120 χρόνια Mercedes – το κορίτσι και η μάρκα

Πριν από 120 χρόνια, το όνομα ενός εντεκάχρονου κοριτσιού έγινε η επιτομή στο χώρο του αυτοκινήτου και η πρώτη μάρκα αυτοκινήτων πολυτελείας στον κόσμο. Στις 2 Απριλίου 1900, η ​​Daimler-Motoren-Gesellschaft αποφάσισε να ονομάσει τα αυτοκίνητά της Mercédès, το όνομα της κόρης του Emil Jellinek. Ο αυστριακός επιχειρηματίας, ο οποίος ζούσε στη Νίκαια, εργαζόταν πάνω στα οχήματα της Daimler και τα προωθούσε σε αγώνες. Το πρώτο όχημα με αυτό το μεσαιωνικό ισπανικό όνομα – το Mercedes 35 PS – προκάλεσε αίσθηση στην εβδομάδα αγώνων ήδη από τον Μάρτιο του 1901. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία – επιτρέποντάς το να κερδίσει αρκετούς αγώνες εκεί – αλλά και λόγω του εξαιρετικά κομψού σχεδιασμού του. Το μοντέλο της Mercedes με τους 35 ίππους θεωρείται το πρωτότυπο του μοντέρνου αυτοκινήτου και είχε γίνει μοντέλο-παράδειγμα για ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Paul Meyan, τότε Γενικός Γραμματέας του Automobile Club της Γαλλίας, δήλωσε μετά την εβδομάδα του αγώνα: «Έχουμε εισέλθει στην εποχή της Mercedes».

Mercedes Jellinek (1889 to 1929), on a Mercedes Grand-Prix racing car from 1906. From the collection published in 2012 from the Mercedes-Benz Classic archives.

Από εκεί και πέρα, τα γράμματα «Mercédès» κοσμούσαν τα αυτοκίνητα της Daimler. Το όνομα καταχωρήθηκε ως εμπορικό σήμα στις 23 Ιουνίου 1902 και προστατεύτηκε νόμιμα στις 26 Σεπτεμβρίου 1902. Το εμπορικό σήμα μετατράπηκε σε Mercedes-Benz μετά τη συγχώνευση των εταιρειών Daimler και Benz τον Ιούνιο του 1926.  Όπως καμία άλλη αυτοκινητοβιομηχανία, η Mercedes-Benz ξέρει να συνδυάζει την ομορφιά και την κομψότητα με την απόδοση και την τεχνολογία. Επιπλέον, το μυστικό της επιτυχίας του σημερινού σχεδιασμού της Mercedes-Benz είναι ο συνδυασμός της ευφυΐας και του συναισθήματος.

Mercedes-Simplex 40 HP from 1903 as a two-seater. This high-performance racing car from the Mercedes-Benz Classic collection is one of the oldest surviving vehicles belonging to the Mercedes brand.

Ο Gorden Wagener, Διευθύνων Σύμβουλος Σχεδιασμού Daimler Group δήλωσε: «Η προσπάθεια μας για την τέλεια υλοποίηση της πολυτέλειας και την προώθηση της καινοτομίας είναι μέρος του DNA μας. Αποτελεί τη βάση της σταθερής επιτυχίας της μάρκας μας. Ο σχεδιασμός μας θα μετατρέψει την ψυχρή τεχνολογία και τη συναισθηματική στάση σε μια επιθυμητή εμπειρία, όπως συμβαίνει σήμερα με το νέο compact GLA ή το προοδευτικό EQC, για παράδειγμα.»

Vision Mercedes Simplex
Vision Mercedes Simplex

Μέχρι σήμερα, η Mercedes-Benz είναι η μοναδική μάρκα αυτοκινήτου που φέρει ένα γυναικείο όνομα. «Οι γυναίκες όπως η Mercédès Jellinek ή η Bertha Benz διαμόρφωσαν από την αρχή την ιστορία επιτυχίας της Mercedes-Benz», λέει η Bettina Fetzer, επικεφαλής της μάρκας Mercedes-Benz AG. «Με την πρωτοβουλία She’s Mercedes, που ιδρύθηκε το 2015, οικοδομούμε αυτή την παράδοση για τις πολυάρθρμες γυναίκες πελάτες μας σε όλο τον κόσμο. Το μέλλον της Mercedes-Benz θα συνδυάσει τη βιωσιμότητα και την πολυτέλεια με συναρπαστικό τρόπο.»

Από το 2016, η Mercedes-Benz είναι η πιο πολύτιμη μάρκα αυτοκινήτων πολυτελείας στον κόσμο και είναι η μόνη ευρωπαϊκή μάρκα μεταξύ των κορυφαίων 10 στην κατάταξη της «Best Global Brands 2019» από το γνωστό οργανισμό Interbrand.