2021 Cyprus Rally Championship by HONDA Galatariotis – ENI – East Safari Rally: Κάτι σαν πρεμιέρα!!

Το Σαββατοκύριακο 6-7 Μαρτίου διεξάγετε στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου το East Safari Rally, δεύτερος αγώνας του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ράλι με διοργανωτή το Σωματείο Αυτοκινήτου Αμμοχώστου υπο την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

Τα ισχύων μέτρα που εξακολουθούν να υφίστανται λόγω πανδημίας, ανάγκασαν τους διοργανωτές να προβούν σε αλλαγές στο φετινό πρόγραμμα και μια από τις πιο σημαντικές είναι το γεγονός ότι πρωτίστως δε θα συμπεριληφθούν νυκτερινές ειδικές στον αγώνα ενώ η εκκίνηση και ο τερματισμός μεταφέρθηκαν από την πλατεία Αγίου Γεωργίου στο γήπεδο Τάσος Μάρκου.

Κύριο χαρακτηριστικό του East Safari Rally το γεγονός ότι αποτελείται απο πολύ γρήγορες ειδικές, καθιστώντας το έτσι σαν τον πιο γρήγορο αγώνα του ημερολογίου. Ανέκαθεν ο αγώνας προσελκύει πολλά πληρώματα και το 2021 δεν αποτελεί εξαίρεση.

Δέκα κλασσικές ειδικές διαδρομές της περιοχής, δυο επαναλαμβανόμενες το Σάββατο και τρείς επαναλαμβανόμενες την Κυριακή, υπόσχονται θέαμα και μάχες. Το Σάββατο μετά την εκκίνηση στις 13:00 από το γήπεδο Τάσος Μάρκου, τα πληρώματα θα κατευθυνθούν στα Παραλιμνήτικα, πρώτη ειδική του αγώνα και ακολούθως θα διέλθουν από την Αγία Θέκλα η οποία είναι η δεύτερη στο πρόγραμμα. Ακολουθεί ανασυγκρότηση και οι δυο προαναφερθέντες ειδικές θα επαναληφθούν.

Η πρώτη ειδική διαδρομή της Κυριακής είναι η θρυλική Χαλοσπιτιά, ακολουθεί ο Φανός ο οποίος προστέθηκε στο φετινό πρόγραμμα και το πρώτο πέρασμα από τις ειδικές ολοκληρώνετε με το Δασάκι-Αγία Βαρβάρα. Ακολουθεί ανασυγκρότηση και η επανάληψη των τριών ειδικών πριν τα πληρώματα φτάσουν στη ράμπα τερματισμού στις 15:00.

Itinerary East Safari Rally 2021

East Safari Rally 2021 Provisional Starting List

Στο αγωνιστικό μέρος 35 πληρώματα δήλωσαν συμμετοχή και είναι χίλιες φορές κρίμα που ο αγώνας είναι χωρίς θεατές.

Οι περσινοί πρωταθλητές, Petrolina Racing Team Γαλαταριώτης-Ιωάννου, μετά τη νίκη της πρεμιέρας θα επιδιώξουν να συνεχίσουν το σερί και να φέρουν το Volkswagen Polo GTI R5 ξανά στην πρώτη θέση. Το αντίπαλο δέος, οι Petrolina Racing Team Τσουλόφτας-Ηλία (Volkswagen Polo GTI R5) θέλουν να αφήσουν πίσω τους το κακό ξεκίνημα και την άτυχη στιγμή του πρώτου αγώνα και είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν τη νίκη.

Με υψηλές προσδοκίες πάνε στον αγώνα οι Q8 Oils Παντελή-Χριστοδούλου (Citroen DS3 R5) οι οποίοι θα προσπαθήσουν να κάνουν νέο ξεκίνημα μετά τις ατυχίες που είχαν στον πρώτο αγώνα.

Ο Petrolina Racing Team Παναγιώτης Γιάγκου κάνει πρεμιέρα στο φετινό πρωτάθλημα από το East Safari Rally όπου από τούδε και εφεξής θα αγωνίζεται με τον Αντώνη Χρυσοστόμου στο δεξί μπάκετ του Hyundai i20 R5. Ακόμα ένα δυνατό αποτέλεσμα θα επιδιώξουν οι SLT Rally Team Χειλιμήντρης-Λαός (Skoda Fabia R5) καθώς επίσης και οι Ζήνωνος-Χριστοφή (Citroen DS3 R5) οι οποίοι επανέρχονται στην αγωνιστική δράση μετά το περσινό CyprusRally.

