25 χρόνια ιστορίας των πετυχημένων SUV της Mercedes

Η G-Class είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των οχημάτων εκτός δρόμου της Mercedes Benz και αποτελεί μια κλασσική και σκληροτράχηλη Mercedes, η οποία παράγεται από το 1979. Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του 90’, η εταιρεία αναγνώρισε επίσης τις δυνατότητες ενός άλλου τμήματος της αγοράς οχημάτων εκτός δρόμου. Αυτή των SUV. Άνετα, σπορ οχήματα για ταξίδια και αναψυχή.

Mercedes-Benz GLE, exterior: mojave silver, interior: rough leather espresso brown/magma grey, brown open-pore walnut wood trim;Fuel consumption combined: 9.6 – 8.3 l/100 km; Combined CO2 emissions: 220 – 190 g/km (provisional data)*

Με την παρουσίαση του concept AAVision, η Mercedes-Benz άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην επιτυχημένη στρατηγική της παρουσίασης των προϊόντων της. Αυτό έγινε τον Ιανουάριο του 1996 όταν το πρωτότυπο παρουσιάστηκε στο διεθνές Σαλόνι αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ. Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, αυτό το αυτοκίνητο αποτελούσε μια ματιά στο μέλλον, καθώς ένα χρόνο αργότερα η M-Class πρώτης γενιάς (W 163) ξεκίνησε να παράγεται. Μια κίνηση που σηματοδότησε την επιτυχημένη είσοδο της μάρκας στην κατηγορία σπορ οχημάτων SUV.

Η ευρωπαϊκή πρεμιέρα του AAVision πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1996 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Εκεί ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ο κωδικός «M-Class» και αυτό ήταν το όνομα που χρησιμοποιήθηκε όταν το αυτοκίνητο έγινε μέλος της οικογένειας επιβατικών αυτοκινήτων της Mercedes-Benz. Στο Σαλόνι του Ντιτρόιτ της επόμενης χρονιάς αποκαλύφθηκαν τα χαρακτηριστικά του μοντέλου όπως το πλαίσιο, το σύστημα μετάδοσης κίνησης σε όλους τους τροχούς και ο νέος κινητήρας V6 3,2 λίτρων.

Η τεράστια προσπάθεια της γερμανικής μάρκας ολοκληρώθηκε το Μάιο του 1997, όταν Mercedes-Benz M-Class έκανε την παγκόσμια παρουσίαση της στο κοινό. Αυτό το SUV συνδύαζε με τον καλύτερο τρόπο την κορυφαία τεχνολογία των επιβατικών αυτοκινήτων με τα χαρακτηριστικά των οχημάτων cross-country, όπως η κίνηση σε όλους τους τροχούς, η υψηλή απόσταση από το έδαφος και ο πλούσιος εσωτερικός χώρος.

Comfortable, sporty and with offroad capability: The M-Class from Tuscaloosa.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το εργοστάσιο στηνTuscaloosa της Αλαμπάμα των ΗΠΑ ήταν το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής της Mercedes-Benz εκτός Γερμανίας ενώ το πρώτο μοντέλο που πέρασε τις γραμμές παραγωγής ήταν M-Class ML 320. Η γκάμα του μοντέλου συνέχισε να εξελίσσεται μέχρι το 1997 με την κορυφαία έκδοση ML 55 AMG με απόδοση 347 ίππων. Το εργοστάσιο στην Αλαμπάμα μέχρι σήμερα έχει παραδώσει συνολικά 3.2 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε πελάτες της Mercedes-Benz.

Από το φθινόπωρο του 2015, η οικογένεια μοντέλων μετονομάζεται σε GLE, η οποία εκχωρεί σαφώς το επιτυχημένο SUV στο μοντέλο Mercedes-Benz E-Class. Από την κυκλοφορία της M-Class στην αγορά το 1997, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πελάτες έχουν επιλέξει αυτό το όχημα εκτός δρόμου. Αυτό καθιστά το GLE ως το SUV με τις καλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της Mercedes-Benz.