Στην Κύπρο η Porsche Cayenne Ε-Ηybrid

Στις βιτρίνες της A.Ι.Motokinisi, επίσημων αντιπροσώπων της Porsche στην Κύπρο βρίσκεται ήδη η υβριδική plug-in έκδοση της νέας γενιάς της Cayenne. Με τον κωδικό Ε-Ηybrid, το γερμανικό bestseller θεωρείτε ένα από πιο εξελιγμένα αυτοκίνητα στην παγκόσμια αγορά. Η έκδοση Ε-Ηybrid ενισχύει ακόμα περισσότερο την υφιστάμενη γκάμα του μοντέλο και παράλληλα κάνει ακόμα ένα βήμα προς μια υβριδική και αμιγώς ηλεκτρική γκάμα.

Η Porsche Cayenne Ε-Ηybrid διαθέτει ένα υβριδικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από τον γνωστό τριών λίτρων V6 κινητήρα της Porsche, που αποδίδει 340 ίππους και ένα ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 136 ίππων. Η συνδυαστική απόδοση των δύο κινητήρων φτάνει τους 462 ίππους αλλά και τα 700 NM ροπής. Το μοντέλο φτάνει τα εκατό χιλιόμετρα από στάση σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα ενώ διαθέτει μια τελική ταχύτητα της τάξης των 253 χιλιομέτρων την ώρα. Παράλληλα, εφοδιάζεται με το Tiptronic S το οποίο παρέχει δύο λειτουργίες αλλαγής σχέσεων. Τόσο την αυτόματη όσο και χειροκίνητη οκτώ σχέσεων. Ακόμη, η Porsche Cayenne E-Hybrid ενσωματώνει το πρόγραμμα «boost» που έχουμε δει στην 918 Spyder. Πρόγραμμα, το οποίο ρυθμίζει τον ηλεκτρικό κινητήρα ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλέξει ο οδηγός που έχει στη διάθεσή του έξι προγράμματα οδήγησης (Ε-Power, Hybrid Auto, E-Hold, Sport και Sport Plus) επιλέγοντας αναλόγως τις επιθυμίες του και τις συνθήκες τον τρόπο λειτουργίας του plug-in υβριδικού συνόλου και αποκομίζοντας από αυτό μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και εκρηκτικές επιδόσεις.

Η Cayenne Ε-Ηybrid διαθέτει μπαταρία 14,1 kWh και βρίσκεται κάτω από το δάπεδο του χώρου αποσκευών ενώ μπορεί να κινήσει το αυτοκίνητα, πλήρως ηλεκτρικά για 44 ηλεκτρικά χιλιόμετρα. Ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας μέσω 230V είναι 7,8 ώρες ενώ με τη συνδρομή του φορτιστή των 7,2 kW ο χρόνος μειώνεται σε 2,3 περίπου ώρες. Ο κάτοχος μπορεί να δει την πορεία της φόρτισης μέσω της εφαρμογής Porsche Connect.

Η Cayenne E-Hybrid αποτελεί το πρώτο μοντέλο της Porsche που διαθέτει ένα έγχρωμο heads-up display. Διαθέτει επίσης νέες ζάντες 22 ιντσών, ανεξάρτητο κλιματισμό και το InnoDrive, το προσαρμοσμένο σύστημα cruise control της εταιρείας.

Τα μόνα διακριτικά στοιχεία που κάνουν την plug-in υβριδική έκδοση της Cayenne να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εκδόσεις της γκάμας είναι οι πράσινου χρώματος δαγκάνες των φρένων και η παρουσία της θύρας φόρτισης. Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι επιπλέον ενδείξεις του πίνακα οργάνων που εμφανίζουν τα επίπεδα φόρτισης και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και οι πράσινοι δείκτες που κάνουν την εμφάνισή τους στο ταχύμετρο και στις ενδείξεις του Sport Chrono.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η τρίτη γενιά της Cayenne παρουσιάζεται και σε εκδόσεις Cayenne, Cayenne S και Cayenne Turbo. Η βασική έκδοση είναι διαθέσιμη με τον τρίλιτρο V6 κινητήρα απόδοσης 340 ίππων ενώ ένας V6 biturbo 2,9 λίτρων εφοδιάζει την Cayenne S, η οποία αυξάνει την ιπποδύναμη στους 440 ίππους. Στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται φυσικά η Cayenne Turbo που έχει στη διάθεση της ένα V8 twinturbo 4.0 απόδοσης 550 ίππων.

Και όλα τα πιο πάνω από μια εταιρεία που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2022 θα επενδύσει περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτρική κινητικότητα, εστιάζοντας τις προσπάθειες της τόσο σε υβριδικά όσο και ηλεκτρικά οχήματα.