44o Ράλλυ Αφροδίτης 2021: Η τελική αναμέτρηση

Στην Πάφο θα κριθεί και φέτος ο Πρωταθλητής Ράλλυ καθώς στην Πόλη της Αφροδίτης θα διεξαχθεί ο 7ος και τελευταίος γύρος του HONDA/GALATARIOTIS-ENI Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ράλλυ της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

Στο δάσος Πάφου το διήμερο 11-12 Δεκεμβρίου οι φετινοί πρωταγωνιστές είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν τον πολυπόθητο τίτλο. Με τον συντελεστή βαθμολογίας να είναι στο 1.5, οι ανατροπές είναι εύκολο να γίνουν και αυτό το είδαμε να γίνετε και σε προηγούμενες χρονιές. Το 44o Ράλλυ Αφροδίτης απαρτίζετε οκτώ ειδικές διαδρομές, τέσσερις το Σάββατο και τέσσερις την Κυριακή, συνολικού μήκους 122.34 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Μετά την εκκίνηση το Σάββατο το πρωί μπροστά από την Πλατεία Δημαρχείου Πάφου στις 11 το πρωί, τα πληρώματα θα αγωνιστούν στις ελικοειδής ειδικές Αναδιού-Σελλάδι της Αυτουλλίνας και Σελλάδι της Αυτουλλίνας-Αργάκα. Θα ακολουθήσει ανασυγκρότηση στο γήπεδο του χωριού Πολέμι και οι προαναφερθέντες ειδικές θα επαναληφθούν ξανά.

Την Κυριακή θα διεξαχθούν οι κλασσικές και τεχνικές ειδικές Κανναβιού-Σταυρός και Σταυρός-Αναδιού οι οποίες χωρίζονται από ενδιάμεση ανασυγκρότηση. Ακολουθεί η επανάληψη τους και ο τερματισμός είναι θα γίνει στην Πλατεία Δημαρχείου στην Πάφο στις 14:02.

Η λίστα συμμετοχών περιλαμβάνει 26 πληρώματα με μεγάλη απουσία αυτή των πρωτοπόρων στη βαθμολογία με 147 βαθμούς, Petrolina Racing Team Τσουλόφτα-Ηλία.

Έτσι τον τίτλο στο μεγάλο φινάλε θα διεκδικήσουν ο νικητής του προηγούμενου αγώνα Πέτρος Παντελή με συνοδηγό τον Πάμπο Λαό (Citroen DS3 R5), οι οποίοι είναι δεύτεροι στη βαθμολογία με 142.25 βαθμούς, οι τρίτοι στη βαθμολογία Petrolina Racing Team Σίμος Γαλαταριώτης-Αντώνης Ιωάννου (VW POLO GTI R5) οι οποίοι έχουν 142 βαθμούς και ο Petrolina Racing Team Παναγιώτης Γιάγκου με συνοδηγό τον Λεωνίδα Χριστοφή και αυτοκίνητο Hyundai i20 R5 και 125.5 βαθμούς.

Σε σύνολο εφτά αγώνων τα πληρώματα πρέπει να προσμετρήσουν τα πέντε καλύτερα αποτελέσματα και με αυτά τα δεδομένα οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα. Οι περσινοί πρωταθλητές, σε περίπτωση που κερδίσει ο Παντελη “βολεύονται” και με τερματισμό με την τρίτη θέση και έξι βαθμούς μπόνους, καθώς τα αποτελέσματα που αφαιρούν είναι δυο μηδενικά, ένα από τη δεύτερη μέρα στο Cyprus Rally και ένα από την αποχώρηση από το Tiger Rally, με τελική βαθμολογία τους 179.5 βαθμούς αν είναι τρίτοι. Το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούν να έχουν είναι φυσικά η πρώτη θέση η οποία τους δίνει 197 βαθμούς (συμπεριλαμβανομένου 10 βαθμούς μπόνους) και παράλληλα το πρωτάθλημα, ενώ με μια δεύτερη θέση γενικής πίσω από τον Παντελή και οκτώ βαθμούς μπόνους μαζεύουν 182 βαθμούς και έτσι και πάλι κερδίζουν το πρωτάθλημα.