Χωρίς προγνωστικά είναι η κατηγορία RC2. Δυνατοί συνδυασμοί υπόσχονται μεγάλες μάχες κατά τη διάρκεια του διημέρου με τους περσινούς πρωταθλητές Χριστοδούλου-Ξενοφώντος (SubaruImpreza) να έχουν τον πρώτο λόγο για επικράτηση. Οι νικητές της πρεμιέρας Αντωνίου-Πιερής (Mitsubishi Lancer EVO10) συγκαταλέγονται ανάμεσα στα φαβορί όπως επίσης και οι τοπικοί συνδυασμοί Q8 Oils Ρούσος-Γιαννακού  (Mitsubishi Lancer EVO10) και οι δις νικητές στον αγώνα Γιώργος και Παύλος Εγγλέζου (MitsubishiLancer EVO9).

Οι Petrolina Racing Team Λαός-Στυλιανού (Mitsubishi Lancer EVO9), Νέστωρος-Καλλής (Mitsubishi Lancer EVO10), Τσιάκκας-Α. Χρυσοστόμου (Mitsubishi Lancer EVO9), Παφίτης-Βασιλείου (Mitsubishi Lancer EVO9), Μιχαηλίδης-Λαός (Subaru Impreza) και Χρίστος και Ανδρέας Μαννούρης (Mitsubishi Lancer EVO9) συμπληρώνουν την άκρως ανταγωνιστική RC2, με τους τελευταίους να αγωνίζονται για πρώτη φορά στην καριέρα τους με αυτοκίνητο κατηγορίας Ν.

Στην κατηγορία RCS2 έξι πληρώματα είναι έτοιμα να διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Πρόκειται για τους περσινούς πρωταθλητές Έλληνα-Μιχαήλ (Mitsubishi Lancer EVO7), τους παλαίμαχους Προδρόμου-Σιάλο (Mitsubishi Lancer EVO7), το τοπικό πλήρωμα Τάππο-Ιωάννου (Mitsubishi Lancer EVO7), τους Σταύρου-Χριστοφή (Mitsubishi Lancer EVO7), Χριστοδούλου-Νέστωρος (Mitsubishi Lancer EVO6) και Σιόφερο-Γεωργίου (Mitsubishi LancerEVO6).

Αμφίρροπη είναι και η δικήνητη κατηγορία όπου συμμετέχουν 11 πληρώματα. Φαβορί για τη νίκη είναι οι νικητές του πρώτου αγώνα Ζαχαρία-Ευριπίδου (Honda Civic) όμως σε αυτό το προσεχές Σαββατοκύριακο θα έχουν απέναντι τους τους τον περσινό και αναβαθμισμένο πρωταθλητής στη δικήνητη Χρυσόστομο Παντελή (Suzuki Swift) όπου συνοδηγός του θα είναι ο Ανδρέας Νικολαΐδης.

Πρώτη φετινή παρουσία στους αγώνες για τους Q8 Oils Τελεβάντο-Σταύρου (Peugeot 208) οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στα φαβορί, όπως επίσης και οι Θεοφάνους-Παπαντρέου (Peugeot 306) και οι περσινοί πρωταθλητές της RC4 Τανούσης-Χριστοδούλου (Toyota Yaris).

Το βάπτισμα του πυρός από τη θέση του οδηγού στο East SafariRally παίρνει ο Μιχάλης Σοφοκλέους, με το νέο του απόκτημα ένα VW Golf MK3 και συνοδηγό τον Ευαγόρα Παντελίδη όπου μαζί με τα υπόλοιπα πληρώματα, τους Χριστοδούλου-Κωνσταντίνου (Honda Civic), Τζιωρτζή-Αριστοδήμου (Ford Fiesta), Τιωρτζή-Κασέττα (Suzuki Swift), Γεωργίου-Τανούση (Citroen DS3) και Καθιτζιώτη-Μαρκίδη (Hyundai Accent) θα επιδιώξουν ένα πλασάρισμα στα ψηλά στρώματα της κατηγορίας.

Στο δεύτερο αγώνα θα τρέξει επίσης ένα Toyota Yaris κατηγορίας RCL1 με πλήρωμα τους Κακουράτο-Σιάλο καθώς επίσης και ένα Mitsubishi Lancer EVO5 με το αρχάριο πλήρωμα των Γιαννούρη-Πέτρου.

Προϊστορία

Η τελευταία πενταετία δείχνει Σίμο Γαλαταριώτη. Ο περσινός πρωταθλητής από το 2016 και μετά μετρά τρείς νίκες οι οποίες ήρθαν το 2016, 2018 και 2020.

Ενδιάμεσα νικητές από το East Safari Rally έφυγαν, το 2017 ο Χρίστος Δημοσθένους και το 2019 ο Αλέξανδρος Τσουλόφτας, ο οποίος μάλιστα κέρδισε τον αγώνα με τη μικρότερη διαφορά μέχρι στιγμής στα χρονικά των αγώνων ράλι.

Itinerary East Safari Rally 2021

East Safari Rally 2021 Provisional Starting List