ADAC RALLYE DEUTSCHLAND 2017: Κέρδισε ο Tanak

Με νικητή τον Ott Tanak (Ford Fiesta) ολοκληρώθηκε το ράλι Γερμανίας. Ο Εσθονός με σωστή επιλογή ελαστικών την Παρασκευή (όπως ο ίδιος δήλωσε), κατάφερε να προηγηθεί στον αγώνα και οδηγώντας ώριμα και αποτελεσματικά διαχειρίστηκε σωστά το προβάδισμα που είχε και κέρδισε για πρώτη φορά σε ασφάλτινη επιφάνεια. Τη σημερινή τελευταία μέρα δεν πίεσε καθόλου, και κερδίζοντας τον δεύτερο αγώνα στη σεζόν απέδειξε ότι η νίκη στη Σαρδηνία τον Ιούνιο δεν ήταν πυροτέχνημα.

Στη βαθμολγία πλησίασε τον Thierry Neuville (i20 Coupe) στους 26 βαθμούς και τρείς αγώνες πριν το τέλος είναι για τα καλά στο κόλπο της δεύτερη θέσης. Επίσης έσπασε και την αρνητική παράδοση για την M-Sport, η οποία δεν είχε κερδίσει ποτέ στον αγώνα της Γερμανίας.

 

Έκπληξη μπορεί να χαρακτηριστεί η δεύτερη θέση που τερμάτισε ο Andreas Mikkelsen με το Citroen C3. Ο Νορβηγός άντεξε χθες στις επιθέσεις του Sebastian Ogier καταφέρνοντας ένα μεγάλο αποτέλεσμα τόσο γι΄αυτόν όσο και για τη Citroen. Αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας με τη Γαλλική ομάδα και πλέον ο Mikkelsen είναι ξανά στο ψάξιμο, καθώς θέλει να ολοκληρώσει τους εναπομείναντες τρείς αγώνες σε αυτοκίνητο WRC. Οι φήμες λένε ότι για τη νέα χρονιά είναι σε συζητήσεις με τη Citreon και τη Hyundai.

Κερδισμένος του αγώνα είναι ο Sebastian Ogier (Ford Fiesta), ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την αποχώρηση του Thierry Neuville, τερματίζοντας τρίτος. Δεν πίεσε την τελευταία μέρα παρα μόνο στην power stage  όπου κατάφερε να μαζέψει δυο έξτρα βαθμούς και πάει στον μεικτό αγώνα της Ισπανίας τον ερχόμενο μήνα με προβάδισμα 17 βαθμών από τον μεγάλο του αντίπαλο.

Η αντεπίθεση του Juho Hanninen (Toyota Yaris) τον δικαίωσε με τερματισμό στην τέταρτη θέση γενικής. Ο Φιλανδός με δυο κερδισμένες ειδικές στον αγώνα, κατάφερε να περάσει τον Evans στη 18η και να τερματίσει για πρώτη φορά στη Γερμάνια τόσο ψηλά στην κατάταξη.

Μεγάλη ήταν η μαχη για την πέμπτη θέση μεταξύ των Craig Breen (CITROEN C3) και Elfyn Evans (Ford Fiesta) η οποία κρίθηκε στην τελευταία ειδική διαδρομή με τον Breen να είναι ταχύτερος και να τερματίζει για πέμπτη φορά τη φετινή σεζόν πέμπτος.

Την πρώτη οκτάδα συμπλήρωσαν οι Yari-Matti latvala (Toyota Yaris) ο οποίος για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα είχε μηχανικά προβλήματα και ο Hayden Paddon (i20 Coupe).

Ο Thierry Neuville δεν κατάφερε να φύγει με βαθμολογικό όφελος από τον αγώνα και πλέον πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να ανατρέψει τα εις βάρος του δεδομένα, όσον αφορά τον πρωτάθλημα οδηγών. Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών το διπλό βάθρο που πέτυχε η M-Sport σε συνδυασμό με την αποτυχία της Hyundai να μαζέψει βαθμούς γέρνει την πλάστιγγα προς την βρετανική ομάδα.

Στην κατηγορία WRC2 νικητής αναδείχθηκε ο Eric Camilli (Ford Fiesta) και στη δεύτεη θέση τερμάτισε ο Jan Kopecky (Skoda Fabia R5). Τρίτος τερμάτισε ο Pontus Tidemand ο οποίος είναι και ο φετινός πρωταθλητής στην κατηγορία WRC2.

Τρείς αγώνες απομένουν για την ολοκλήρωση της σεζόν και ο Sebastian Ogier έχει τον πρώτο λόγο για το πρωτάθλημα. Όπως όμως είδαμε στους δυο τελευταίους αγώνες, πέραν από ικανότητα χρειάζεται και τύχη καθώς ανα πάσα στιγμή όλα μπορούν να ανατραπούν. Η συνέχεια για το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι στην Ισπανία σε ένα αγώνα όπου όλοι περιμένουν με πολύ ανυπομονησία.

Final Overall Classification  – Rallye Deutschland

1 O. Tänak M. Järveoja Ford Fiesta WRC 2:57:31.7
2 A. Mikkelsen A. Jaeger Citroën C3 WRC +16.4
3 S. Ogier J. Ingrassia Ford Fiesta WRC +30.4
4 J. Hänninen K. Lindström Toyota Yaris WRC +1:49.2
5 C. Breen S. Martin Citroën C3 WRC +2:01.5
6 E. Evans D. Barritt Ford Fiesta WRC +2:03.4
7 J.M. Latvala M. Anttila Toyota Yaris WRC +3:58.2
8 H. Paddon S. Marshall Hyundai i20 Coupe WRC +4:32.4

 

2017 FIA World Rally Championship for Drivers’ Standings
After round 10

1 S. Ogier 177
2 T. Neuville 160
3 O. Tanak 144
4 J.M Latvala 123
5 D. Sordo 89
6 E. Evans 87
7 C. Breen 64
8 J. Hänninen 58
9 H. Paddon 55
10 E. Lappi 49

2017 FIA World Rally Championship for Manufacturers’ Standings
After round 10

1 M-Sport World Rally Team 325
2 Hyundai Motorsport 261
3 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 213
4 Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 163