Το C3 WRC Επιστρέφει στην Λατινική Αμερική

Το WRC μεταφέρεται στην Αργεντινή για τον πέμπτο γύρο της χρονιάς, μόλις τον δεύτερο καθαρά χωμάτινο αγώνα μετά το Μεξικό, όπου τα πληρώματα της Citroën Total World Rally Team Sébastien Ogier – Julien Ingrassia και Esapekka Lappi – Janne Ferm θα απολαύσουν για άλλη μια φορά τους παθιασμένους θεατές της Λατινικής Αμερικής. Και τα δύο πληρώματα είναι αποφασισμένα να δείξουν την ίδια ταχύτητα που είχαν πριν από ενάμισι μήνα στις ειδικές γύρω από τη León και να συνεχίσουν την παρουσία τους στο βάθρο.


Οι νικητές του αγώνα στο Μεξικό, τον πρώτο αμιγώς χωμάτινο αγώνα της χρονιάς Sébastien Ogier και Julien Ingrassia βρίσκονται πίσω στην επιφάνεια στην οποία θα διεξαχθεί η πλειοψηφία των αγώνων του πρωταθλήματος με αποφασιστική πρόθεση να επιβεβαιώσουν ότι έχουν την ταχύτητα με το C3 WRC στις χωμάτινες ειδικές. Γράφοντας τον ταχύτερο χρόνο σε επτά ειδικές διαδρομές, συμπεριλαμβανομένης της Power Stage, στην Κεντρική Αμερική τον περασμένο μήνα, είχαν επιτύχει πολύ υψηλό επίπεδο απόδοσης. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι μεταβαίνουν σε αυτόν τον αγώνα με μεγάλες ελπίδες, αν και αυτός ο χωμάτινος αγώνας διαφέρει από το Ράλι του Μεξικό. Το γαλλικό δίδυμο ανέβηκε στο βάθρο τέσσερις φορές στις εννέα παρουσίες του σε αυτό τον αγώνα, ο οποίος ανταμείβει όσους γνωρίζουν καλά τις ειδικές. Θα είναι επίσης σε θέση να υπολογίζουν στην εμπειρία της Citroën Total World Rally, η οποία έχει ήδη κερδίσει στην Αργεντινή δέκα φορές. Ενώ στο παρελθόν ήταν συχνά οι πρώτοι στην σειρά εκκίνησης στις ειδικές, όπου τα επίπεδα πρόσφυσης τείνουν να είναι μειωμένα και να αυξάνονται καθώς περισσότερα αυτοκίνητα περνούν από την ειδική, αυτή τη φορά θα βρεθούν στην δεύτερη θέση στην σειρά εκκίνησης, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν ελαφρώς καλύτερες συνθήκες πρόσφυσης.


Οι Esapekka Lappi και Janne Ferm θα βρεθούν στην έκτη θέση στην εκκίνηση του αγώνα. Αν και δεν έχουν τόση πολύ εμπειρία όσο οι ομόσταυλοι τους σε αυτό τον αγώνα, αφού είναι μόλις η δεύτερη εμφάνισή τους, το γεγονός ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν καθαρότερους δρόμους μπορεί να τους βοηθήσει να καλύψουν εν μέρει την έλλειψη εμπειρίας τους. Σε κάθε περίπτωση, το αίσθημα στο τέλος του μεξικάνικου αγώνα και τους χρόνους που έγραψαν στην Κεντρική Αμερική υποδηλώνουν ότι το φινλανδικό δίδυμο θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει την εξαιρετική τους φόρμα σε αυτό, το δεύτερο τους χωμάτινο αγώνα με το C3 WRC.


Στο μεσοδιάστημα, οι Esapekka και Janne πήραν κάποια επιπλέον αγωνιστικά χιλιόμετρα εμπειρίας σε αυτή την επιφάνεια, μαζί με τους Sébastien και Julien, στο πλαίσιο των τετραήμερων δοκιμαστικών πριν από τον αγώνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πορτογαλία, όπου κάθε πλήρωμα πέρασε δύο ημέρες με το αυτοκίνητο.

Αντιδράσεις από…

Pierre Budar, επικεφαλής της ομάδας Citroën Racing
“Επιστρέφουμε στις χωμάτινες ειδικές ελπίζοντας να έχουμε την ίδια ταχύτητα με το Μεξικό και να συνεχίσουμε τους τερματισμούς στο βάθρο την φετινή χρονιά. Τούτου λεχθέντος, γνωρίζουμε πόσο σκληρές είναι οι ειδικές της Αργεντινής για τα αυτοκίνητα, γι ‘αυτό θα αντιμετωπίσουμε αυτό τον αγώνα με προσοχή και τον σεβασμό που του αξίζει. Προφανώς, οι Sébastien και Julien θα είναι πραγματικά έτοιμοι για αυτό. Θα έχουν ακόμη περισσότερα κίνητρα από ότι συνήθως, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός αγώνας που έτρεξαν και τρέχουν σε τακτική βάση στο ημερολόγιο του WRC και δεν έχουν καταφέρει να κερδίσει ακόμη, ειδικά καθώς – για μια φορά – θα έχουν την τύχη να βρεθούν στην δεύτερη θέση στην σειρά εκκίνησης. Με παρόμοιο επίπεδο γνώσης των ειδικών, οι Esapekka και Janne είχαν μια πολλά υποσχόμενη παρουσία στο Μεξικό. Έχω λοιπόν μεγάλες ελπίδες ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν στην Αργεντινή από εκεί που έμειναν, ειδικά αφού έχουν πάρει ακόμη μερικά χιλιόμετρα εμπειρίας με το C3 WRC σε αυτή την επιφάνεια από τότε “.

