Συνέντευξη με τον Πρωταθλητή Drift 2017 – Δώρο Φραντζέσκου

Έχουμε την ιδιαίτερη χαρά, να φιλοξενούμε σήμερα στην ιστοσελίδα μας, μια συνέντευξη από τον περσινό πρωταθλητή Drift, Δώρο Φραντζέσκου.

Με τον Δώρο βρεθήκαμε πριν την έναρξη του πρώτου αγώνα της χρονιάς για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Drift 2018 της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου. Μαζί είχαμε την ενδιαφέρουσα συνομιλία που ακολουθεί.

Δώρο, ξεκινώντας θα θέλαμε να συγχαρούμε για την πανάξια κατάκτηση του πρωταθλήματος Drift 2017.

Το περσινό πρωτάθλημα κρίθηκε στον πέμπτο και τελευταίο αγώνα της χρονιάς όπου κατέκτησες νίκη και πρωτάθλημα. Πώς είδες τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς;

Ήταν ένας πολύ καλά οργανωμένος αγώνας, όπως και οι υπόλοιποι της χρονιάς. Ο τελευταίος ήταν πολύ κρίσιμος γιατί θα κρινόταν εάν θα έπαιρνα ή όχι το πρωτάθλημα 2017. Με πολύ καλούς οδηγούς να αγωνίζονται, κρίθηκαν όλα στη λεπτομέρεια όπου τελικά κατέκτησα την πρωτη θέση στο πρωτάθλημα.

 

Με την πρόκριση σου στον τελικό είχες ουσιαστικά φτάσει και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, πως ένιωσες εκείνη την στιγμή;

Την στιγμη που πέρασα στο τελικό τα συναισθήματα μου ήταν απερίγραπτη χαρά γιατί ήμουν πλέον πρωταθλητής. ∆εν ήθελα όμως να τελειώσει εκεί. Έβαλα στόχο να κερδίσω και τον τελευταίο αγώνα,όπως καιέγινε.

Ποια είναι τα συναισθήματα που σε διακατέχουν, με την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος;

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν το καλύτερο αίσθημα που ένιωσα στα 11 χρόνια που ασχολούμαι με το Drift. Οι κόποι τόσον χρόνων τελικά ανταμοίφθηκαν.

Πως είδες τοπερσινό πρωτάθλημα;

Το περσινό πρωτάθλημα ήταν από τα πιο ωραία που έλαβα μέρος. Το εντελώς αναβαθμισμένο αυτοκίνητο μου ήταν ο βασικός και κύριος λόγος που κατάφερα να πρωταγωνιστήσω.

 

Που πιστεύεις ότι κρίθηκε ο τίτλος;

Ο τίτλος κρίθηκε στην νέα αναβάθμιση του αυτοκίνητου μου. Από μηχανή SR20 DETSYLVIA, άλλαξα σε SR20 VVL. Επίσης έγινε αλλαγή και στον συμπλέκτη, όπου στο αυτοκίνητο τοποθετήθηκε samsonas.

 

Στον δεύτερο αγώνα της χρονιάς, σε είδαμε να αντιμετωπίζεις πρόβλημα με το κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου σου και να έχεις στην διάθεση σου μόνο δύο σχέσεις, την πρώτη και δεύτερη. Παρόλα αυτά κατάφερες να φτάσεις σε μια εμφαντική νίκη. Μίλησε μας για αυτό τον αγώνα.

Πραγματικά ο δεύτερος αγώνας της χρονιάς με δυσκόλεψε λίγο γιατί δεν είχα περιθώρια να αλλάζω ταχύτητες. Όταν έχασα την τρίτη ταχύτητα, δεν τα έβαλα κάτω. Σκέφτηκα ότι θα αγωνιστώ με ότι έχω και το αυτοκινητο μου δεν με απογοήτευσε. Με κάποιες γρήγορες αλλαγές έφερα το αυτοκίνητοστα μέτρα μου καταφέρνοντας να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις του αγώνα.

