Συνέντευξη με τον πρωταθλητή ERC 1 Junior Oliver Solberg

Ο 19χρονος Oliver Solberg αναδείχθηκε πρωταθλητής στην κατηγορία FIA ERC 1 Junior, με τον τίτλο να κρίνετε στον τελευταίο αγώνα στις Κανάριες Νήσους. Ο νεαρός κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση, όντας έξι βαθμούς πίσω από τον Grégoire Munster και επίσης να ξεπεράσει το λάθος που έκανε αφού έφτασε αργοπορημένος στην πρώτη ειδική του αγώνα.

Έχοντας κερδίσει την κατηγορία για νεαρά ταλέντα με αυτοκίνητο Rally2 σε Ρώμη και Λετονία, ο Σουηδός είναι άξιος νικητής του πρωταθλήματος και επίσης για το βραβείο επιχορήγησης σταδιοδρομίας – εξέλιξης των €100.000 που προσφέρει το ERCστον τελικό πρωταθλητή.

Με συνοδηγό του Ιρλανδό Aaron Johnoson, ο Solberg διεκδίκησε επίσης και τον τίτλο στη γενική κατάταξη όπου τελικά τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον πρωταθλητή Alexey Lukyanuk.

Πως αισθάνεσαι μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος;

Ο ανταγωνισμός ήταν πολύ σκληρός με πολύ δυνατούς τοπικούς οδηγούς και φυσικά από τα υπόλοιπα παιδιά που αγωνίστηκαν σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος. Το γεγονός ότι κατάφερα να κερδίσω το πρωτάθλημα και να ολοκληρώσω δεύτερος γενικής μετά το δύσκολο δεύτερο μισό της σεζόν είναι φανταστικό.

Τί έμαθες από αυτή τη σεζόν;

Στην καριέρα μου μέχρι τώρα μαζεύω εμπειρίες. Στο χώμα έχω καλή αίσθηση και όλα είναι καλά. Στην άσφαλτο όμως ήταν η πρώτη μου φορά στο ERC φέτος και σίγουρα χρειάζομαι αυτή την εμπειρία. Το να αλλάζω αυτοκίνητα σε διάφορους αγώνες και συνθήκες ήταν λίγο δύσκολο. Στην Ουγγαρία έτρεξα για πρώτη φορά με το Škoda στην άσφαλτο. Πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο για να μάθω και να υιοθετήσω, όμως είναι εμπειρίες που θα μου χρειαστούν στο μέλλον.

Ποιος ήταν ο χειρότερος σου αγώνας φέτος;

Στην Πορτογαλία είχα μια άσχημη στιγμή όταν είχα έξοδο στο shakedown. Όμως γενικά ήταν καλός ο αγώνας καθώς ήμουν στη μάχη για τη νίκη. Δεν κάνουμε πάντα την καλύτερη επιλογή ελαστικών και έτσι ήταν ένας αγώνας όπου μπορώ να τον χαρακτηρίσω 50/50. Στην Ουγγαρία δεν είχα το ρυθμό με το καινούργιο αυτοκίνητο και έτσι δε μπόρεσα να έχω σταθερότητα. Για μένα νομίζω ότι αυτός ήταν ο χειρότερος μου αγώνας.

Ανέφερες ότι ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός από οδηγούς όπως ο Grégoire Munster, όμως ποια είναι η γνώμη σου για τον AlexeyLukyanuk, ένα οδηγό ο οποίος σε κέρδισε στο κυνήγι του τίτλου στη γενική κατάταξη;

Είναι ο Colin McRae νούμερο 2!! Πάντα βλέπω τα βίντεο του και πραγματικά θαυμάζω την ταχύτητα του, το πως επιτίθεται και το πάθος του. Μου αρέσει να αγωνίζομαι εναντίον του όμως δεν είναι εύκολο γιατί είναι πάντα γρήγορος όπου και αν αγωνιστεί. Είναι πάντα τρελός και γρήγορος.

Τι σχέδια έχεις για το μέλλον;

Το ERC είναι μέρος των σχεδίων μου. Είναι ένα φανταστικό πρωτάθλημα με πολλή άσφαλτο την οποία χρειάζομαι. Είναι ωραίο για να φτιάξω την καριέρα μου με πολύ ωραίους αγώνες. Δε ξέρω τι θα γίνει όμως δεν αργεί να έρθει η νέα χρονιά, οπόταν πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Πρόσφατοι πρωταθλητές ERC1 Junior Championship

2020: Oliver Solberg (Sweden)
2019: Filip Mareš (Czech Republic)
2018: Nikolay Gryazin (Russia)
2017: Marijan Griebel (Germany)

Πηγή: FIAERC