόλεπτα πίσω του τον Elfyn Evans με to GR Yaris. Ο Evans είχε δυο σκασμένα ελαστικά σήμερα τα οποία προς το παρόν τον αφήνουν εκτός στόχων.

Takamoto Katsuta και Gus Greensmith είναι στην έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα, με τον τελευταίο αν έχει θέματα με σκασμένα ελαστικά.

Ο Esapekka Lappi είπε αντίο νωρίς στον αγώνα καθώς μετά από δικό του λάθος στην πρώτη ειδική διαδρομή κτύπησε το μπροστά δεξί τροχό σε βράχο με αποτέλεσμα να αποχωρήσει. Εκτός αγώνα έμεινε και ο Pierre Loubet ο οποίος είχε τρία σκασμένα ελαστικά και δυο ρεζέρβες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φτάσει στην ανασυγκρότηση.

Στην κατηγορία WRC 2, ο Yoan Rossel προηγείται, με τους Nikolay Gryazin και Eric Camilli να είναι στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Οκτώ ειδικές περιμένουν τους πρωταγωνιστές αύριο, με τις καιρικές συνθήκες να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με σήμερα, καθώς αναμένεται να είναι στεγνές.

Αποτελέσματα 1ης μέρας

1. Rovanperä 1hr 15min 35.5sec
2. Neuville +1min 4.0sec
3. Tänak +1min 23.3sec
4. Breen +1min 35.2sec
5. Solberg +2min 38.5sec
6. Evans +2min 49.1sec