Ο τέταρτος αγώνας της χρονιάς, ήταν ο μοναδικός που δεν κατάφερες να ανεβείς στο βάθρο. Τι έγινε;

Με δύσκολες καιρικές συνθήκες όπου έβρεχε ασταμάτητα, στον τέταρτο αγώνα έσπασε το σερί που είχα μέχρι εκείνη την στιγμή και δεν μου άφησε περιθώρια να φτάσω στον τελικό.

 

Εκτός από τους αγώνες στην Κύπρο, σε είδαμε με το PowerDriftClubκαι σε αγώνες στο εξωτερικό. Ο πρώτος αγώνας, ο μεγάλος τελικός του KingofNations έγινε στις Σέρρες. Τι έγινε εκεί;

Ο αγώνας που έγινε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις Σέρρες, το King of Nations ήταν κάτι που με ενθουσίασε πολυ. Βλέποντας άλλους οδηγούς, πολυ καλούς μάλιστα, με πολυ δυνατά αυτοκινητα, πήρα μια καλή βαθμολογία στα μόνα περάσματα. Στο πρώτο twin είχα αντίπαλο μου τον Luke Fink, όπου δυστυχώς δεν προκρίθηκα από δικό μου λάθος, καθώς κλείστηκα στην τρίτη μεταφορά!

Οι επόμενοι αγώνεςήταν σε Κρήτη και Αθήνα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Εκεί τι έγινε;

Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Κρήτη, νόμιζα ότι αγωνιζόμασταν στην Κύπρο (γέλια), γιατί στην 8αδα ήμασταν σχεδόν όλοι Κύπριοι οδηγοί. Έφθασα στον τελικό έχοντας αντίπαλο τον Κολόβνιαν. Εκεί κατάφερα να κατακτήσω τελικά την δεύτερη θέση.

Από τους αγώνες του εξωτερικού ποιο απόλαυσες περισσότερο και γιατί;

Από τους αγώνες του εξωτερικού, απόλαυσα πιο πολύ τον αγώνα στη Κρήτη, γιατί κατάφερα και πήρα την δεύτερη θέση!

Υπάρχει κάτι που είδες στην διοργάνωση των αγώνων αυτών το οποίο θα σου άρεσε να υιοθετηθεί και στο Κυπριακό πρωτάθλημα;

Κάτι που μου άρεσε και θα ήθελα να υιοθετηθεί στο κυπριακο πρωτάθλημα είναι τα λεγόμενα Drift Box, όπου μετράνε την ταχύτητα και την γωνιά του αυτοκίνητου στα μονά βαθμολογημένα περάσματα.

Πώς είδες το επίπεδο του Κυπριακού Drift;

Παρά πολύ καλό. Φάνηκε εξάλλου και στις θέσεις που πήραν οι κύπριοι οδηγοί.

Το γεγονός ότι υπήρξαν συνεχόμενοι αγώνες σε Κύπρο και εξωτερικό, επηρέασε την απόδοση σου;

Οι συνεχόμενοι αγώνες σε Κύπρο και εξωτερικό με βοήθησαν να είμαι σε πολύ καλή φόρμα συνεχώς. Κάθε βδομάδα και ένας αγώνας, ήταν κάτι που το χάρηκα πολύ.

 

Με την ολοκλήρωση της χρονιάς, ανακοινώθηκε από το PowerDriftClubη δημιουργία Εθνικής Κύπρου. Πώς βλέπεις αυτή την κίνηση;

Η κίνηση του Power Drift Club είναι πολύ εύστοχη. Πρώτον γιατι θα αγωνιστούν πιο σκληρά όλοι οι οδηγοί για να μπουν στην 8αδα και να καταφέρουν να  μπουν στην εθνική ομάδα Drift και δεύτερο πηγαίνοντας εξωτερικό θα μάθουν και οι άλλες χώρες ποιοι είμαστε.

