Το Citroen C3 R5 πήρε την νίκη στην κατηγορία WRC2 στον αγώνα της Εσθονίας με Østberg και τον αγώνα στο Mont-Blanc με τον Bonato!

Δείχνοντας απίστευτη αξιοπιστία και ανταγωνιστικότητα για άλλη μια φορά, το C3 R5 κέρδισε την κατηγορία WRC2 το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Rally Estonia, σηματοδοτώντας την τρίτη φετινή νίκη με τον Mads Østberg, ενώ έφτασε επίσης στη δεύτερη νίκη, στο γαλλικο πρωτάθλημα με τον Yoann Bonato.

Η οικογένεια του C3 R5 ήταν σε δράση σε όλα τα μέτωπα αυτό το Σαββατοκύριακο: υπήρχαν περίπου 22 C3 R5 που αγωνίζονταν σε διοργανώσεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πέντε στην Εσθονία κατά την επανεκκίνηση του WRC και εννέα κατά την επιστροφή του Γαλλικού πρωταθλήματος Ράλι στο Morzine. Αυτό το τελευταίο σήμαινε ότι η Citroën ήταν ο κατασκευαστής με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών στην κατηγορία στην περιοχή του Mont-Blanc, όπου διαγωνίζονταν τουλάχιστον 30 R5.

Έχοντας ήδη κερδίσει δύο φορές την φετινή χρονιά στο WRC2 (Μόντε Κάρλο και Σουηδία) με τον Mads Østberg, το C3 R5 πρόσθεσε μια τρίτη νίκη στο παλμαρές της στο Rally Estonia. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν η παρθενική εμφάνιση του Mads. Είχε αγωνιστεί στο ράλι και πιο πριν (νικητής του αγώνα το 2011 και 2012) και χρησιμοποίησε όλη την εμπειρία και το ταλέντο του για να πάρει το προβάδισμα στις εξαιρετικά γρήγορες ειδικές. Μόνο ένα σκασμένο ελαστικό (SS4) έριξε τον ρυθμό του προσωρινά, αλλά ξαναπήρε το προβάδισμα στην SS6. Συνέχισε να κυριαρχεί στον υπόλοιπο αγώνα οδηγώντας μέχρι το τέλος και κερδίζοντας με ένα απίστευτο τρόπο τις δεκαπέντε από τις δεκαεπτά ειδικές. Αυτή η τρίτη νίκη με τόσες αντιξοότητες ήταν τρομερή για την ομάδα που έχει σχηματίσει με το C3 R5 και βοήθησε να ενισχύσει τη θέση της στο πρωτάθλημα WRC2.

Παρά την απειρία τους σε αυτές τις ασυνήθιστες ειδικές και απέναντι σε ανταγωνισμό από τοπικούς οδηγούς στο WRC3, ο Marco Bulacia, ο Nicolas Ciamin, ο Sean Johnston και ο Yohan Rossel είχαν πολύ καλές επιδόσεις στα τέσσερα άλλα C3 R5 που αγωνιζόταν στην Εσθονία. Σταδιακά άρχισαν να βρίσκουν ρυθμό στις ειδικές, τερματίζοντας στην τέταρτη, έκτη, όγδοη και ένατη θέση σε μια κατηγορία με είκοσι δύο πληρώματα να ξεκινούν τον αγώνα.

Μετά από μια εμφαντική νίκη στο Le Touquet στο C3 R5, ο Yoann Bonato επέκτυνε το προβάδισμα στην πρωτοπορεία του πρωταθλήματος με μια ξεκάθαρη νίκη στο Rallye Mont-Blanc Morzine. Ο οδηγός απο το Isère πήρε το προβάδισμα στην SS2, χωρίς να την χάσει για το υπόλοιπο του αγώνα. Το C3 R5 κυριάρχισε κερδίζοντας οκτώ (πέντε με τον Bonato, δύο με τον Gilbert και μια με τον Franceschi) από τις δεκατρείς ειδικές και επίσης κατέλαβε τη δεύτερη θέση γενικής με τον Quentin Gilbert, έναν ισχυρό αντίπαλο του Bonato.