Ο Πέτρος Παντελή χρειάζεται στην καλύτερη περίπτωση να τερματίσει πρώτος και οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου τέταρτοι ή πιο κάτω, ενώ σε σχέση με τον Παναγιώτη Γιάγκου έχει το πλεονέκτημα.

Ο Παντελή αφαιρεί τους μηδέν βαθμούς από το Tour of Cyprus και τους 19 από το Λάρνακα Ακρόπολις Ράλλυ με καλύτερο άθροισμα σε περίπτωση νίκης με 10 βαθμούς μπόνους από τις δυο μέρες 178.25 βαθμούς. Σε διαφορετική περίπτωση χρειάζεται συνδυασμό αποτελεσμάτων για να υλοποιήσει τον στόχο του.

Από την πλευρά του ο πάντα μαχητικός Παναγιώτης Γιάγκου πάει στην Πάφο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σαν εκ των διεκδικητών του τίτλου και αναμφίβολα θα πιέσει μέχρι και το τελευταίο μέτρο για να πετύχει το στόχο του. Ο Γιάγκου αφαιρεί το μηδέν από το Tour of Cyprus όπου δεν αγωνίστηκε και 23 βαθμούς είτε από EastSafari είτε από το Λάρνακα Ακρόπολις Ράλλυ.

Με αυτά τα δεδομένα στην καλύτερη περίπτωση αθροίζει 157.5 βαθμούς σε περίπτωση νίκης και εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους είναι στην μειονεκτικότερη θέση.

Σε αυτή την εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Χρίστος Δημοσθένους ο οποίος με συνοδηγό τον Κύπρο Χριστοδούλου θα ψάξει την πρώτη του νίκη με το Skoda Fabia R5.

Στην κατηγορία RC2 οι πρωτοπόροι Σταύρος Αντωνίου-Δημήτρης Πιερή (Mitsubishi Lancer EVO X R4) έχουν τον πρώτο λόγο για τον τίτλο μετά τη νίκη στον προηγούμενο αγώνα σε σχέση με τους άμεσους αντίπαλους τους για τον τίτλο, τους Χρίστο Χριστοδούλου-Βαγγέλη Ξενοφώντος (Subaru Impreza).

Οι Αντωνίου-Πιερής σε περίπτωση που κερδίσουν είναι πρωταθλητές RC2 με 185 βαθμούς, ενώ τον τίτλο τον κερδίζουν ακόμα και με οποιοδήποτε τερματισμό από την έκτη θέση και μπροστά. Επειδή η κατηγορία περιλαμβάνει μόλις τέσσερα αγωνιστικά στον τελευταίο αγώνα ουσιαστικά μόνο με αποχώρηση χάνουν τον τίτλο.

Οι Χριστοδούλου Ξενοφώντος οι οποίοι αγωνίζονται εντός έδρας έχουν δύσκολο έργο όμως θα επιδιώξουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια και σε περίπτωση που δεν κερδίσουν τον τίτλο τουλάχιστο να κλείσουν τη χρονιά με νίκη.

Θέση στο βάθρο της RC2 θα διεκδικήσουν οι Γιώργος Νέστωρος-Γιάννος Καλλής (Mitsubishi Lancer EVO X), όπως επίσης και οι Κώστας Μιχαηλίδης-Λευτέρης Λαός (Subaru Impreza), οι οποίοι θέλουν να ολοκληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο τη φετινή σεζόν. Σφήνα στους προαναφερθέντες θέλουν να μπουν οι Γιώργος Παφίτης-Ανδρέας Τσιάκκας (Mitsubishi Lancer EVO ΙΧ) αγωνιζόμενοι σε ένα αγώνα που τους αρέσει πολύ.

Δυνατές μάχες αναμένονται στην κατηγορία RCS2. Οι φετινοί πρωταθλητές Φώτος Γιαννούρη-Ανδρέας Χρυσοστόμου (MitsubishiLancer EVO) πάνε στην Πάφο χωρίς το άγχος των βαθμών έτοιμοι να αντιμετωπίσουν δυνατούς Παφίτικους συνδυασμούς. Ο Ιάκωβος Πενταράς με συνοδηγό τον Νικόλα Ψύλλο (MitsubishiLancer EVO VI) είναι εκ των διεκδικητών της νίκης στην κατηγορία όπως επίσης και οι Σωκράτης Σωκράτους-Γιάννος Ευριπίδου με το Subaru Impreza.

