Στην εποχή του Rally3 ο Σοφιανός Ρούσος

Ο Σοφιανός Ρούσος είναι ο πρώτος Κύπριος που περνά στην εποχή του Rally3. Ο Ρούσος που τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν με ένα Mitsubishi Lancer Evo X γύρισε σελίδα και πλέον θα αγωνίζεται με ένα Ford Fiesta Rally3, αγωνιστικά που προορίζονται να αντικαταστήσουν την υπάρχον κατηγορία Ν.

Με τις εποχές να αλλάζουν, η Ν που όλοι απολαύσαμε διαχρονικά, με το πέρασμα των χρόνων ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία και οι κατασκευαστές ψάχνουν λύσεις με το κόστος να είναι προσιτό και τα αυτοκίνητα να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα υπάρχον αγωνιστικά.

Το Ford Fiesta Rally3 διαθέτει κινητήρα Ford EcoBoost 1.5 λίτρων turbo, ο οποίος είναι τρικύλινδρος, 12βάλβιδος. Φέρει πεντατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων sequential και είναι με κίνηση στους τέσσερις τροχούς.

Σαφώς οι επιδόσεις του Ford Fiesta είναι καλύτερες από ένα αγωνιστικό κατηγορίας Ν και ήδη στο WRC αλλά και στο ERC υπάρχει και η σχετική κατηγορία.

Το Ford Fiesta Rally3 είναι βασισμένο στο Ford Fiesta που κυκλοφορεί στο δρόμο, το οποίο έκανε ντεμπούτο το 2021. Η πρώτη παρουσία της αγωνιστικής έκδοσης έγινε σε τοπικό αγώνα στην Φινλανδία με οδηγό τον Ken Tom, όπου τερμάτισε έβδομος γενικής.

Το 2021 έκανε το ντεμπούτο του στο WRC στο Ράλι Κροατίας, με οδηγό τον Zoltan Laszlo.

Η πρώτη επαφή με το νέο αγωνιστικό για τον Σοφιανό Ρούσο αλλά και τον συνοδηγό του Ανδρέα Γιαννακού, έγινε την προηγούμενη βδομάδα με ένα σύντομο δοκιμαστικό πριν από το Tulip Rally, όπου το πλήρωμα πήρε μια πρώτη γεύση από τις δυνατότητες του αυτοκινήτου.

Θα ακολουθήσει όπως είναι φυσικό μια περίοδος προσαρμογής με τα νέα δεδομένα και οι στόχοι στο πρωτάθλημα του 2023 αναμένεται να αλλάξουν άρδην.

Το δίδυμο έκανε τις καλύτερες δοκιμές που θα μπορούσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αφού τα 81,36 αγωνιστικά χιλιόμετρα του Tulip Rallyόπου συμμετείχε ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν τα δικά τους όρια αλλά και του αυτοκινήτου, καθώς η οδήγηση είναι εντελώς διαφορετική από το προηγούμενο τους αυτοκίνητο (Mitsubishi Lancer EvoX).

Στον αγώνα παρουσίαζαν συνεχώς ανοδική πορεία αφού σε κάθε πέρασμα από τις ειδικές οι χρόνοι τους βελτιώνονταν σημαντικά. Το πλήρωμα τερμάτισε στην 10η θέση αλλά αυτό λίγη σημασία έχει.

Η εξοικείωση με το Ford Fiesta Rally3 θα συνεχιστεί αφού θα λάβουν μέρος και στους επερχόμενους αγώνες του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ράλι.

«Το αυτοκίνητο είναι καταπληκτικό, όμως πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα», ανέφερε ο Ρούσος, προσθέτοντας, «Είναι εντελώς διαφορετικό από τα αυτοκίνητα κατηγορίας Ν που οδηγούσαμε καθώς το φρενάρισμα, οι αναρτήσεις και γενικά η όλη του συμπεριφορά είναι μια εντελώς νέα φιλοσοφία. Χρειάζεται οι στροφές να διατηρούνται ψηλά ούτως ώστε το αυτοκίνητο να μπορεί να αναπτύσσει πιο γρήγορα. Όσα περισσότερα χιλιόμετρα το οδηγήσουμε τόσο περισσότερο θα το μαθαίνουμε».

Ο επόμενος αγώνας που θα τρέξει το πλήρωμα είναι τον ερχόμενο μήνα, το τριήμερο 18-20 Νοεμβρίου.