Ο William Wagner και ο Pierre Roché τερμάτισαν στην έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα για να ολοκληρώσουν ένα καλό συνολικό αποτέλεσμα για την οικογένεια του C3 R5 στις Γαλλικές Άλπεις. Μετά από μια πολύ καλή αρχή και γράφοντας και τον πιο γρήγορο χρόνο στην SS2, ο Jean-Baptiste Franceschi – νικητής του περσινού Κύπελλου Ράλι 208 ο οποίος προήχθη σε οδηγό της εργοστασιακής ομάδας στο C3 R5 φέτος – δυστυχώς έχασε χρόνο με ένα σκασμένο ελαστικό. Κατάφερε να ανεβεί στην ενδέκατη θέση γενικής, ωστόσο, μετά από έναν εξαιρετικό αγώνα φάνηκε η ανωτερότητα του σε σύγκριση με τον Le Touquet.

Τί δήλωσαν

Christophe Lecureux, CHL Compétition, νικητής στο Rallye Mont-Blanc με τον Yoann Bonato (C3 R5)

«Είχαμε πέντε οδηγούς με C3 R5 εδώ, τους Yoann Bonato, Jean-Michel Da Cunha, Laurent Lacomy, Philippe Greiffenberg και Maxime Lecureux. Οι προετοιμασίες έγιναν τον Αύγουστο, που παρείχαν σε όλους στην ομάδα δουλειά να κάνουν και επίσης να ανέβουν ψυχολογικά. Είμαστε απολύτως ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα στο Morzine, γιατί εκτός από τη νίκη του Yoann, που τον βλέπει ανοίγει το προβάδισμά του στο πρωτάθλημα, κανένας από τα C3 R5 δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα. Ο Laurent Lacomy, ο οποίος είναι καλός οδηγός, αγωνιζόταν για μια θέση στους δεκαπέντε πρώτους πριν αντιμετωπίσει προβλήματα. Αυτό αποδεικνύει ότι αυτό το αυτοκίνητο είναι πραγματικά προσβάσιμο και ότι μπορείτε να απολαύσετε και να δείξετε την πραγματική σας αξία σε αυτό. ”

Mads Østberg, νικητής WRC2 στην Εσθονία με C3 R5

«Ο Torstein και εγώ είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιστρέψαμε στο WRC αυτό το Σαββατοκύριακο με το C3 R5 μετά από αυτή την μεγάλη διακοπή. Δεν είχα αγωνιστεί εδώ για οκτώ χρόνια και ο σχεδιασμός του αγώνα ήταν πιο τεχνικός, όχι τόσο γρήγορος και με περισσότερα άλματα από ότι μπορούσα να θυμηθώ, αλλά υπήρχε η ίδια ατμόσφαιρα! Ο δοκιμαστικός αγώνας πριν το Rally Liepaja της Λετονίας μάς βοήθησε να προετοιμαστούμε για τις γρήγορες ειδικές της Εσθονίας και χρησιμοποιήσαμε επίσης τον αγώνα για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη του αυτοκινήτου. Όλα αυτά σήμαινε ότι είχαμε ένα πολύ γρήγορο C3 R5 αυτό το Σαββατοκύριακο και καταφέραμε να κερδίσουμε την κατηγορία WRC2. Επομένως, έχουμε ανοίξει το προβάδισμά μας στην κατάταξη πριν από την συνέχεια της χρονιάς.»

Marco Bulacia, τέταρτος στην WRC3 με C3 R5

«Ήταν ένα υπέροχο συναίσθημα να είμαι πίσω από το τιμόνι ενός πραγματικού C3 R5, μετά από πολλούς μήνες που πέρασαν αγωνιζόμενοι σε εικονικούς αγώνες. Είμαι ικανοποιημένος με το ράλι μου στο βαθμό που όλα ήταν εντελώς νέα για μένα. Δεν είχα αγωνιστεί ποτέ σε ένα τόσο γρήγορο αγώνα. Νομίζω ότι ήταν πιθανώς ακόμη πιο γρήγορο από το Ράλι Φινλανδίας. Χρειαζόμασταν χρόνο για να προσαρμοστούμε, τόσο από την άποψη των ρυθμών όσο και από την οδήγησή μου. Είμαστε τώρα δεύτεροι στην WRC3 και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε τη θέση μας, ή ίσως ακόμη και να ανεβούμε στη βαθμολογία.»