Στόχος της M-SPORT FORD να βρεί την φόρμα της στο ΜΕΞΙΚΟ

Η M-Sport Ford World Rally Team στοχεύει να βρει τη φόρμα της στον τρίτο γύρο του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Στο τιμόνι του Ford Fiesta WRC EcoBoost στο Ράλλυ Μεξικού θα τρέξουν οι  Sébastien Ogier, Elfyn Evans και Teemu Suninen, οι οποίοι θα κυνηγήσουν θέσεις στο βάθρο.

Η ομάδα πραγματοποίησε δοκιμαστικά στην Ισπανία, τα οποία διακόπηκαν λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Μπορεί τα δοκιμαστικά από πέντε ημέρες να μειώθηκαν σε τρεις, αλλά η ομάδα έχει προετοιμαστεί εξαιρετικά χάρη στην ανεκτίμητη τεχνική υποστήριξη της Ford.

Χρησιμοποιώντας το μοναδικό Climatic Chamber της Blue Oval στο Dunton, η ομάδα είναι σε θέση να αναπαράγει το υψόμετρο και τις αναμενόμενες θερμοκρασίες που σε συνδυασμό με τα δεδομένα από τη δοκιμή επιτρέπει στους μηχανικούς να διαμορφώσουν τα καλύτερα set-up για μελλοντικές προκλήσεις.

Το Ράλλυ Μεξικό είναι μοναδικός αγώνας στο ημερολόγιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ως ένα από τους πιο πολύχρωμους και συναρπαστικούς αγώνες της χρονιάς, είναι επίσης ένας από τους πιο απαιτητικούς, με υψηλή θερμοκρασία και μεγάλο υψόμετρο, που δοκιμάζει πληρώματα και αυτοκίνητα.

Η θερμοκρασία των 30°C, στο εσωτερικό του αγωνιστικού μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 50°C και τα πληρώματα πρέπει να βρίσκονται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση ούτως ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες.

Αν αυτό δεν ήταν αρκετό, οι ειδικές διαδρομές ανεβαίνουν σε περισσότερο απο 2.700 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου ο αέρας είναι πιο αραιός και η απόδοση του κινητήρα μειώνεται κατά 20%. Οι οδηγοί πρέπει να προσαρμόσουν την οδήγησή τους για να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη ισχύ και οι μηχανικοί πρέπει να κάνουν την έρευνά τους για να εξασφαλίσουν μέγιστη απόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι χωμάτινες ειδικές διαδρομές είναι εξαιρετικά δύσκολες, ειδικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου περάσματος, και τα πληρώματα πρέπει να παραμένουν συγκεντρωμένα για να αποφεύγουν τις παγίδες που κάνουν τον αγώνα αυτό ένα ράλι που δεν συγχωρά τα οποιαδήποτε σφάλματα.

Με λίγα λόγια, το Ράλι Μεξικό είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς αγώνες της χρονιάς, αλλά είναι επίσης ένας από τους πιο ζωντανούς. Οι Μεξικανοί οπαδοί έβαλαν το ράλι στις καρδιές τους και τον ενθουσιασμό τους τον βλέπουμε πιο έντονα στην ιστορική πόλη Guanajuato.

Τα χρώματα, τα αξιοθέατα και οι ήχοι είναι κάτι μοναδικό και η ξεχωριστή υπερειδική διαδρομή μέσα από τις πρώην σήραγγες εξόρυξης της πόλης ενσαρκώνει την ατμόσφαιρα που περιβάλλει αυτό τον μοναδικό αγώνα.

 

Ο επικεφαλής της ομάδας, Malcolm Wilson δηλώνει αποφασισμένος να δει το Ford Fiesta WRC με το EcoBoost να επιστρέφει στο βάθρο του στο Rally Mexico.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Malcolm Wilson OBE, δήλωσε: «Περιμέναμε στο πρωτάθλημα να είναι όλοι πιο κοντά από ποτέ φέτος και το γεγονός ότι και οι τέσσερις κατασκευαστές χωρίζονται από μόλις 11 βαθμούς αποτελεί απόδειξη γι ‘αυτό. Αν θέλουμε να ξανακερδίσουμε τη θέση μας στην κορυφή της κατάταξης, πρέπει να επιτύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στο Μεξικό και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τη φόρμα μας.

