ERC RALLY ISLAS CANARIAS 2020 – Μέρα 1η: Μπροστά ο Iván Ares

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του Rally Islas Canariasτελευταίου αγώνα της χρονιάς για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι ERC. Η σημερινή μέρα περιλάμβανε 9 ειδικές διαδρομές συνολικής απόστασης 99,69 αγωνιστικών χιλιομέτρων, με την επιλογή των ελαστικών να κρίνει την μέχρι στιγμής γενική κατάταξη.

Με την ολοκλήρωση της μέρας στην πρώτη θέση βρίσκουμε το Ισπανικό πλήρωμα της Hyundai Ares Racing Team, Iván Ares/David Vázquez με Hyundai i20 R5. Αν και δυσκολεύτηκαν στο πρώτο πέρασμα απο τις ειδικές, εντούτοις κατάφεραν να πετύχουν  τέσσερις δεύτερες θέσεις και μία πρώτη θέση κλειδώνοντας την πρωτιά.

Στη δεύτερη θέση γενικής και πρώτους στην κατηγορία ERC1 Junior είναι το πλήρωμα της M-Sport Ford World Rally Team Adrien Fourmaux/ Renaud Jamoul με Ford Fiesta R5 MkII. Και αυτό το δίδυμο τα βρήκε σκούρα στην επιλογή ελαστικών αφού όπως δήλωσαν στο πρώτο πέρασμα είχε αρκετό νερό στις ειδικές, ενώ στο δεύτερο ήταν ακόμη πιο δύσκολο καθώς ορισμένες ειδικές ήταν εντελώς στεγνές, κάποιες ενδιάμεσες αλλά και κάποιες με πολύ υγρές συνθήκες. Σε άλλες δηλώσεις τους ανάφεραν «Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι, υπήρχαν δύσκολες συνθήκες, αλλά είχαμε καλό ρυθμό».

Τρίτοι γενικής είναι οι Ισπανοί Nil Solans/ Xavi Moreno με Škoda Fabia Rally2 Evo. Κατάφεραν να είναι καλύτεροι στο πρώτο πέρασμα απο τις ειδικές πετυχαίνοντας τρείς πρώτες θέσεις και μια δεύτερη. Κατά το δεύτερο πέρασμα σε μεικτές συνθήκες γκρέμισαν όσα έκτισαν χάνοντας την δεύτερη θέση στην τελευταία ειδική διαδρομή. «Η μέρα ήταν καλή, κάναμε μια καλή επιλογή ελαστικών. Τώρα χάσαμε χρόνο, νομίζαμε ότι θα ήταν στεγνή η ειδική, αλλά είχαμε βροχή την τελευταία στιγμή», είπε ο Solans.  Τα τρία πρώτα πληρώματα χωρίζει μια διαφορά την τάξης των 9 δευτερολέπτων και όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό την αυριανή τελευταία μέρα θα έχουμε τρομερή μάχη για αυτές τις πρώτες θέσεις.

Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε το Γαλλικό πλήρωμα των Yoann Bonato/ Benjamin Boulloud με Citroën C3 R5. Σαφώς βελτιωμένοι στο δεύτερο πέρασμα έγραψαν μια τρίτη θέση και τέσσερις τέταρτες θέσεις. Πέμπτοι γενικής είναι οι  Suárez/Alberto Iglesias με Škoda Fabia Rally2 Evo. Ήταν καλύτεροι στο δεύτερο πέρασμα αλλά και στην 2η ειδική της μέρας και μετά το τέλος της πρώτης μέρας ανέφεραν, «κάναμε λάθος επιλογή ελαστικών σήμερα, στην τελευταία ειδική άρχισε να βρέχει πριν από την εκκίνηση. Ελπίζω ότι αύριο θα είναι καλύτερα». Στην επόμενη θέση είναι ακόμη ένα Ισπανικό πλήρωμα, οι Luis Monzón/ Jose Carlos Deniz με Citroën C3 R5. Τα πήγαν σχετικά καλά την σημερινή μέρα αν εξαιρέσει κανείς τις ειδικές πέντε, έξι και επτά.

