Citroën Total World Rally Team: Έτοιμη για την πρόκληση της Γερμανίας

Ο δέκατος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι επιστρέφει στην άσφαλτο. Τα πληρώματα της Citroën Total World Rally Team Sébastien Ogier/Julien Ingrassia και Esapekka Lappi/Janne Ferm, ευελπιστούν ότι θα είναι εκ των πρωταγωνιστών στις ειδικές της Γερμανίας.

Οι Sébastien Ogier/Julien Ingrassia τερμάτισαν στο βάθρο στην πρώτη τους εμφάνιση στο WRC με ένα C4 το 2010, ακολούθησε η νίκη την επόμενη χρονιά όσο ήταν ακόμα στην Citroën ενώ αργότερα κέρδισαν ακόμα δυο φορές. Το Γαλλικό δίδυμο πάντα απέδιδε καλά σε αυτό τον αγώνα, όπου η ικανότητα τους να “διαβάζουν” το δρόμο αποδείχτηκε πολύτιμη. Ο αγώνας της Γερμανίας είναι μαζί με αυτόν της Κορσικής οι μοναδικοί στο ημερολόγιο που οι ειδικές είναι αμιγώς ασφάλτινες.

Είναι όμως εντελώς διαφορετικές από αυτές της Κορσικής και είναι ένας αγώνας όπου η Citroën στο πρόσφατο παρελθόν κέρδισε 12 φορές εκ των οποίων οι 11 νίκες είναι στο WRC. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εξάκις παγκόσμιοι πρωταθλητές πάνε σε αυτό τον αγώνα με απώτερο σκοπό να παραμείνουν σε τροχιά τίτλου.

Έχοντας κερδίσει μια ειδική στον αγώνα της Γερμανίας το 2017, οι Esapekka Lappi/Janne Ferm βελτιώθηκαν περισσότερο πέρυσι καθώς πέραν του γεγονότος ότι κέρδισαν μια ειδική, αυτή τη φορά τερμάτισαν τρίτοι στη γενική κατάταξη. Μέχρι στιγμής αυτός ήταν ο καλύτερος τερματισμός του πληρώματος σε ασφάλτινο αγώνα. Και όμως, αυτός είναι ένας από τους αγαπημένους τους καθώς με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στις ειδικές το κράτημα δεν είναι παντού το ίδιο. Ερχόμενοι από το πολύ καλό αποτέλεσμα στην Φιλανδία όπου τερμάτισαν δεύτεροι, οι Esapekka Lappi/Janne Ferm θέλουν να δώσουν συνέχεια στις καλές εμφανίσεις. Ωστόσο, η έβδομη θέση που θα εκκινούν μπορεί να είναι μειονεκτική ειδικότερα αν βρέξει καθώς η λάσπη που θα είναι στο δρόμο από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα θα κάνει το οδόστρωμα ακόμα πιο ολισθηρό.

Η ομάδα έκανε τέσσερις μέρες δοκιμών πριν από τον αγώνα σε δρόμους που είναι αντιπροσωπευτικοί των ειδικών. Η Citroën Total World Rally Team δούλεψε σκληρά κάνοντας εντατικές προετοιμασίες. Η ομάδα έκανε δοκιμές σε διαφορετικές επιφάνειες ασφάλτου και επίσης φάνηκε τυχερή καθώς κατά τη διάρκεια των δοκιμών οι συνθήκες ήταν μεταβαλλόμενες (στεγνό/βρεγμένο), κάτι που φάνηκε πολύ χρήσιμο για το στήσιμο του αυτοκινήτου σε αυτό τον αγώνα. Επίσης έκανε τους τελευταίους ελέγχους στην αναβαθμισμένη μηχανή του C3 WRC.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας Pierre Budar είπε, «Μετά τη δεύτερη θέση στην Φιλανδία, στόχος μας είναι κρατήσουμε το ρυθμό και εδώ στην Γερμανία, σε αυτό τον ασυνήθιστο αγώνα. Θέλουμε τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε ακόμα ένα τερματισμό στο βάθρο. Όσον αφορά τον Sébastien, ευελπιστούμε να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς στην προσπάθεια που κάνει για το πρωτάθλημα. Μετά το αγώνα στην Κορσική καταλάβαμε και βελτιώσαμε ορισμένα πράγματα σε αυτού του είδους την επιφάνεια και εργαστήκαμε σκληρά ούτως ώστε να διορθώσουμε τα προβλήματα. Θέλω να πιστεύω ότι θα πλησιάσουμε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μετά το τέλος του αγώνα, καθώς είναι ένα ράλι που το γνωρίζουμε πολύ καλά. Στην Γερμανία θα έχουμε επίσης αναβαθμισμένη μηχανή για τα C3 WRC».

Από την πλευρά του ο Sébastien Ogier ανέφερε, «Στόχος μου για τον αγώνα της Γερμανίας, όπου πάντα αποδίδω πολύ καλά, είναι να εξασφαλίσω ένα καλό αποτέλεσμα στην προσπάθεια που κάνω για τον τίτλο. Δοκιμάσαμε διάφορα ελαστικά σε διαφορετικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των δοκιμών και αυτό είναι πολύ θετικό. Το γεγονός ότι θα αγωνιστούμε στις ειδικές της στρατιωτικής βάσης σε αντίθετη φορά, μπορεί να κρίνει πολλά στην έκβαση του αγώνα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια επειδή πρέπει να κάνουμε σωστή διαχείριση των ελαστικών δεν μπορούμε να πιέσουμε πάρα πολύ. Έχει ύπουλα σημεία, όπως και όλος ο αγώνας. Ο κίνδυνος στην περιοχή Baumholder να έχεις σκασμένο ελαστικό είναι ψηλότερος από ότι συνήθως, καθώς υπάρχουν πολλές κοφτερές πέτρες στις άκρες του δρόμου».