2019 Canada World RX: Νίκησε ο Bakkerud και έβαλε φωτιά στο πρωτάθλημα

Ο Andreas Bakkerud σημείωσε μια εκπληκτική νίκη στο World RX του Καναδά στο Trois-Rivieres για να βάλει φωτιά στη μάχη των οδηγών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα World RX by Monster Energy με τρείς αγώνες να απομένουν για την ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς.

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του οδηγού της Monster Energy RX Cartel στο World Rx από το 2016 και τον αγώνα στην Αργεντινή. Είχε πλησιάσει δύο φορές φέτος στη νίκη καθώς ήταν δεύτερος στο Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Bakkerud αναγνώρισε τις προσπάθειες της ομάδας του RX Cartel να εξασφαλίσει τελικά μια νίκη που πίστευε ότι δεν θα έρθει ποτέ. “Έχουμε δουλέψει σκληρά ως ομάδα και έλπιζα και προσευχόμουν για αυτή την μέρα να έρθει ακόμα και με όλη αυτή την κακή τύχη και τις ατυχίες που είχαμε αυτή την χρονιά, νόμιζα ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί”, είπε.

“Είχαμε κάποιους μήνες πρόκληση για να ετοιμάσουμε την ομάδα για τον πρώτο αγώνα στο Αμπού Ντάμπι. Ήμασταν τόσο κοντά στο Βέλγιο και το Silverstone και ήμασταν δυνατοί μέχρι τον ημιτελικό στη Σουηδία. Ακόμη και σήμερα, είχα προβλήματα στο τελικό, όταν έκαψα τον συμπλέκτη στην εκκίνηση.

“Όμως έχουμε μόλις δέσει σε αυτό ως ομάδα και είμαι πραγματικά ευτυχής για αυτό αλλά και για όλους τους υποστηρικτές της Bakkerud Blue για την βοήθεια τους ώστε να φτάσουμε τελικά στην επιτυχία.

“Έχουν περάσει περίπου 950 μέρες από την τελευταία μου επιτυχία. Δεν ήταν ένας αγώνας που περίμενα να κερδίσω για να είμαι ειλικρινής. Ο Καναδάς δεν είναι από τις καλές πίστες για μένα. Είμαι χαρούμενος που το αυτοκίνητο κράτησε για να μπορέσω να πάρω την πρώτη νίκη για την Cartel RX.”

Η νίκη επέτρεψε στον Bakkerud να περάσει τον Timmy Hansen ο οποίος ήταν δεύτερος στην κατάταξη του πρωταθλήματος οδηγών πριν τον αγώνα του Καναδά και πλέον είναι πέντε βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Kevin Hansen.

Ο Kevin ήταν πέμπτος, αλλά αργότερα αποκλείστηκε από τον τελικό, αφού οι αγωνοδίκες αποφάσισαν ότι ήταν δικό του λάθος η επαφή που είχε με τον Anton Marklund της GC Competitions.

Ο Kevin βρίσκεται στην πρωτοπορία του πρωταθλήματος με 143 βαθμούς, με τον Bakkerud δεύτερο με 138 και τον Timmy τρίτο με 129.

Όσον αφορά τις πιθανότητες για το πρωτάθλημα, ο Bakkerud πρόσθεσε: “Είναι τόσο κοντά, οι αγώνες είναι πολύ απρόβλεπτοι. Νομίζω ότι θα είναι ένας αγώνας για την καρό σημαία στο Κέιπ Τάουν (ο τελευταίος γύρος του πρωταθλήματος του 2019 το Νοέμβριο).

“Δεν θα είναι εύκολο να κερδίσω το πρωτάθλημα. Χρειαζόμαστε κάποια αποτελέσματα και λίγη τύχη. Θα είναι δύσκολο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. ”

Ο Kevin είχε μόλις έξι πόντους απόσταση από την πρωτιά πριν τον αγώνα, όμως ο Timmy ήταν ο μεγάλος χαμένος στο πρωτάθλημα μετά από το ατύχημα του στο Q2 έπειτα απο μια χαοτική κούρσα στο Q4. Το Peugeot 208 υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από πολλαπλές επαφές με άλλα αγωνιστικά και τελικά αποσύρθηκε. Το γεγονός αυτό σήμαινε ότι θα έχανε τους ημιτελικούς φεύγοντας από το World RX του Καναδά με μόνο τέσσερις βαθμούς.

Στην δεύτερη θέση πίσω από τον Bakkerud στο τελικό ήταν ο Janis Baumanis της Team STARD, ο οποίος είχε σαν καλύτερο αποτέλεσμα του την τρίτη θέση στον πέμπτο γύρο στο Hell της Νορβηγίας. “Είναι πολύ ωραίο να είμαι εδώ ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τύπους”, είπε. “Η ομάδα δούλεψε πολύ σκληρά. Αυτός είναι ο πέμπτος τελικός της σεζόν, έτσι παίρνουμε κάποιο είδος ανταμοιβής.”

Στην τρίτη θέση ολοκλήρωσε ο Timur Timerzyanov της GRX Taneco, ο οποίος είχε πιέσει τον Bakkerud στο Spa-Francorchamps τον Μάιο. Ο Ρώσος είχε προηγουμένως παλέψει με το Hyundai i20 φτάνοντας στην νίκη στην ημιτελική φάση παρά την σπασμένη του ανάρτηση.

“Στην πραγματικότητα το αυτοκίνητο είχε καλύτερη αίσθηση με την σπασμένη ανάρτηση”, αστειεύτηκε. “Στο τελικό, η τρίτη θέση ήταν ένα δώρο για μένα αφού ο Kevin (Hansen) και ο Anton (Marklund) είχαν επαφή μεταξύ τους μετά τον γύρο τζόκερ. Ήμουν τυχερός σήμερα, αλλά αυτά είναι συμβαίνουν στους αγώνες.”

Ο επικεφαλής της ομάδας GC Competitions Guerlain Chicherit τερμάτισε τέταρτος για να ολοκληρώσει ένα εντυπωσιακό Σαββατοκύριακο. Ο Marklund ολοκλήρωσε τελικά στην πέμπτη θέση μετά τη σύγκρουση που είχε με τον Kevin Hansen, η οποία προκάλεσε εκτεταμένη ζημιά στην ανάρτηση του Renault Megane.

Ο επόμενος αγώνας είναι το Bretagne World RX της Γαλλίας ο οποίος θα διεξαχθεί από τις 31 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου.

SC_points_CAN_2019

SC_official_CAN_2019

SC_final_results_CAN_2019