Στη 7η θέση γενικής και δεύτεροι στην κατηγορία ERC1 Junior είναι το πλήρωμα των Oliver Solberg/ Aaron Johnston με Volkswagen Polo Gti R5. Οι δεύτερη στην γενική κατάταξη και διεκδικητές του φετινού πρωταθλήματος είχαν μια δύσκολη μέρα, με τις ειδικές 2,4 και 9 να στέλνουν το πλήρωμα στη έκτη θέση. Στην 8η θέση γενικής είναι το πρωτοπόρο Ρωσικό πλήρωμα της Sainteloc Junior Team Alexey Lukyanuk/ Alexey Arnautov με Citroën C3 R5. Δεν είχαν και την καλύτερη μέρα καταφέρνοντας όμως να επικρατήσουν στην 5η και 6η ειδική διαδρομή της μέρας και όπως δήλωσαν απόλαυσαν τις δύο αυτές στεγνές ειδικές θέλοντας, να ξεχάσουν τις υπόλοιπες.

Στην 9η θέση και 3οι στην κατηγορία ERC1 Junior είναι το Γερμανοαυστριακό δίδυμο της Sainteloc Junior Team Marijan Griebel/Pirmin Winklhofer με Citroën C3 R5. Είχαν μια σχετικά μέτρια μέρα αν και όπως δήλωσαν οι ίδιοι όλα ήταν καλά στη αρχή σε γενικές γραμμές, βρίσκοντας τα σκούρα στην τελευταία ειδική αφού ήταν εξαιρετικά ολισθηρή. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Ισπανοί της Hyundai Canarias Motorsport, Yeray Lemes/ Rogelio Peñate με Hyundai i20 R5.

Ένα πλήρωμα το οποίο έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο WRC δεν κατάφερε να έχει τα ανάλογα αποτελέσματα. Οι Andreas Mikkelsen/ Anders Jæger, ολοκλήρωσαν την πρώτη μέρα του αγώνα στην 11η θέση γενικής. Σε δηλώσεις τους ανάφεραν. «Ήταν δύσκολη μέρα, κάναμε κακή επιλογή ελαστικών το πρωί, ήταν δύσκολο και το απόγευμα. Ελπίζουμε να τα πάμε καλύτερα την αυριανή μέρα.»

Στην κατηγορία ERC3 Junior και ERC3 στην πρώτη θέση βρίσκουμε το πλήρωμα των Josep Bassas/ Axel Coronado τηςRallye Team Spain με Peugeot 208 Rally4. Στη δεύτερη θέση είναι οι Sindre Furuseth/Jim Hjerpe της Sainteloc Junior Team με Peugeot 208 Rally4 και τρίτοι οι Εσθονοί Ken Torn/Kauri Pannas της Estonian Autosport Junior Team με Ford Fiesta Rally4.

Στην κατηγορία ERC2 και Abarth, πρώτοι είναι οι Πολωνοί Dariusz Poloński/ Łukasz Sitek της  Rally Technology με Fiat 124 Abarth RGT. Στη δεύτερη θέση στην κατηγορία ERC2 είναι το Ουγγρικό πλήρωμα των Tibor jun. Érdi/Zoltán Csökő της Érdi Team Kft με Mitsubishi Lancer Evo X. Την  τριάδα στην κατηγορία ERC2 και στη δεύτερη θέση στο Abarth είναι οι Ιταλοί Andrea Mabellini/ Nicoló Gonella της Napoca Rally Team με Fiat 124 Abarth RGT.

Ο αγώνας συνεχίζεται και ολοκληρώνεται το Σάββατο με τη διεξαγωγή οκτώ ειδικών διαδρομών (τέσσερις επαναλαμβανόμενες) συνολικής απόστασης 102,10 αγωνιστικών χιλιομέτρων.