34o East Safarι Rally 2019: Preview

Όλα είναι έτοιμα για την πολύαναμενώμενη αρχή της σεζόν στους αγώνες ράλι. Το ενδιαφέρων των φίλων του αυτοκινηταθλήματος αναμφίβολα αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι στραμμένο στην ανατολική Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, όπου θα διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας ράλι της χρονιάς, το 34o East Safarι Rally, με διοργανωτή τη Λέσχη Αυτοκινήτου Αμμοχώστου.


Ο φετινός αγώνας είναι το προσεχές διήμερο 16-17 Φεβρουαρίου και αποτελείται από 10 ειδικές διαδρομές, 2 επαναλαμβανόμενες το Σάββατο και 3 επαναλαμβανόμενες την Κυριακή. Κανονικά οι ειδικές του Σαββάτου ήταν τρείς επαναλαμβανόμενες όμως την τελευταία στιγμή δεν δόθηκε άδεια για την ειδική Κάβο Γκρέκο από το δασονομείο, εξέλιξη που ανάγκασε τους διοργανωτές να την αφαιρέσουν από το πρόγραμμα. Έτσι οι βραδινές ειδικές απο τρείς μειώθηκαν στις δυο και θα ξεκινήσουν μισή ώρα αργότερα από την προκαθορισμένη που αναγράφετε στο πρόγραμμα του αγώνα.


Ο τελευταίος αγώνας ράλι ήταν το περσινό Cyprus Rally τον Ιούνιο. Από τότε λόγω και του γνωστού προβλήματος με την ασφάλιση των αγώνων δεν κατέστη δυνατή άλλη διοργάνωση αγώνα. Όπως είναι φυσικό όλοι, διαγωνιζόμενοι και θεατές διψούν για δράση και τι πιο καλή αρχή στη σεζόν με τον ταχύτερο αγώνα του ημερολογίου.


Η φύση των ειδικών επιτρέπει πολύ ψηλές ταχύτητες οι οποίες ανέκαθεν μαγνήτιζαν το ενδιαφέρων του φίλαθλου κόσμου. Φυσικά πέραν από αυτό πόλος έλξης αναμένετε να είναι και τα τέσσερα αυτοκίνητα κατηγορίας R5 τα οποία θα τρέξουν στον αγώνα.
Μετά από αρκετό καιρό η λίστα συμμετοχών γράφει 40 πληρώματα και αυτοί που ξεχωρίζουν είναι οι περσινοί πρωταθλητές, το πλήρωμα της Petrolina ENI Racing Γαλαταριώτης-Ιωάννου, οι οποίοι με το Skoda Fabia R5 θα ξεκινήσουν την προάσπιση του τίτλου από ένα αγώνα τον οποίο κέρδισαν πέρυσι μετά από ωραίες μάχες με το δεύτερο πλήρωμα της Petrolina ENI Racing, τους Τσουλόφτα-Χρυσοστόμου. Οι τελευταίοι θα τρέξουν με το Citroen DS3 R5 και είναι και αυτοί εκ των διεκδικητών για τη νίκη.

Provisional Starting List

Itinerary
Ο Petrolina ENI Racing Χρίστος Δημοσθένους είναι ο τελευταίος οδηγός που κέρδισε τον αγώνα με αυτοκίνητο κατηγορίας Ν και αυτό έγινε το 2017. Μαζί με το νέο του συνοδηγό, τον Κωνσταντίνο Παύλου, θα επιδιώξουν να ανεβάσουν το Mitsubishi Lancer EVO 10 στο βάθρο και ταυτόχρονα να είναι πρώτοι στην κατηγορία τους.


Δυνατό ζευγάρι είναι και οι Κώστας Ζήνωνος-Φάνος Χριστοφή (Mitsubishi Lancer EVO 9) οι οποίοι μετά από εξαιρετική εμφάνιση τερμάτισαν πέρυσι στην τρίτη θέση. Σε ένα αγώνα που τους ”πάει’’, οι Μιχάλης Ποσείδιας-Κυριάκος Δαμιανού θα επιδιώξουν ένα δυνατό πλασάρισμα στην πρώτη τριάδα με το Mitsubishi Lancer EVO 10.


Ικανοί συνδυασμοί για να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είναι και οι Πέτρος Παντελή-Κύπρος Χριστοδούλου (Mitsubishi Lancer EVO 10), Σταύρος Αντωνίου-Δημήτρης Πιερή (Mitsubishi Lancer EVO 10), Αντώνης Χειλημήντρης-Στέλιος Ηλία (Citroen DS3 R5), oi Γιώργος και Πάυλος Εγγλέζου (Mitsubishi Lancer EVO 9) οι οποίοι κέρδισαν στο πρόσφατο παρελθόν τον αγώνα δυο φορές και οι Petrolina ENI Racing Παναγιώτης Γιάγκου-Παναγιώτης Κυριάκου.