Οι δύο τελευταίες ημέρες των δοκιμαστικών διακόπηκαν απο την βαριά κακοκαιρία, αλλά ακόμα και έτσι μπορέσαμε να συλλέξουμε πολλά καλά δεδομένα, τόσο από τα δοκιμαστικά όσο και από τις δύο ημέρες εργασίας στο Climatic Chamber της Ford στο Dunton. Έχουμε τρεις πολύ ικανούς οδηγούς οι οποίοι είναι διψασμένοι για ένα καλό αποτέλεσμα και όλη η ομάδα είναι αποφασισμένη να δει το Fiesta να επιστρέψει στο βάθρο».

Το Ράλι Μεξικού έχει ωραίες αναμνήσεις για τους Sébastien Ogier και Julien Ingrassia. Οι Γάλλοι πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ το 2008 διεκδικόντας τη νίκη στο Junior WRC, καθώς και τους πρώτους βαθμούς στο WRC, κατακτώντας μια εντυπωσιακή ογδόη θέση γενικής.

Από την αρχική αυτή εμφάνιση μέχρι και σήμερα, ο αγώνας έγινε ένας απο τους αγαπημένους για τους κυρίαρχους Παγκόσμιους Πρωταθλητές, οι οποίοι κατέκτησαν τρεις νίκες και έξι βάθρα στο μεξικάνικο έδαφος.

Ο Ogier στο Μεξικό δεν θα ανοίγει το δρόμο και έτσι οι πιθανότητες του αυξάνονται για να τερματίσει στο βάθρο.

«Υπάρχει πάντα μια ιδιαίτερη αίσθηση όταν επιστρέφουμε στο Ράλλυ Μεξικό γιατί εκεί ξεκίνησαν όλα πριν απο 10 χρόνια! Ήταν ο πρώτος μας αγώνας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και η ιστορία ξεκίνησε με νίκη στο Junior WRC.

Από τότε, προσθέσαμε και άλλα βάθρα και νίκες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, πράγμα που σημαίνει ότι προφανώς έχω το Rally Mexico στην καρδιά μου! Σίγουρα θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να συνεχίσουμε αυτή την ιστορία αγάπης με ένα άλλο δυνατό αποτέλεσμα και ανυπομονούμε για την εξαιρετική ατμόσφαιρα του Μεξικού!

Αυτός μπορεί να είναι ο πρώτος χωμάτινος αγώνας της χρονιάς, αλλά έχει το δικό του μοναδικό χαρακτήρα που τον κάνει να ξεχωρίζει. Το υψόμετρο είναι υψηλότερο από οτιδήποτε άλλο βιώνουμε όλο το χρόνο και ο λεπτότερος αέρας σημαίνει πολύ λιγότερη δύναμη από ότι συνηθίσαμε.

Αυτές οι συνθήκες που συνδέονται με τις αρκετά υψηλές θερμοκρασίες είναι πρακτικά αδύνατον να αναπαραχθούν στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι μετράμε περισσότερο απο οτι συνήθως τη δουλειά των μηχανικών μας στο κλιματικό θάλαμο για να επιτύχουμε τη μέγιστη απόδοση.

Το χαλαρό χώμα μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόκληση για τους πρώτους οδηγούς και παρόλο που δεν θα είμαστε το πρώτο αυτοκίνητο στο δρόμο, θα  υπάρχουν πολλοί γρήγοροι οδηγοί πίσω μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε όσο πιο κοντά μπορούμε την Παρασκευή το πρωί. Στη συνέχεια θα δούμε πού βρισκόμαστε και θα πιέσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Οι Elfyn Evans-Daniel Barritt θα προσπαθήσουν να επανέλθουν δρυμήτεροι και το καλύτερο μέρος για να γίνει αυτό είναι το Ράλι Μεξικό. Έχοντας ανεβεί δύο φορές στο βάθρο του αγώνα, οι Βρετανοί ελπίζουν να το πράξουν για ακόμη μία φορά.

