Barum Czech Rally Zlin: Preview

Η δράση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ φτάνει στου δρόμου τα μισά αυτή τη βδομάδα με το 50o Barum Czech Rally Zlin στην Τσεχία, το οποίο είναι ο τέταρτος γύρος της φετινής συναρπαστικής σεζόν όπου οι Alexey Lukyanuk και Andreas Mikkelsen χωρίζονται από μόλις ένα βαθμό.

Ο αγώνας που θα διεξαχθεί το τριήμερο 27-29 Αυγούστου αποτελείται από 15 ασφάλτινες ειδικές διαδρομές μήκους 210.92 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Το Barum Czech Rally Zlin είναι αναπόσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ και από το 2004 αναδιαμορφώθηκε στην καινούργια έκδοση. Στον φετινό αγώνα πέραν από την μεγάλη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται επίσης και η ERC2, ERC3 Junior, ERC3 JuniorEuropean Rally Championship for Teams, Abarth Rally Cup, Clio Trophyby Toksport WRT και ERC-MICHELIN Talent Factory.

Απόλυτος κυρίαρχος την τελευταία πενταετία στον αγώνα της Τσεχίας είναι ο τοπικός οδηγός και πρώην πρωταθλητής Ευρώπης Jan Kopecky, με όλες τις νίκες να τις πετυχαίνει πίσω από το τιμόνι του Škoda Fabia R5.

Φέτος έχουν γίνει σαρωτικές αλλαγές της διαδρομής από το τελευταίο προ πανδημίας Czech Rally Zlin, καθώς οι διοργανωτές συνεχίζουν την προσπάθεια να παρουσιάσουν ένα άγνωστο πρόγραμμα γεμάτο προκλήσεις. Ακόμα και η υπερειδική διαδρομή στο Zlin έχει τροποποιηθεί ενώ η προκριματική διαδρομή βασισμένη στην παλιά SS Majak, είναι μια νέα προσθήκη για το 2021.Αλλαγές έγιναν σε όλες τις ειδικές διαδρομές και υπάρχουν τομείς οι οποίοι δεν έχουν ποτέ προηγουμένως συμπεριληφθεί στον αγώνα, όπως ένα μικρό τμήμα στη θρυλική διαδρομή Pindula. Η συμπερίληψη της ειδικής Hošťálková είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για τους διοργανωτές. Για τον εορτασμό των 50 χρόνων δόθηκε ειδική άδεια για τη σύνδεση των διάσημων ειδικών Semetín και Troják, όπου προηγουμένως ήταν αδύνατη λόγω προβλημάτων πρόσβασης. Η επιστροφή της Komárov είναι αξιοσημείωτη. Η τελευταία φορά που συμπεριλήφθηκε στον αγώνα  ήταν το 2009 και ήταν εκεί όπου ο υπεύθυνος της διαδρομής Miloslav Regner ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Barum Czech Rally Zlin το μακρινό 1974.

 

Στο αγωνιστικό μέρος, μετά τους δυο συνεχόμενους χωμάτινους αγώνες σε Πολωνία και Λετονία, το ERC άλλαξε επιφάνεια και έτρεξε στην άσφαλτο του Rally di Roma Capitalle ενώ ακολουθούν οι ασφάλτινες διαδρομές του Barum Czech Rally Zlin. Ο Alexey Lukyanuk έκανε εκπληκτική αρχή στη φετινή χρονιά ξεκινώντας με το δεξί τις υποχρεώσεις του αφού κέρδισε το εναρκτήριο RallyPoland αφήνοντας δεύτερο τον Andreas Mikkelsen. Στον δεύτερο γύρο, στο Rally Liepaja, νικητής αναδείχθηκε ο Nikolay Gryazin, με τους Craig Breen και Alexey Lukyanuk να συμπληρώνουν τις υπόλοιπες δυο θέσεις στο βάθρο. Σε αυτό τον αγώνα ο Mikkelsen έμεινε πέμπτος.

 

Στον τρίτο γύρο που διεξήχθη στην Ιταλία οι Ιταλοί Giancomenico Basso και Andrea Crugnola τερμάτισαν στις δυο πρώτες θέσεις, τρίτος ολοκλήρωσε ο Norbert Herczig, ενώ ο Andreas Mikkelsen έμεινε όγδοος. Ο Alexey Lukyanuk όπως είναι γνωστό αποχώρησε από τον αγώνα και έτσι οι δυο τους χωρίζονται από ένα βαθμό (67 έναντι 66), με τον Lukyanuk να φιγουράρει πρώτος στην βαθμολογία. Στην τρίτη θέση με 61 βαθμούς είναι ο Efrén Llarenaκαι τέταρτος ο Miko Marczyk με 60.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Mikkelsen από το 2012 δεν έχει τερματίσει ποτέ στο Zlin και στο φετινό αγώνα θα έχει για συνοδηγό τον Jones Anderson. Από την πλευρά του ο Lukyanuk είναι πάντα στη μάχη της νίκης τα τελευταία χρόνια όμως δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τον Jan Kopecký.

Barum-Czech-Rally-Zlin-2021-entry-list

Barum-Czech-Rally-Zlin-2021-itinerary