Sébastien Ogier, Οδηγός της Citroën Total WRT


“Αν και ποτέ δεν κέρδισα στην Αργεντινή, είναι ένας αγώνας που μου αρέσει και έχω οδηγήσει πολλές φορές γρήγορα εδώ στο παρελθόν. Έτσι έρχομαι σε αυτόν τον αγώνα με τις ίδιες μεγάλες ελπίδες όπως συνήθως. Θα έφτανα ακόμη και στο σημείο να πω ότι έχω περισσότερα κίνητρα από την προοπτική να κερδίσω αυτό τον αγώνα για πρώτη φορά με την ομάδα της Citroën. Είναι επίσης αλήθεια ότι η δεύτερη θέση στην σειρά εκκίνησης του αγώνα μου δίνει λίγη περισσότερη ευκαιρία από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Ο τύπος των χρησιμοποιούμενων δρόμων ποικίλει πολύ, αλλά θα έλεγα ότι αυτό που ξεχωρίζει είναι πόσο τραχιά μπορεί να είναι η ειδική σε διάφορα μέρη. Πραγματικά πρέπει να σκεφτείτε να προσέχετε μερικές φορές το αυτοκίνητό σας, ενώ συνεχίζετε να οδηγείτε γρήγορα. ”

Esapekka Lappi, Οδηγός Citroën Total WRT

“Με μια μόνο προηγούμενη παρουσία σε αυτό τον αγώνα, που δεν αλλάζει πολύ από την μία χρονιά στην άλλη, ξεκινώ με μειονέκτημα σε σύγκριση με πολλούς από τους αντιπάλους μου. Εντούτοις, θα έχω μια καλή θέση στην εκκίνησης του αγώνα και είμαι αποφασισμένος να αξιοποιήσω την πολλά υποσχόμενη παρουσία μου στις χωμάτινες ειδικές διαδρομές με το C3 WRC στο Μεξικό και να φέρω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από την Αργεντινή. Θυμάμαι οι ειδικές εδώ είναι αρκετά ωραίες, αλλά πρέπει να προσέξετε τις αμέτρητες πέτρες, επειδή είναι ένας πραγματικά μεγάλος κίνδυνος από την άποψη των σκασμένων ελαστικών”.

Στοιχεία Κλειδιά
18 εδικές διαδρομές που καλύπτουν μια συνολική απόσταση των 347,50 χλμ 43,8 kph- η διαφορά μεταξύ της ταχύτερης (116,4kph) και της πιο αργής (72,6kph) μέσης ταχύτητας που καταγράφηκε στις ειδικές διαδρομές της περσινής χρονιάς. 10 συνολικές νίκες εξασφάλισε η Citroën στο Ράλι Αργεντινής: 3 με Xsara WRC (2004, 2005 και 2006), 3 με το C4 WRC (2007, 2008 και 2009) και 4 με το DS3 WRC (2011, 2012, 2013 και 2015).

Πρόγραμμα του Αγώνα
Πολύ παρόμοιος με τον αγώνα της περσινής χρονιά, ο αγώνας του 2019 διαφέρει ουσιαστικά με μόνο μερικές αλλαγές σε μερικές από τις ειδικές και με την προτελευταία ειδική διαδρομή να είναι ανάποδα, από τη Mina Clavero μέχρι τον Giulio Cesare, όπως συνέβαινε το 2017 .
Αυτές οι δευτερεύουσες αλλαγές στις ειδικές δεν σημαίνουν ωστόσο ότι ένα εύκολο έργο βρίσκεται μπροστά στα πληρώματα και τις ομάδες. Το ράλι διαθέτει δύο τεράστιες ειδικές την Παρασκευή και το Σάββατο, με ανταγωνιστικές αποστάσεις 145,92 και 146,52 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Το ράλι της Αργεντινής είναι πάντα πολύ δύσκολο για τα αυτοκίνητα, δεδομένου των τραχιών χωμάτινων ειδικών και των πολλών περασμάτων απο νερού που συναντάνε, αλλά αμφισβητείται επίσης σε μια πραγματικά μεγάλη ποικιλία ειδικών. Γρήγορες ειδικές (με μέση ταχύτητα άνω των 115 χλμ. / Ώρα) γεμάτοι με πέτρες παγίδες, τις οποίες θα συναντήσουν ειδικά την πρώτη μέρα γύρω από το Santa Rosa de Calamuchita, ακολουθούνται από άλλες πολύ πιο αργές ειδικές (με μέση ταχύτητα περίπου 75 χλμ. / Ώρα) και στενά τμήματα με εξαιρετικά ανώμαλους δρόμους και αρκετά υψόμετρα τμήματα λίγο πάνω από τα 2.000 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας την μέρα της Κυριακής μεταξύ El Condor και Giulio Cesare.