Επωφελούμενοι από την καλή θέση εκκίνησης, το πλήρωμα θα έχει πολλές πιθανότητες να κάνει αισθητή την παρουσία του. Ο Evans θα πρέπει να οδηγήσει μυαλομένα, αλλά έχει κάθε πιθανότητα  για ένα καλό αποτέλεσμα στο Μεξικό.

«Το Ράλι Μεξικό είναι ένας αγώνας που πραγματικά μου αρέσει. Είναι ένα πολύχρωμο ράλι με μια υπέροχη ατμόσφαιρα και έχουμε πετύχει καλά αποτελέσματα εκεί κατά το παρελθόν. Είναι ένας από εκείνους τους αγώνες όπου μια έξυπνη οδήγηση μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ ταχύτητας και κινδύνου ακριβώς και αυτό ακριβώς θα στοχεύουμε να κάνουμε.

Όταν σκέφτεστε για αυτό τον αγώνα δύο πράγματα έρχονται στο μυαλό, η ψηλή θερμοκρασία και το μεγάλο υψόμετρο. Πρέπει να έχουμε γρήγορη προσαρμογή στο περιβάλλον, τόσο από την άποψη της φυσικής κατάστασης όσο και του τρόπου οδήγησης. Ο λεπτότερος αέρας μπορεί να μειώσει την ισχύ κατά 20%, έτσι πρέπει να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι για να βρούμε την σωστή ταχύτητα μέσα στις στροφές.

Θα έχουμε καλή θέση εκκίνησης στον αγώνα, αλλά αυτό δεν είναι χωρίς τις προκλήσεις του, καθώς υπάρχει ένας πρόσθετος κίνδυνος να βρεθούν πέτρες στην αγωνιστική γραμμή. Θα πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για να ξεκινήσουμε το 2018».

Οι Teemu Suninen και Mikko Markkula έχουν πολλά να μάθουν, καθώς θα αγωνιστούν στο Ράλι του Μεξικού για πρώτη φορά με ένα αυτοκίνητο κατηγορίας WRC.

Αφού εξασφάλισαν τη νίκη στην κατηγορία WRC 2 το 2016, για το πλήρωμα δεν είναι ξένη η γεύση της Corona που παίρνουν οι νικητές, αλλά συγκεκριμένος αγώνας θα είναι για αυτούς μια τελείως διαφορετική πρόκληση.

Παρά το γεγονός ότι τα δοκιμαστικά πριν από τον αγώνα ακυρώθηκαν λόγω κακοκαιρίας, ο Suninen παραμένει ικανός για ένα καλό αποτέλεσμα. Ο καθαρός δρόμος και η μειωμένη ισχύς των αυτοκινήτων θα μπορούσε να δουλέψει προς όφελος του και οι θεατές δεν πρέπει να εκπλαγούν αν δουν κάποιες καλές στιγμές από το υπαριθμό τρία Fiesta.

«Το Μεξικό είναι ένας από τους αγώνες στο ημερολόγιο όπου αντιμετωπίζουμε μερικές ακραίες συνθήκες. Ο καιρός είναι πάντα ζεστός και το μεγάλο υψόμετρο σημαίνει ότι αισθανόμαστε την έλλειψη οξυγόνου στα αυτοκίνητα με 20% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς χωμάτινους αγώνες.

Είναι κρίμα που ο χειμωνιάτικος καιρός δεν μας άφησε να κάνουμε δοκιμαστικά, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που πηγαίνει μερικές φορές. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καλά το Shakedown για να συνηθίσουμε στο συναίσθημα της οδήγησης εδώ στο Μεξικό.

Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τις πιθανότητές μας για τον αγώνα. Κέρδισα την κατηγορία WRC 2 εδώ πριν από λίγα χρόνια, αλλά φέτος θα είναι εντελώς διαφορετικά και αναμένω ότι ο ανταγωνισμός θα είναι πραγματικά σκληρός. Θα προσπαθήσω να επικεντρωθώ στη δική μου οδήγηση και έπειτα θα δούμε πού είμαστε».