Azores Rallye 2019: Παρθενική Νίκη για τον Habaj – Εκπληκτικό ντεμπούτο για τον Τσουλόφτα

Ο Πολωνός πρωταθλητής ράλι του 2015 Łukasz Habaj πήρε την πρώτη του νίκη σε διεθνή αγώνα μετά την επιτυχία του στο Ράλι Αζόρες, αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι της FIA.


Ο Habaj ανέβηκε μέχρι την δεύτερη θέση το πρωί περνώντας τον 10 φορές πρωταθλητή Πορτογαλίας Ricardo Moura, ενώ ακολούθως πέρασε πρώτος εκμεταλλευόμενος το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο περσινός πρωταθλητής του ERC Alexey Lukyanuk έχοντας σκασμένο ελαστικό στην προτελευταία ειδική διαδρομή του αγώνα.


Η νίκη του Habaj είναι επίσης η τρίτη διαδοχική νίκη για την ομάδα του Sports Racing Technologies, η οποία υποστήριξε τον Nikolay Gryazin στην κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή Junior ERC1 την περσινή χρονιά και γίνεται ο δεύτερος Πολωνός νικητής ενός αγώνα ERC μετά τον τρείς φορές πρωταθλητή ERC Kajetan Kajetanowicz.


“Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα, την Pirelli και την SRT, έκαναν και πάλι μια απίστευτη δουλειά. Δεν ξέρω τι να πω”, είπε με χαρά ο Habaj.
“Εργαζόμαστε σκληρά, σχεδόν δύο χρόνια. Αυτή είναι η τρίτη μας φορά εδώ, πέρυσι είχαμε έναν αρκετά καλό ρυθμό, αλλά κάποια τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε μαζί με κακή τύχη δεν μας άφησαν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι μόλις άλλαξε η τύχη μας. ”


Ο Moura εξασφάλισε τη δεύτερη θέση, ολοκληρώνοντας τον αγώνα 8,4 δευτερόλεπτα πίσω από τον Habaj. Ο Lukyanuk, ο οποίος αρχικά έπεσε στην τρίτη θέση (μετά το σκασμένο ελαστικό στην προτελευταία ειδική διαδρομή), στη συνέχεια εγκατέλειψε, όταν το Citroën C3 R5 ανετράπη στην πρώτη στροφή της Tronqueira (τελευταία ειδική διαδρομή του αγώνα).


Αυτή η εξέλιξη ανέβασε μια θέση τον νικητής της κατηγορίας ERC1 Junior, Chris Ingram, στην τελευταία θέση του βάθρου, 42,2 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή του αγώνα Habaj, με τον Bruno Magalhães της ομάδας της Hyundai Πορτογαλίας και τον Ricardo Teodósio να ολοκληρώνει την πρώτη πεντάδα.


Ο Teodósio κέρδισε τρεις από πέντε ειδικές διαδρομές του δεύτερου σκέλους, αλλά δεν κατάφερε να πιάσει τον Magalhães, καθως τους δύο χωρίζε μια διαφορά 17,1 δευτερόλεπτα.
Ο Marijan Griebel ολοκλήρωσε τον αγώνα στην έκτη θέση, με τους δικούς μας Αλέξανδρο Τσουλόφτα-Αντώνη Χρυσοστόμου να έχουν εξαιρετική παρουσία στην πρώτη τους παρουσία στον αγώνα στις Αζόρες κατακτώντας την έβδομη θέση γενικής και δεύτερη στην κατηγορία ERC1 Junior.


Το δικό μας πλήρωμα είχε και σήμερα πολύ καλή παρουσία, ξεκίνησε την μέρα δύσκολα, συναντώντας βροχή στην εξαιρετικά ολισθηρή πρώτη ειδική με την ειδική, συνθήκες πρωτόγνωρες όπως δήλωσαν. Το πλήρωμα είχε δύο άτυχες στιγμές με σπιναρίσματα σήμερα γράφοντας τελικά τον 13ο χρόνο. Στην δεύτερη ειδική διαδρομή της μέρας είχαν πολύ καλή παρουσία γράφοντας ένα χρόνο 7οι γενικής. Στην τελευταία ειδική του πρώτου σκέλους της μέρας βρήκαν απέναντι τους ομίχλη η οποία δυσκόλεψε υπερβολικά το πλήρωμα μας, γλιτώνοντας μια παραλίγο έξοδο. Στην προτελευταία ειδική διαδρομή συνεχίστηκε η ομίχλη η οποία ήταν πολύ έντονη, με την ορατότητα να είναι μέχρι τα 20 μέτρα.

Σε δηλώσεις του ο Αλέξανδρος στο τερματισμό της τελευταίας ειδικής του αγώνα ανάφερε: “Ουάου, τι ράλι! Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα ήταν τόσο δύσκολο. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που είμαι στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου της κατηγορίας ERC1 Junior, είμαι πραγματικά χαρούμενος”.
Ένας επίπονος αγώνας για τον Bernardo Sousa περιελάβανε μία έξοδο στην ειδική διαδρομή Sete Cidades την Παρασκευή και τρία σκασμένα ελαστικά, αλλά ακόμα και έτσι κατέκτησε την 8η θέση γενικής, δύο λεπτά πίσω απο τον Τσούλοφτα.


Αν και ο Vojtěch Štajf τα βρήκε σκούρα με τις αργές στροφές, ο οδηγός της ACCR Czech Rally Team κατάφερε τελικά να πάρει την ένατη θέση με την επιμονή του.
Ο Paulo Nobre ολοκλήρωσε την πρώτη δεκάδα. “Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χαρούμενος είμαι που ολοκλήρωσα αυτό τον αγώνα!”, δήλωσε στον τερματισμό του.

Πετυχημένο πέρα για πέρα ήταν το ντεμπούτο των Τσουλόφτα-Χρυσοστόμου στο φετινό ERC. Το πλήρωμα μετά τη δεύτερη θέση που πέτυχε στην κατηγορία ERC1, πλέων μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία καθώς πρωταρχικός στόχος είναι τα καλά αποτελέσματα στην κατηγορία τους όπου και θα κυνηγήσουν τη διάκριση.

Όλοι τώρα έχουμε ένα λόγο παραπάνω για να αναμένουμε τον επόμενο αγώνα ο οποίος θα διεξαχθεί στις Κανάριες Νήσους από τις 2 μέχρι τις 4 Μαΐου.

results