Al-Attiyah/Baumel και Al-Rawahi/Al-Hmoud οι Πρωταθλητές MERC 2023

Μετά από έναν αγώνα να έχει αναβληθεί και τον τελικό γύρο να μεταφέρεται στην Κύπρο, η FIA αποφάσισε ότι οι τίτλοι οδηγών και συνοδηγών του Πρωταθλήματος Ράλι Μέσης Ανατολής FIA  (MERC) 2023 θα απονεμηθούν από κοινού στους Nasser Saleh Al-Attiyah/Mathieu Baumel και Abdullah Al -Rawahi/Ata Al-Hmoud.

Τα δύο πληρώματα ήταν ισόπαλα με 108 βαθμούς μετά από πέντε γύρους που διεξήχθησαν σε Ομάν, Κατάρ, Ιορδανία, Λίβανο και Κύπρο, αμφότερους να παίρνουν απο δύο νίκες, δύο δεύτερες θέσεις και είχαν και από μία αποχώρηση.

Οι περιφερειακοί αθλητικοί κανονισμοί ράλι της FIA ορίζουν ότι σε περίπτωση τέτοιας ισοπαλίας, η ίδια η FIA θα αποφασίσει τον νικητή και θα αποφασίσει μεταξύ οποιωνδήποτε ισόπαλων οδηγών και συνοδηγών, βάσει οποιωνδήποτε εκτιμήσεων κρίνει σκόπιμο.

Μια επιτροπή έξι ατόμων που αποτελείτο από τον Σεΐχη Abdullah Al-Khalifa (Αντιπρόεδρος για τον Αθλητισμό – Μέσης Ανατολής), τον Jarmo Mahonen (Πρόεδρο της Επιτροπής Ράλι), τον Petter Solberg (Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Οδηγών) και τον πρώην οδηγό του WRC και ο νυν πρωταθλητή ERC Hayden Paddon, με την υποστήριξη των Jérôme Roussel και Andrew Wheatley από το Τμήμα Ράλι της FIA, αποφάσισαν να απονείμουν τους τίτλους από κοινού ελλείψει σαφών κανονισμών και ανεπαρκών κριτηρίων για να αποφασίσουν διαφορετικά.

Υποβλήθηκαν προτάσεις στην Επιτροπή Ράλι για τροποποίηση των Κανονισμών Περιφερειακών Αθλημάτων Ράλι του 2024 για να αποφευχθεί η επανάληψη ενός τέτοιου περιστατικού.

Η Επιτροπή Ράλι έχει πλέον εγκρίνει την επιλογή που προτάθηκε τόσο από τον Solberg όσο και από τον Paddon, σύμφωνα με τον οποίο ο καθοριστικός παράγοντας θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα του τελευταίου γύρου του πρωταθλήματος, μετά του προτελευταίου γύρου και ούτω καθεξής. Αυτό θα υποβληθεί στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού τον Δεκέμβριο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του MERC όπου ένας τίτλος απονέμεται από κοινού. Ο Al-Rawahi – που εξασφάλισε νίκες στο Ομάν και την Ιορδανία – κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα οδηγών.

Ο Al-Attiyah κέρδισε τον αγώνα στην πατρίδα του στο Κατάρ και τον τελευταίο γύρο στην Κύπρο και τώρα έχει μεγαλώσει το ρεκόρ του, σε 19 περιφερειακούς τίτλους MERC. Ο Καταρινός ο οποίος γράφει ιστορία παρέλαβε στην τελετή απονομής πρωταθλημάτων στο Μπακού τρία πρωταθλήματα. Ο πέντε φορές νικητής του Ράλι Ντακάρ κέρδισε επίσης το πρωτάθλημα οδηγών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally-Raid της FIA 2023 (W2RC) και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα FIA 2023 Cross-Country Bajas.