Σημαντικό ορόσημο για την ασφάλεια από τη Mercedes-Benz

Δεκέμβριος, 1980: ο αερόσακος και ο εντατήρας ζώνης ασφαλείας του οδηγού έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση ως οι τελευταίες, πρωτοποριακές καινοτομίες στην ασφάλεια από τη Mercedes-Benz. Πριν από 40 ακριβώς χρόνια, ένας περιορισμένος αριθμός S-Class Saloons (της σειράς 126) ήταν τα πρώτα αυτοκίνητα που παραδόθηκαν με αυτές τις νέες τεχνολογίες και αποτέλεσαν ακόμη ένα ορόσημο στην παθητική ασφάλεια των οχημάτων σε μια μακρά σειρά εξαιρετικών καινοτομιών από τη μάρκα. Ο αερόσακος ήταν μια κοινή εξέλιξη μεταξύ της τότε Daimler-Benz AG και της Bosch. Περισσότερα από 100 οχήματα S-Class εξοπλισμένα με τα νέα συστήματα ασφαλείας έφυγαν από το εργοστάσιο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 1981.

In Mercedes-Benz S-Class Saloons and Coupés of the 126 model series (1979 to 1992), Mercedes-Benz launched the driver’s airbag in combination with the seat belt tensioner for the front passenger in series-production cars. The first vehicles with this optional extra were delivered to customers back in December 1980. In February 1981, the brand showcased the systems at the Amsterdam International Motor Show. The front passenger airbag has been available since 1988. (Photo signatu re in the Mercedes-Benz archive: 83F131)

Αυτό οδήγησε στο θρίαμβο ενός συστήματος που υιοθετήθηκε γρήγορα από πολλούς κατασκευαστές αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο. Το σύστημα του εντατήρα της ζώνης ασφαλείας γιόρτασε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου του Άμστερνταμ από τις 5 έως τις 15 Φεβρουαρίου 1981. Μόλις ένα μήνα αργότερα, η Mercedes-Benz παρουσίασε τον αερόσακο και εντατήρα ζώνης ασφαλείας στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης. Ο συνδυασμός και των δύο συστημάτων ήταν αρχικά διαθέσιμος μόνο για τις S-Class και SEC Coupés ως προαιρετικός εξοπλισμός για 1.525,50 DM.
Είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί η θετική επίδραση που είχαν τα συστήματα και τα μέτρα ασφαλείας στα στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων. Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσίευσε η Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία μιλούν από μόνα τους αφού οι θάνατοι μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία σαράντα χρόνια, παρά την σημαντική αύξηση των αυτοκινήτων στους δρόμους.

Sequence showing the functioning of steering-wheel airbag and seat belt tensioner in 1981. The systems enjoyed their world premiere in the Mercedes-Benz S-Class of the 126 model series. The first vehicles were delivered to customers in December 1980. The brand showcased the systems at the Amsterdam International Motor Show in February 1981. (Photo signature in the Mercedes-Benz archive: CL0628)

Καθώς τα εξαρτήματα του αερόσακου έγιναν ολοένα και μικρότερα με την πάροδο του χρόνου, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια, ήταν δυνατόν να ενσωματωθεί ο αερόσακος σε άλλα μέρη μέσα στο αυτοκίνητο. Το 1995, ο πλαϊνός αερόσακος κυκλοφόρησε στη σειρά μοντέλων 210 E-Class, ο αερόσακος παραθύρου προστέθηκε στο εκτεταμένο σύστημα προστασίας το 1998 με τον αερόσακο κεφαλής/θώρακα να ακολουθεί το 2001, ο αερόσακος γονάτου το 2009 και ο πλευρικός σάκος θώρακα/λεκάνης , το μαξιλάρι και ο πολύ συμπαγής αερόσακος με φουσκωτό ιμάντα το 2013.

Με την κυκλοφορία της S-Class 221, οι γεννήτριες αερίου «προσαρμοστικών αερόσακων» αναπτύχθηκαν σε δύο στάδια ανάλογα με τη σοβαρότητα του ατυχήματος. Η σειρά μοντέλων 223 S-Class, που παρουσιάστηκε το 2020, περιλαμβάνει άλλους νέους αερόσακους, όπως οι πίσω αερόσακοι, που γιορτάζουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους. Σαράντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου αερόσακου οδηγού, αυτός ο νέος πίσω αερόσακος χρησιμοποιεί μια διαφορετική προσέγγιση. Είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε οι μετωπικοί αερόσακοι να αναπτύσσονται στα δύο πίσω καθίσματα και να μειώνουν σημαντικά το φορτίο στο κεφάλι και το λαιμό των επιβατών που συγκρατούνται από ζώνες ασφαλείας σε αυτά τα καθίσματα.