Τεράστιων διαστάσεων Πυρκαγιά καταστρέφει την πίστα MotoGP στην Αργεντινή

Η πίστα Termas de Rio Hondo, η οποία φιλοξενεί το MotoGP Argentina Grand Prix, μετά απο μια τεράστια πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των paddock αλλά και των pits.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε περίπου στις 11 μ.μ. την Παρασκευή βράδυ με τους πυροσβέστες από το Termas de Rio Hondo να αντιμετωπίζουν τη φωτιά μαζί με την βοήθεια από άλλους πυροσβεστικούς σταθμούς από κοντινές πόλεις και περιοχές.

Τα αιτία της πυρκαγιάς είναι ακόμα άγνωστα, αλλά θεωρείται ότι έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των Pits, της αίθουσας Τύπου και τo κομμάτι των VIP, αλλά ευτυχώς δεν προκάλεσε τραυματισμούς.

Το MotoGP επρόκειτο να επισκεφτεί την πίστα στο τέλος της χρονιάς αφού η αρχική προγραμματισμένη ημερομηνία του μεταφέρθηκε για τέλος της σεζόν μετά την καθυστέρηση τόσο του GP της Αργεντινής όσο και των ΗΠΑ λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19. Και οι δύο αγώνες δεν έχουν ακόμη νέες ημερομηνίες.

Μια δήλωση από τον επικεφαλής της πίστας Hector Toti Farina επιβεβαίωσε ότι τα Pits έχουν καταστραφεί, αλλά τα υπόλοιπα τμήματα έχουν σωθεί από την πυρκαγιά, ενώ ανακοινώνει επίσης ότι η πίστα είναι πλήρως ασφαλισμένη για ζημιές από πυρκαγιά και σκοπεύει να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση το γρηγορότερο.

«Δυστυχώς, ολόκληρο το κτίριο των Pits καταστράφηκε από την πυρκαγιά, ο τομέας περιλάμβανε επίσης την αίθουσα τύπου, τον έλεγχο αγώνων και τα σαλόνια VIP», ανέφερε η δήλωση του επικεφαλής της πίστας. «Τόσο το μουσείο όσο και ο πύργος ελέγχου στα άκρα, μαζί με άλλα γραφεία και ιατρικό κέντρο δεν υπέστησαν καμία σημαντική ζημιά.

Το μουσείο θα ανοίξει ξανά για το κοινό τις επόμενες μέρες. Η πίστα έχει πλήρη ασφάλεια έναντι πυρκαγιάς, επομένως το ζήτημα της οικονομικής ζημίας καλύπτεται υπό αυτήν την έννοια, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την ανοικοδόμηση αυτού του σημαντικού τμήματος που απαιτείται για εθνικούς και διεθνείς αγώνες.

Ευτυχώς δεν υπήρχαν θύματα και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που συνεργάστηκαν σε αυτό το περιστατικό που δημιούργησε στιγμές μεγάλου κινδύνου λόγω των ισχυρών ανέμων. Πολλές ευχαριστίες στους ανθρώπους της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αστυνομικούς, δημοτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους παρακολούθησης, έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αποτρέψουν περαιτέρω ζημιές. Θα εργαστούμε από τώρα και στο εξής για να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ανταποκριθούμε στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε σχεδιάσει, συμπεριλαμβανομένου του MotoGP τον Νοέμβριο.»

Αρκετά από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα του μουσείου της πίστας έχουν ήδη μετακινηθεί ως προφύλαξη, ενώ έχουν ληφθεί και άλλα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της υπόλοιπης πίστας.

Το Termas de Rio Hondo φιλοξενεί αγώνες του MotoGP της Αργεντινής από το 2014, αν και ο αγώνας του 2020 ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Η πίστα, που χτίστηκε το 2007 και αναδιαμορφώθηκε το 2012, φιλοξένησε επίσης το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού, με τελευταίο αγώνα το 2016.