Aragon MotoGP-Κατατακτήριες: Ο Lorenzo επικράτησε του Dovizioso για την Pole – Ο Rossi μόλις 18ος

Ο Jorge Lorenzo (Team Ducati) θα ξεκινήσει τον αγώνα της Κυριακής στο Gran Premio Movistar de Aragon από την πρώτη θέση μετά που κατάφερε να σφραγίσει την τρίτη του συνεχόμενη pole position της χρονιάς με στυλ, επικρατώντας του ομόσταυλου του Andrea Dovizioso κατά 0,014 δευτερόλεπτα, με το δίδυμο της Ducati να επικρατούν του πρωτοπόρου του Πρωταθλήματος Marc Marquez (Team Honda) στο Q2.

Ήταν ο τρίτος Marquez ο οποίος στο πρώτο του γρήγορο γύρο είχε γράψει ένα χρόνο 1: 46.974 – τον ταχύτερο γύρο του Σαββατοκύριακου – με τον Lorenzo 0.110 πιο αργό και πιο πίσω τον Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) .

Τα “mindgames” εμφανίστηκαν όταν οι αναβάτες βγήκαν για να προσπαθήσουν και να βελτιώσουν τους χρόνους τους. Ο Dovizioso είχε τον Marquez να κρύβει τα χαρτιά, καθώς οι δύο πρώτοι στο πρωτάθλημα έπαιξαν σαν την γάτα με το ποντίκι, γεγονός που οδήγησε και τους δύο να αποφεύγουν δεύτερους γρήγορους γύρους καθώς όλοι εκτός από τον Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) και τον Jack Miller (Alma Pramac Racing) κατέβασαν τους χρόνους τους στον δεύτερο τους γρήγορο γύρο.

Αυτό σήμαινε ότι όλα θα κρίνονταν στο χρόνο ενός γύρου, με τον Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP) να βρίσκεται μπροστά από μια ομάδα οκτώ αναβατών, καθώς ο Marquez βρισκόταν κολλημένος στις εξατμίσεις του Dovi. Οι δυο τους ήταν κοντά καθώς κατέβαιναν στην 12η στροφή, όμως ο αναβάτης της Honda έχασε ελαφρώς το σημείο φρεναρίσματος- χάνοντας έτσι και μια πιθανή Pole. Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να μανουβράρει για να περάσει τον Alvaro Bautista (team Angel Nieto) στην ίδια στροφή, ο «DesmoDovi» πήγε ταχύτερα κατά 0.065 για να πάρει προσωρινά την Pole, αλλά ο ομόσταυλος του Lorenzo καραδοκούσε. Ξεκινώντας ελαφρώς αργότερα από τους υπόλοιπους, ο Ισπανός έβαλε το κεφάλι κάτω και άρπαξε την Poleμε διαφορά 0.014 – την τέταρτη της χρονιάς και την τέταρτη συνεχόμενη στον αγώνα του Aragon.

Αυτό έριξε τον Dovi στην 2η θέση και τον Marquez στην 3η, καθώς το τρίο θα βρεθεί στην κορυφή του gripμαζί για πρώτη φορά από τον Αυστριακό GP – και ξέρουμε τι συνέβη εκεί. Ο Crutchlow απείλησε τους προπορευόμενους, αλλά ένα ατύχημα στην 12η στροφή στον τελευταίο του γρήγορο γύρο έσβησε τις οποιεσδήποτε ελπίδες να ξεκινήσει για τρίτη συνεχόμενη φορά απο την πρώτη σειρά, μένοντας τέταρτος μόλις 0.265 από τον Lorenzo. Η πέμπτη θέση πήγε στην Andrea Iannone (Team Suzuki Ecstar), με τον Dani Pedrosa (Repsol Honda) να εξασφαλίζει την καλύτερη θέση του από τον αγώνα στο Jerez στην έκτη θέση.

Ο Danilo Petrucci της Ducati (Alma Pramac Racing) θα ξεκινήσει από την έβδομη θέση, μισό δευτερόλεπτο πίσω από την pole, με τον Bautista όγδοο, τον Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) ένατο και τον Jack Miller (Alma Pramac Racing) δέκατο. Το Q1 βρήκε τον αναβάτη της  Yamaha Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP) στην πρώτη θέση, στην συνέχεια και στο Q2 έπεσε στην 11η θέση, με τον Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) να ξεκινάει 12ος ερχόμενος απο το πρώτο μέρος των προκριματικών.

Ήταν μια απογοητευτική ημέρα για τον τρίτο στο πρωτάθλημα Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Ο «γιατρός» θα ξεκινήσει από την 18ηθέση την Κυριακή, το χειρότερο αποτέλεσμα του σε προκριματικά από το Assen πίσω στο 2006, καθώς η YZR-M1 συνεχίζει να μην είναι ανταγωνιστική.