Την νέα χρονιά, το πρωτάθλημα διεξάγεται στο Λιμάνι Λεμεσού, πως βλέπεις αυτή την κίνηση του PowerDriftClub;

Είναι καλό να γίνονται και σε άλλους χώρους οι αγώνες, όπου θα διαμορφώνεται διαφορετικά η πίστα. Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία με διαφορετική πίστα και με πιο πολλά χιλιόμετρα να αναδεικνείονται οι πιο καλοι οδηγοί.

Πριν από κάθε αγώνα Drift, θα υπάρχει ένας αγώνας τύπου «Gymkhana» θα σε δούμε να διαγωνίζεσαι και εκεί;

Θα ήθελα να διαγωνιστώ και στο ” Gymkhana” αλλά θα δείξει στη πορεία. Ο κύριος μου στόχος είναι το DRIFT

Ποίοι είναι οι στόχοι σου για την νέα χρονιά;

Ο στόχος μου για την νέα χρονιά είναι φυσικά το καλυτερο. Να αγωνιστώ, να υπερασπιστώ τον τίτλο μου και να πάρω και το φετινό πρωτάθλημα 2018.

Θέλω να πας πίσω στον χρόνο και να θυμηθείς πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το Drift.

Άρχισα δειλά δειλά να ασχολούμαι με το Drift το 2007.

Πώς και αποφάσισες να ασχοληθείς εις βάθος;

Η μεγάλη αγάπη που είχα για τα αυτοκινητα και συγκεκριμένα για τα πισινοκίνητα, καθώς από μικρή ηλικία άρχισα να οδηγώ στο χώμα και αργότερα σε άσφαλτο.

Ασχολήθηκες με άλλο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού;  Αν ναι με ποιο και γιατί τελικά έμεινες στο Drift?

Ασχολήθηκα λίγο με το Dragster, αλλά με κέρδισε το Drift. Το Drift το βρίσκω πιο διασκεδαστικό. Μου ανεβάζει την αδρεναλίνη.

Τι κάνει το Driftδιαφορετικό από τα άλλα αθλήματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού;

Τα twin battles για μένα είναι αυτό που κάνει το drift διαφορετικο. Η πίεση που πρέπει να ασκείς στον αντίπαλο σου είναι το καλύτερο σημείο.

Ποιο ήταν το πρώτο σου αυτοκίνητο όταν ξεκινούσες να ασχολείσαι με το Drift;

Το πρώτο μου αυτοκίνητο ήταν BMWE21.

Ποιο θεωρείς πιο δυνατό συναίσθημα, την πρώτη νίκη ή το πρώτο πρωτάθλημα και γιατί;

Η πρώτη μου νίκη ήρθε από τα πρώτα μου βήματα στο drift, όπου οι αγώνες γίνονταν στην πίστα cokarts στη ∆ρομολαξια, Επίσης αξέχαστος θα μείνει και ο πρώτος αγώνας στο λιμάνι της Λεμεσού που αν και σε μικρή ηλικία κέρδισα και την θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Το πρωτάθλημα όμως είναι ξεχωριστό. Είναι οι αγώνες όλης της χρονιάς, παίρνεις νίκες και είσαι στους τρεις πρώτους κάθε αγώνα. Οι κόποι όλων αυτών των χρόνων τελικά δεν πήγαν χαμένοι.

Από τότε μέχρι σήμερα τι άλλαξε σε εσένα και τι είδες να αλλάζει στο πρωτάθλημα Drift;

Σίγουρα μετά από τόσα χρόνια έγινα πολυ καλύτερος οδηγός. Στο πρωτάθλημα του drift μπήκαν κανονισμοί που δεν τους τηρούσαν παλιά. Τώρα είναι πιο δύσκολα. Πριν ήταν πιο χαλαρά.