Οι Ελισαίος Γεωργίου-Ιάκωβος Καζάγκας (Mitsubishi Lancer EVO VI) τρέχουν για πρώτη φορά φέτος και θέλουν ένα καλό αποτέλεσμα. Οι Μιχάλης και Παναγιώτης Μαρασίνος (Mitsubishi Lancer EVO VI) μετρούν δυνάμεις απέναντι σε πιο έμπειρους συνδυασμούς, όπως επίσης και οι Αντώνης Γεωργίου-Ευαγόρας Κούλλουρος (Mitsubishi Lancer EVO).

Ο Κώστας Νικιφόρου με συνοδηγό τον Σώτο Καροτσάκη θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί με το Subaru Impreza ενώ στην αγωνιστική δράση επιστρέφει μετά από αρκετό καιρό ο συμπαθής Μαρίνος Πατρόκλου και με συνοδηγό τον Μάριο Νίκου (Mitsubishi LancerEVO) θα επιδιώξουν ένα πλασάρισμα ψηλά στην κατηγορία.

Οι πρωταγωνιστές στους αγώνες ταχύτητας της κατηγορίας RCS1 θα δώσουν το τελευταίο φετινό τους ραντεβού στο 44o Ράλλυ Αφροδίτη. Οι εκ Πάφου ορμώμενοι Μιχάλης Σοφοκλέους-Ευαγόρας Παντελίδης (VW GOLF GTI) στον αγώνα της πόλης του θέλουν να στεφθούν πρωταθλητές και έχουν τον πρώτο λόγο καθώς προηγούνται στην βαθμολογία.

Πολύ ανταγωνιστικός αναμένετε να είναι για ακόμα μια φορά ο Θωμάς Θεοφάνους ο οποίος με συνοδηγό τον Κωνσταντίνο Ευριπίδου έχει σαν μοναδικό στόχο τη νίκη πίσω από το τιμόνι του Peugeot 306.

Ακόμα ένας δυνατός συνδυασμός είναι οι Μάριος και Κωνσταντίνος Ζάκος (VW GOLF GTI) οι οποίοι θέλουν τη νίκη στην κατηγορία μπροστά στο δικό τους κοινό.

Στην κατηγορία RC4 οι Chris Ανδρέου-Περικλής Νικολαΐδης (Peugeot 208 Rally4) θα διεκδικήσουν τη νίκη απέναντι στους Χριστόδουλο Χριστοδούλου-Ανδρέα Νέστωρος. Ο Χριστοδούλου σε αυτό τον αγώνα δε θα τρέξει με το γνωστό EVO VI αλλά με ένα Peugeot 208.

Δυο Ford Fiesta θα κονταροχτυπηθούν στην κατηγορία RC5 με πληρώματα τους Σωτήρη και Χρίστο Πετρακίδη και τους Χρίστο Σκορδή-Πρόδρομο Κωνσταντίνου.

Τέλος, στην κατηγορία RCT1 μοναχικό αγώνα θα κάνουν οι Ρίκκος Παναγιώτου-Νέστωρας Νεστορίδης με το Suzuki Vitara ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά την εμφάνιση του σε αγώνα ράλλυ κάνει ένα Mazda RX8 με πλήρωμα τους Νίκος Μαραγκό και Νεόφυτο Καρεκλά.

Η Πάφος λοιπόν είναι έτοιμη να αναδείξει για ακόμα μια φορά τον Παγκύπριο Πρωταθλητή Ράλλυ. Η απάντηση για το ποιος θα είναι, την Κυριακή το απόγευμα.

Κύριος χορηγός του αγώνα είναι η εταιρία Ψάλτης Auto Parts με τις μπαταρίες Exide και την Comline Auto Parts.

ENTRANCE LIST VENUS RALLY

Itinerary Venus Rally 2021v3H