Azores Rallye 2022: Εκπληκτική νίκη στο φινάλε για τον Llarena

Εκπληκτική ήταν η εξέλιξη του Azores Rallye, δεύτερου γύρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μπορεί η πλάστιγγα να έγερνε υπέρ του Ricardo Moura αφού προηγείτο μέχρι και την προτελευταία ειδική διαδρομή, όμως τα δεδομένα άλλαξαν άρδην στην powerstage όπου ο Llarena έκανε την ολική ανατροπή.

Ο Ισπανός βρέθηκε μέχρι και 14,7 δευτερόλεπτα πίσω από τον Moura στην 11η ειδική, όμως από κει και πέρα είχε το ψυχικό σθένος να πιέσει και σιγά σιγά να ροκανίσει την διαφορά.

Φτάνοντας στην τελευταία ειδική, η οποία ήταν και η power stage του αγώνα, η διαφορά από του Moura μειώθηκε στα 6,1 δευτερόλεπτα.

Εκεί ο Llarena με συνοδηγό την Sara  Fernández κυριολεκτικά οδήγησε δίχως αύριο και κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω θριαμβεύοντας στο τέλος με διαφορά 2,7 δευτερολέπτων. «Πιέσαμε πάρα μα πάρα πολύ σκληρά», είπε ο 26χρονος Llarena. «Στο πρώτο πέρασμα ήξερα ότι ήμουν ο ταχύτερος στο τελευταίο μέρος της ειδικής και έτσι στο επαναληπτικό πέρασμα πίεσα από την αρχή. Πίεσα πάρα πολύ όμως ταυτόχρονα ήμουν απολύτως συγκεντρωμένος».

Με τρείς ειδικές να απομένουν, ο Llarena είχε σχεδόν παραδεχτεί την ήττα από τον Moura, 10 φορές πρωταθλητή Αζορών. Όταν όμως μείωσε περισσότερο από μισό τη μεταξύ τους διαφορά στην προτελευταία ειδική διαδρομή, παραδέχθηκε ότι αυτή η εξέλιξη του αναπτέρωσες τις ελπίδες για την πρώτη του νίκη στο ERC.

«Μερικές φορές χρειάζεται να είσαι χαλαρός και απλά να επιτεθείς την τελευταία στιγμή», είπε ο οδηγός του Skoda Fabia Rally2 Evo. «Σίγουρα ο Ricardo έκανε πολύ καλή δουλειά όπως πάντα αφού εδώ είναι πάντα πολύ γρήγορος. Σε ορισμένα σημεία, ειδικά στο πρώτο loop της δεύτερης μέρας δεν περιμέναμε βροχή, οπότε βάλαμε σκληρά ελαστικά και ήταν πολύ δύσκολο για εμάς. Παρά το γεγονός ότι είχαμε δυσκολίες, εντούτοις ήξερα ότι στο τελευταίο loop είχα τέσσερα ολοκαίνουργια σκληρά ελαστικά και ο Ricardo ήταν μόνο με δυο μαλακά. Έτσι στην τελευταία ειδική πίεσα και πήρα τη νίκη».

Η επιτυχία του Llarena είναι η δεύτερη συνεχόμενη στη φετινή σεζόν του ERC για Ισπανό οδηγό, καθώς νωρίτερα αυτό τον μήνα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ο συμπατριώτης του Nil Solans κέρδισε το Rally Serras de Fafe – Felgueiras – Cabreira e Boticas.

«Σίγουρα είναι ένα όνειρο», είπε ο Llarena. «Αρκετές φορές βρεθήκαμε στο βάθρο και νομίζω τώρα το αξίζουμε, είναι καταπληκτικό και επίσης για την οικογένεια μου και τους φίλους μου που μας υποστηρίζουν. Δεν είμαστε πλούσια οικογένεια οπότε δουλεύουμε 200%, η Sara, και εγώ. Ο πατέρας μου, οι φίλοι μου και οι χορηγοί κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να είμαστε εδώ, οπότε είναι καταπληκτικό. Όσο για την MRF, πραγματικά κάνουν μια πολύ καλή εξέλιξη δουλεύοντας στο ελαστικό και βελτιώνονται πάντα, βελτιώνονται συνεχώς, όποτε μπορώ μόνο να πω ευχαριστώ στον Vivek και την ομάδα του. Είμαστε σαν οικογένεια και είναι εκπληκτικό».

Πίσω από τους δυο πρωταγωνιστές και τρίτος γενικής ολοκλήρωσε ο Simon Wagner, ενώ οι Tempestini, Araújo και Magalhaes συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα.

Τελικά αποτελέσματα

1. Llarena 2hr 24min 58.3sec
2. Moura +2.7ec
3. Wagner +31.4sec
4. Tempestini +50.4sec
5. Araújo +1min 48.0sec
6. Magalhaes +3min 1.8sec