Barum Czech Rally Zlín: Κέρδισε ο Kopecký, ο τίτλος στον Paddon

Ο Hayden Paddon είναι ο νέος πρωταθλητής ERC. Ο οδηγός από τη Νέα Ζηλανδία που οδηγά για την ομάδα της BRC Racing ήταν πέμπτος στον αγώνα της Τσεχίας όταν σταμάτησε εννέα χιλιόμετρα μετά την έναρξη της ειδικής Halenkovice μήκους 16,69 χιλιομέτρων, με τον πίσω δεξιό τροχό να λείπει από το Hyundai i20 N Rally2.

O Paddon ανοίχτηκε σε μια αριστερή γρήγορη στροφή κτυπώντας σε δέντρο και λίγα μέτρα αργότερα σταμάτησε αφού δεν μπορούσε να συνεχίσει αποχωρώντας από τον αγώνα.

Ο Mārtiṇš Sesks, πλησιέστερος του αντίπαλος για τον τίτλο, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τους βαθμούς που χρειαζόταν για να παραμείνει στο κυνήγι του τίτλου και να διεκδικήσει τις πιθανότητες του στον τελευταίο αγώνα στην Ουγγαρία.
Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Paddon πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και παράλληλα έγινε ο πρώτος μη Ευρωπαίος που κερδίζει τον τίτλο του ERC μαζί με τον συνοδηγό του John Kennard..
«Είναι περίεργος ο τρόπος που κερδίσαμε το πρωτάθλημα αλλά είμαστε περήφανοι για αυτό που καταφέραμε με την ομάδα», είπε ο Paddon. «Είχαμε έξι καλούς αγώνες και ένα κακό. Συνολικά ήταν μια πολύ καλή σεζόν και είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε για το μέλλον. Μας άρεσε πολύ ο χρόνος που περάσαμε στο ERC φέτος. Έχει όλων των τύπων αγώνων, πολλές προκλήσεις και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Νομίζω ότι είναι ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα ράλι στον κόσμο και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να είμαστε μέρος του και στο μέλλον».  

Στη μάχη για τη νίκη στο Barum Czech Rally Zlín, ο Jan Kopecký σημείωσε την 11η νίκη ρεκόρ στην έδρα του πίσω από το τιμόνι του Škoda Fabia RS Rally2. Με τον Jan Hloušek στη θέση του συνοδηγού, η συμμετέχοντες με την Agrotec Škoda Rally Team διατήρησαν το προβάδισμα που απέκτησαν από το Σάββατο και ολοκλήρωσαν τον αγώνα 14,3 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Miklós Csomós.

Με τον τοπικό οδηγό και εκ των φαβορί Erik Cais εκτός διεκδίκησης της νίκης μετά από ένα σκασμένο ελαστικό στην έκτη ειδική το Σάββατο, ο Kopecký ήταν ταχύτερος στην Halenkovice και επέστρεψε στην ανασυγκρότηση στο Otrokovice με προβάδισμα 11,1 δευτερολέπτων.

Ο πολυπρωταθλητής Τσεχίας δεν είχε την αυτοπεποίθηση να πιέσει στην όγδοη και ένατη ειδική αφού το αυτοκίνητο γλιστρούσε, όμως οι αλλαγές στις ρυθμίσεις τον έβαλαν ξανά σε τροχιά νίκης. Όντας ταχύτερος σε 10η και 11η ειδική, αύξησε το προβάδισμα του στα 14,7 δευτερόλεπτα και φτάνοντας στην power stage απλά έκανε σωστή διαχείριση και έγινε ο έκτος διαφορετικό νικητής στο ERC φέτος.

Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Ούγγρος Miklós Csomós με Škoda Fabia Rally2 Evo. Αυτό ήταν το πρώτο βάθρο του οδηγού στο ERC και ήρθε μετά από πολύ καλές επιδόσεις που είχε μαζί με τον συνοδηγό του Viktor Bán, ο οποίος ανέφερε ότι έπρεπε να επιβραδύνει τον οδηγό του μετά από μια σύντομη έξοδο στην όγδοη ειδική διαδρομή.

 

Ο Adam Březík από την τέταρτη θέση οπισθοχώρησε στην έκτη μετά από κτύπημα σε αχυρόμπαλα στην όγδοη ειδική διαδρομή αφού αναγκάστηκε να κάνει όπισθεν. Στη συνέχεια ανέκαμψε και με πολύ καλούς χρόνους ανέβηκε ξανά τέταρτος παρόλο που ο Τσέχος βγήκε δυο φορές στο χαντάκι.

Έχοντας υποβιβαστεί στην πέμπτη θέση από τον Filip Mareš μετά την 11η ειδική, ο Březík ακολούθησε τις εντολές του θρυλικού προϊσταμένου της ομάδας Roman Kresta και επιτέθηκε στην 12η για να φτάσει στην τρίτη θέση μετά που ο Simon Wagner έχασε χρόνο βγαίνοντας σε χαντάκι.
Ο αγώνας όμως δεν είχε τελειώσει αφού ο Wagner ήταν ταχύτερος στην power stage ξαναπερνώντας τον Březík κατά 3,9 δευτερόλεπτα, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στο βάθρο.

Ο Filip Mareš τερμάτισε πέμπτος μετά και την εγκατάλειψη το πρωί από τον Paddon ενώ έκτος ολοκλήρωσε ο Dominik Stříteský που δεν μπόρεσε να μείνει κοντά στον Mareš και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.
Ο Erik Cais ξεκίνησε τη μέρα 12ος και αντεπιτέθηκε για να τερματίσει στο τέλος στην έβδομη θέση. Ο απερχόμενος πρωταθλητής Efrén Llarena ολοκλήρωσε όγδοος, ενώ οι Mathieu Franceschi και Simone Tempestini ολοκλήρωσαν το top 10 με όλους να οδηγούν Fabia!!.
To Barum Czech Rally Zlín θα παραμείνει στο ημερολόγιο του ERC μέχρι τουλάχιστον το 2025, αφού ο Διοργανωτής του WRC συμφώνησε σε διετή παράταση με τους διοργανωτές του ράλι σήμερα το απόγευμα.
Το Ράλι Ουγγαρίας φιλοξενεί τον τελικό της σεζόν στο ERC και θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου. Ο αγώνας είναι ασφάλτινος και εδρεύει στην Nyíregyháza στην βορειοανατολική περιοχή Zemplén, ενώ αποτέλεσε μέρος του ημερολογίου σε τρείς προηγούμενες περιπτώσεις.