Αν θα μπορούσες να αλλάξεις οτιδήποτε από την μέχρι σήμερα πορεία σου στο Driftτι τι θα ήταν αυτό;

Θα άλλαζα μηχανή και συμπλέκτη πιο νωρίς. Αλλά τα λεφτά είναι πολλά και είναι δύσκολο. Είναι ένα πολυεξοδο άθλημα.

Ποια θεωρείς δυνατά και ποια αδύνατα σημεία στο Drift;

∆εν θεωρώ οτι υστερώ σε κάτι. Η κάθε φορά είναι διαφορετική. Μπορεί την μια μέρα να κάνω κάτι πολυ καλά και την άλλη μέρα να μην μου βγαίνει.

Στα “TwinBattles” ποια θέση σου αρέσει, μπροστά (Leading)ή πίσω(chaser) και γιατί;

Στα twin battles μου αρέσει να είμαι chaser, γιατί πιέζω τον αντίπαλο μου όσο πιο πολύ μπορώ, δίνοντας παράλληλα εντυπωσιακό θέαμα στο κοινό.

Ένας οδηγός τον οποίο είδαμε και ξεχωρίσαμε με την παρουσία του στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια είναι ο Σταύρος Γρύλλης.  Πως βλέπεις αυτή την παρουσία;

Ο Σταύρος Γρίλλης αν και μικρός σε ηλικία, έδειξε από νωρίς τις δυνατότητες του. Καλός οδηγός και πολυ καλο αυτοκινητο.

Είσαι ένας οδηγός ίνδαλμα για πολλούς νεαρούς. Τι θα συμβούλευες αυτούς που προσπαθούν να σε αντιγράψουν κάνοντας αυτά που εσύ κάνεις στην πίστα, στους δρόμους;

Θα τους συμβούλευα να είναι προσεκτικοί. Εγώ οδηγω στην πίστα όπου είναι ασφαλές. Το αυτοκινητο μου είναι διαμορφωμένο για την ασφάλεια μου. Αυτά που κάνω στην πίστα δεν πρέπει με τίποτα να τα κάνουν στο δρόμο.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο για κάθε αθλητή του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι και οι άνθρωποι που βρίσκονται στην αφάνεια, προσπαθώντας να έχουν έτοιμο το αυτοκίνητο σου για να μπορείς εσύ να διεκδικείς την νίκη. Μίλησε μας για αυτούς τους αφανείς ήρωες.

Το αυτοκινητο μου εγώ το μελετώ και το φτιάχνω πάντα πριν τους αγώνες. Στους αγώνες όμως η βοήθεια που έχω από την ομάδα μου είναι πολύτιμη. Την ώρα του αγώνα δεν μπορώ να σκέφτομαι τι μπορεί να χρειαζεται το αυτοκινητο μου. Έχω το μυαλό μου στο επόμενο twin. Τα κάνει όλα η ομάδα μου ομως, όπου την ευχαριστώ πάρα πολύ.

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο όμως δεν μπορεί να είναι άλλο από τους χορηγούς, σε ένα άθλημα το οποίο είναι πολυέξοδο. Μίλησε μας για αυτούς του ανθρώπους οι οποίοι σε στηρίζουν οικονομικά και υλικά.

Οι χορηγοί μου παίζουν το σημαντικότερο ρόλο για το πρωτάθλημα. Ο Nicks garage, ο Μάριος Κοφτεροςκαι ο JPMotis με στηρίζουνσε υλικά και τους ευχαριστώ. Η HELLENERGYDRINK, η ENEOSMOTOR OIL και ο μεγαλύτερος μου χορηγός η IMPACTECH με στηρίζουν οικονομικά και χωρίς αυτούς δεν θα ήμουν στην πρώτη θέση! Τους υπέρ ευχαριστώ!!!

Αγαπητέ φίλε Δώρο, σε ευχαριστούμε για τον πολύτιμο σου χρόνο, συγχαρητήρια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και καλή επιτυχία για την νέα χρονιά.