Το ημερολόγιο του MotoGP θα μειώσει καριέρες

Ο αναβάτης της Aprilia Aleix Espargaro πιστεύει ότι το “σούπερ αγχωτικό” τρέχον ημερολόγιο του MotoGP δεν είναι βιώσιμο, καθώς προβλέπει ότι οι αναβάτες δεν θα μπορέσουν να μιμηθούν τον Valentino Rossi και την έκταση της καριέρας τους μέχρι και την ηλικία των 40 ετών.

Το πρωτάθλημα είχε συνολικά 16-18 αγώνες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του Rossi, αλλά το MotoGP έχει κάνει κίνηση για 19 αγώνες την φετινή χρονιά – και τώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα ημερολόγιο 20 αγώνων για το 2019.

“Το ημερολόγιο είναι πολύ δύσκολο και υπερ-αγχωτικό”, δήλωσε ο Espargaro. “Δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με αυτό το ημερολόγιο.

“Ακόμα κι αν την επόμενη χρονιά θα αγωνιστούμε περισσότερο, νομίζω ότι αυτό που κάνει ο Valentino θα είναι αδύνατο να επαναληφθεί στο μέλλον, καθώς με κανένα τρόπο δεν θα μπορείς να αγωνιστείς μέχρι τα 40 σου χρόνια”.

Ο Espargaro, όπως και ο Rossi, ήταν μεταξύ αρκετών αναβατών του MotoGP που ζήτησαν μια μεγαλύτερη μεσαία περίδο μετά την ανασύνατξη από ένα διάλειμμα τριών εβδομάδων στο Μπρνο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Τόνισε ότι ο αριθμός των αγώνων δεν ήταν το πρόβλημα, επιμένοντας: “Πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα το ημερολόγιο. Το ημερολόγιο είναι μια πλήρης καταστροφή.

“Οι εργοστασιακοί αναβάτες του MotoGP είναι τυχεροί, γιατί μπορούν να φτάσουν πιο αργά στην πίστα αφού έχουν “motorhomes”.

“Αλλά ο φίλος μου που οδηγεί το δικό μου “motorhome” έφυγε από το σπίτι του μία εβδομάδα πριν. Έμεινε στο σπίτι του δύο εβδομάδες τους τελευταίους έξι μήνες. Είναι τρελό. Κανείς σε αυτή τη ζωή δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά πολλές φορές.

“Οι αγώνες “back-to-back” δεν αποτελούν πρόβλημα. Εάν υπάρχουν τρεις, τέσσερις μήνες σούπερ πλήρες πρόγραμμα, είναι δουλειά μας, δεν υπάρχει πρόβλημα.

“Αλλά χρειάζεσαι κάποιο καινό στη μέση της χρονιάς, αν έχεις κάποιους τραυματισμούς, να κάνεις κάποια θεραπεία, για να ξεκουράσεις τους μηχανικούς … για όλους, πρέπει να έχουμε ένα μακρύτερο καλοκαιρινό διάλειμμα.

“Λιγότερο από τρία [Σαββατοκύριακα] είναι τρέλα. Η περίοδος ανάπαυσης του Espargaro επηρεάστηκε από έναν τραυματισμό που υπέστη στο Sachsenring, που ανάγκασε τον Ισπανό – ο οποίος πρόσφατα έγινε πατέρας – να περάσει σχεδόν μια εβδομάδα στο νοσοκομείο.

“Είχα μια μεγάλο ατύχημα στη Γερμανία και έμεινα μόνο έξι ημέρες με την οικογένειά μου. Τώρα αγωνιστήκαμε στο Μπρνο, κάναμε δοκιμαστικά, ακολουθεί αγώνας Αυστρία, στη συνέχεια πάμε στο Misano για τρεις ημέρες δοκιμής και μετά αγωνιζόμαστε και πάλι.

“Νομίζω ότι τις επόμενες 39 ημέρες, θα κοιμηθώ στο σπίτι μου έξι. Τουλάχιστον χρειάζεστε τρεις, τέσσερις εβδομάδες ανάπαυσης, το μίνιμουμ τρεις. ”

Ο αναβάτης της Aprilia ήταν αισιόδοξος ότι η Dorna θα ήταν σε θέση να παρατείνει το καλοκαιρινό διάλειμμα το 2019 παρά την πιθανή αύξηση του αριθμού των αγώνων.

“Μίλησα με τον Carlos Ezpeleta (Dorna Sporting Manager) και τον Carmelo Ezpeleta, (Διευθύνων Σύμβουλος της Dorna) στην τελευταία Επιτροπή Ασφάλειας και συνειδητοποίησαν ότι το φετινό ημερολόγιο είναι πραγματικά τρελό.

“Γνωρίζω ότι γι ‘αυτούς επίσης δεν είναι εύκολο, επειδή κάθε κομμάτι πιέζει για ένα [ιδιαίτερο] Σαββατοκύριακο, η [Dorna] πρέπει να παίξει Tetris, για να βολέψει το ημερολόγιο οπότε δεν θα είναι εύκολο.

“Αλλά γνωρίζουν για την επόμενη χρονιά και πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξουν έστω και λίγο.”