43o Venus Rally 2020: Πρωταθλητές οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου- Νικητές οι Τσουλόφτας-Ηλία

Ολοκληρώθηκε αισίως η αγωνιστική χρονιά του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ράλι, με τον αγώνα Venus Rally. Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε οι ίδιοι περσινοί διεκδικητές του τίτλου να είναι στη μάχη του πρωταθλήματος και φέτος και στις κλασσικές ειδικές διαδρομές στην καρδιά του δάσους Πάφου, με συνδυασμό το συντελεστή βαθμολογίας να είναι στο 1.5 θα κρινόταν ο φετινός πρωταθλητής.

Το τελευταίο αγωνιστικό διήμερο της φετινής σεζόν είχε ένα και μόνο πρωταγωνιστή, το πλήρωμα των Petrolina Racing Team Τσουλόφτα-Ηλία (Volkswagen Polo GTI R5). Αγωνιζόμενοι χωρίς βαθμολογικό άγχος κινήθηκαν ταχύτατα στις 7 από τις 8 ειδικές διαδρομές του αγώνα, συνδύασαν θέαμα και ουσία κερδίζοντας παράλληλα και τις 7 ειδικές. Η 8η διακόπηκε μετά από μηχανικό πρόβλημα που προέκυψε στο αυτοκίνητο πλοηγό του αγώνα το οποίο έμεινε στη μέση της ειδικής με αποτέλεσμα να μπλοκάρει το δρόμο.

Η μεγαλειώδης εμφάνιση των Τσουόφτα-Ηλία είχε σαν αποτέλεσμα να φύγουν νικητές από την Πάφο και να κλείσουν ιδανικά μια δύσκολη αγωνιστική χρονιά λόγω και της πανδημίας.

Στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Petrolina Racing Team Γαλαταριώτης-Ιωάννου (Volkswagen Polo GTI R5). Το δίδυμο έκανε αγώνα τακτικής καθώς είχε το πλεονέκτημα όσον αφορά το πρωτάθλημα. Έλεγξαν απόλυτα το ρυθμό έναντι των Q8 παντελή-Χριστοδούλου (Citroen DS3 R5) και των Petrolina Racing Team Γιάγκου-Κυριάκου (Hyundai i20 R5) οι οποίοι ήταν οι αντίπαλοι τους στη μάχη του πρωταθλήματος.

Όντας ταχύτεροι από τα προαναφερθέν πληρώματα, οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου δεν παρασύρθηκαν στο ρυθμό των Τσουλόφτα-Ηλία και με τον τερματισμό στη δεύτερη θέση κέρδισαν το πρωτάθλημα, το οποίο είναι το τρίτο στην καριέρα τους.

Μετά το τέλος του αγώνα ο Σίμος Γαλαταριώτης ανέφερε: «Ο αγώνας ήταν όπως τον περιμέναμε. Ήρθαμε στην Πάφο για να κερδίσουμε το πρωτάθλημα και αυτό κάναμε. Πήγαμε προσεκτικά σε όλες τις ειδικές διαδρομές και πετύχαμε το αποτέλεσμα που θέλαμε.» Ερωτηθείς για τη νέα χρονιά είπε: «Θα ξεκινήσουμε το πρωτάθλημα δυνατά και ελπίζουμε να έχουμε συναγωνισμό και λιγότερες αναποδιές όπως αυτές του παρελθόντος.»

Στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκαν οι Παντελή-Χριστοδούλου. Οι μάχες που είχαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας με τους Γιάγκου-Κυριάκου δεν επαναλήφθηκαν σήμερα και έτσι κινήθηκαν προσεκτικά εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη δεύτερη θέση στην τελική βαθμολογία.

Μεγάλοι άτυχοι μπορούν να χαρακτηριστούν οι Γιάγκου-Κυριάκου οι οποίοι πήγαν πρωτοπόροι στην Πάφο όμως αφαιρώντας τα δυο χειρότερα αποτελέσματα από τους εφτά αγώνες έμειναν τέταρτοι στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Στον αγώνα ολοκλήρωσαν τέταρτοι και σήμερα δεν μπόρεσαν σε κανένα σημείο να κινηθούν όπως οι ίδιοι θα ήθελαν αφού ταλαιπωρήθηκαν με μηχανικό πρόβλημα, εξέλιξη που δεν τους επέτρεψε να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο.

Πέμπτοι γενικής τερμάτισαν οι Χριστοδούλου-Ξενοφώντος (Subaru Impreza). Το πλήρωμα ήταν στη μάχη του τίτλου για την κατηγορία RC2 και ήθελε τερματισμό για να πετύχει το στόχο του. Δε ρίσκαραν σε κανένα σημείο του αγώνα αφού κινήθηκαν ασφαλισμένα, αποτέλεσμα που τους τους χάρισε στο τέλος τον τίτλο.

Θεαματικός και γρήγορος ήταν ο Ιάκωβος Πενταράς ο οποίος είχε στο αριστερό μπάκετ τον Αντώνη Γεωργίου. Το δίδυμο ανέβασε το Mitsubishi Lancer EVO6 έκτο στη ράμπα τερματισμού ενώ παράλληλα κέρδισαν και την κατηγορία RCS2.

Έβδομοι γενικής και δεύτεροι στην κατηγορία RCS2 ολοκλήρωσαν οι Ορφανού-Φιλιππίδης (Subaru Impreza) και την τριάδα συμπλήρωσαν οι Έλληνας-Μιχαήλ (Mitsubishi Lancer EVO7) οι οποίοι με αυτό το αποτέλεσμα εξασφάλισαν τον τίτλο στην κατηγορία RCS2.

Στην ένατη θέση τερμάτισαν οι Τανούσης-Χριστοδούλου οι οποίοι επανήλθαν σήμερα υπο καθεστώς Rally2.

Στη δέκατη θέση γενικής και πρώτο μεικτό πλήρωμα τερμάτισαν οι Νίκος και Μιλτιάδης Μιλτιάδους (Mitsubishi Lancer EVO9). Ο Νίκος Μιλτιάδους επανήλθε στην αγωνιστική δράση μετά από αρκετά χρόνια και συνοδηγός του ήταν ο υιός του ο οποίος αναμφίβολα μετά από τέσσερις ειδικές δίπλα από τον έμπειρο πατέρα του έμαθε πολλά. Μιχαηλίδης-Λαος (Subaru Impreza) ήταν το πλήρωμα που τερμάτισε στην ενδέκατη θέση.

Τη σημερινή μέρα αποχώρησαν από τον αγώνα οι Παφίτης-Βασιλείου, Νίκος και Στέφανος Φράγκου, Αντωνίου-Πιερή, Κωνσταντίνου-Ζάκος, Τίλλευ-Πετρακίδης, Σωκράτους-Ευριπίδου και Παντελή-Θεοφάνους.

Η σεζόν 2020 έφτασε στο τέλος και πλέον είναι ώρα για ξεκούραση και ανασύνταξη. Σε περίπου ενάμιση μήνα ξεκινά το νέο πρωτάθλημα και αυτό είναι το χρονικό διάστημα που έχουν τα πληρώματα για να ετοιμάσουν τα αγωνιστικά.

Στάθης Ευσταθίου

Φωτογραφίες: Στάθης Ευστάθιου/Μιχάλης Κοντογιώργης/Κούλλης Κυριάκου/Joshua Infanti/Ανδρέας Χριστοδούλου

Official Final Results