Αρκετά μεγάλο είναι το ενδιαφέρων και στην κατηγορία RCS 2 όπου αγωνίζονται αξιόλογοι οδηγοί. Οι Μούκης-Κώστας Λαός, θα τρέξουν με Mitsubishi Lancer EVO 6 και είναι εκ των φαβορί για επικράτηση. Ο Οδυσσέας Οδυσσέως με συνοδηγό τον Ανδρέα Νέστωρος στην επιστροφή τους στην αγωνιστική δράση θα επιδιώξουν με το Subaru Impreza πλασάρισμα στην τριάδα, στόχο που έχουν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες σε αυτή την κατηγορία.


Πολλοί και ικανοί συνδυασμοί θα τρέξουν στη δικήνητη κατηγορία. Από το 34o East Safarι Rally ξεκινά η προάσπιση του τίτλου για τους Κωνσταντίνο Τελεβάντο-Τάκη Σταύρου οι οποίοι θα αγωνιστούν και φέτος με το Ford Fiesta. Στο κόλπο της νίκης αναμένετε να είναι και οι Χρίστος και Ανδρέας Μαννουρης με το Citroen DS3 R3, όπως επίσης και οι Ζαχαρίας Μανώλη-Κώστας Ευριπίδου (Honda Civic EP3) και οι Παναγιώτης και Ανδρέας Ξενοφώντος (Honda Civic).

Στα ευχάριστα είναι η πρώτη συμμετοχή σε αγώνα ράλι του Ιορδάνη Κυριάκου. Ο Ιορδάνης μπορεί να είναι άγνωστος στους περισσότερους, όχι όμως και ο πατέρας του. Πρόκειται για τον Κούλλη Κυριάκου (Subaru Impreza), ο οποίος μετρά αρκετές διακρίσεις τόσο σε αγώνες ράλι όσο και σε αγώνες ταχύτητας και για πρώτη φορά στην πολυετή του καριέρα στους αγώνες θα καθίσει στη θέση του συνοδηγού, δίνοντας στον Ιορδάνη τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον.

Προϊστορία


Οι νίκες στο East Safarι Rally την τελευταία πενταετία είναι μοιρασμένες ανάμεσα σε τρείς οδηγούς. Το 2014 ο Γιώργος Εγγλέζου ήταν ο μεγάλος νικητής στον αγώνα, με τους Χρίστο Δημοσθένους και Σταύρο Αντωνίου να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα. Ο αγώνας εκείνη τη χρονιά ήταν ο τελευταίος στο ημερολόγιο και μετά από δραματική εξέλιξη ο τίτλος κατέληξε στον Σταύρο Αντωνίου.


Το 2015 ο Χρίστος Δημοσθένους τα έκανε όλα σωστά. Είχε μια καταπληκτική χρονιά, όπου κέρδισε πέντε από τους έξι αγώνες του ημερολογίου και ένας εξ αυτών ήταν και το East Safari Rally, έτσι σαν φυσικό επακόλουθο ήταν να κερδίσει και το πρωτάθλημα στο τέλος της χρονιάς.


Ο Σίμος Γαλαταριώτης ήταν ο οδηγός που κέρδισε το 2016, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Σταύρο Αντωνίου και στην τρίτη τον Μιχάλη Ποσείδια. Ο τίτλος στο τέλος της χρονιάς κατέληξε στον Χρίστο Δημοσθένους.


Οι ρόλοι αντιστράφηκαν το 2017. Ο Χρίστος Δημοσθένους έφυγε νικητής από το East Safari Rally αφήνοντας δεύτερο τον Σίμο Γαλαταριώτη, ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Μιχάλης Ποσείδιας. Στο τέλος της χρονιάς όμως τον τίτλο κατέκτησε για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Σίμος Γαλαταριώτης.


Οι μνήμες από την περσινή χρονιά είναι ακόμα νωπές. Μετά από πολύ καλή εμφάνιση ο Σίμος Γαλαταριώτης κέρδισε το East Safari Rally και παράλληλα στο τέλος της χρονιάς το δεύτερο συνεχόμενο τίτλο. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε ο Αλέξανδρος Τσουλόφτας και στην τρίτη ο Κώστας Ζήνωνος.

Ο αγώνας το προσεχές Σαββατοκύριακο κρύβει παγίδες και δε θα είναι εύκολος για κανένα. Η καλή στρατηγική θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπαθεια που θα κάνουν τα πληρώματα για διάκριση. 

Itinerary

Provisional Starting List