Πρώτη φετινή νίκη για τον πρωταθλητή Fabio Quartararo

Ο πρωταθλητής του MotoGP, Fabio Quartararo, ήταν κυρίαρχος στον αγώνα της Πορτογαλίας. Με τη νίκη του, και σε συνδυασμό με την έξοδο του Enea Bastianini, αρπάζει και τη πρωτοπορία του πρωταθλήματος.

Ο Quartararo, που κέρδισε τελευταία φορά στο Silverstone τον Αύγουστο του 2021, μάζεψε την απόσταση από τον πρωτοπόρο Joan Mir στον τέταρτο γύρο του αγώνα για να πάρει τη πρώτη του νίκη στη σεζόν, Σημειώστε πως στην εκκίνηση ο Mir πέρασε πρώτος έχοντας εκκινήσει δεύτερο ενώ ο Quartararo εκκίνησε πέμπτος αλλά πετάχτηκε τρίτος.   Μεταξύ των δυο πρωταθλητών βρέθηκε ο poleman της Pramac Johann Zarco, αλλά δεν έμεινε εκεί για πολύ καθώς ο Quartararo τον προσπέρασε στην στροφή 3. Την ίδια ώρα ο Mir άνοιξε μια απόσταση έξι δέκατων από το δεύτερο. Ο Zarco έπεσε προσωρινά πέμπτος αλλά έπειτα από μάχες με τους Jack Miller και Alex Marquez επέστρεψε στο βάθρο.

 

Μπροστά ο Quartararo έκλεινε την απόσταση από τον Mir από νωρίς, ενώ η κίνηση για την πρωτοπορία ήρθε στον τέταρτο γύρο. Όταν βρέθηκε μπροστά από όλους, ο Quartararo άνοιξε και μια άνετη απόσταση του ενός δευτερολέπτου. Πιο πίσω ο Mir έπεφτε σιγά-σιγά στα νύχια του Zarco ο οποίος κατάφερε να πάρει την θέση. Ο Mir πιάστηκε στην συνέχεια σε μάχη και με τον Miller η οποία αποδείχτηκε μοιραία για τον αγώνα μιας και ο Miller έχασε την μοτοσυκλέτα του στα φρένα, βγάζοντας και τους δυο αναβάτες εκτός αγώνα. Το ατύχημα τους, έδωσε την τρίτη θέση στον Aleix Espargaro της Aprilia, με τον νικητή του αγώνα της Αργεντινής να μπλέκεται νωρίς σε μάχες με τον Alex Marquez, τον Miguel Oliveira και τον Alex Rins.

Ο Rins προκρίθηκε 23ος μετά από λάθος του στα προκριματικά αλλά εκτοξεύθηκε μέχρι την 11η θέση μετά από τον πρώτο κιόλας γύρο. Στον όγδοο γύρο, ο Rins προσπέρασε τον Oliveira και στην συνέχεια τον Alex Marquez, ανεβαίνοντας στην πέμπτη θέση. Ο Zarco δέχθηκε λίγη πίεση από τον Aleix Espargaro στους τελευταίους γύρους, για να πάρει το δεύτερο του βάθρο μπροστά από τον αναβάτη της Aprilia.  Ο Rins συνέχισε να μαζεύει όλα τα σπασμένα, συν άλλα τόσα, μαζεύοντας μέχρι και την τέταρτη θέση, για να περάσει και αυτό στην πρωτοπορία του πρωταθλήματος, έχοντας τους ίδιους βαθμούς με τον Quartararo, και οκτώ βαθμούς μπροστά από τον Bastianini.  Ο ντόπιος Miguel Oliveira συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα.
Ο επόμενος αγώνας του MotoGP 2022 θα πραγματοποιηθεί στην Jerez της Ισπανίας το Σαββατοκύριακο 30 Απριλίου και 1ή Μαΐου.

 

 

Τελική Κατάταξη

1 Fabio Quartararo      Yamaha
2 Johann Zarco           Ducati              +5.409
3 Aleix Espargaro        Aprilia              +6.068
4 Alex Rins                  Suzuki             +9.633
5 Miguel Oliveira         KTM                +13.573
6 Marc Marquez          Honda             +16.163
7 Alex Marquez           Honda             +16.183
8 Francesco Bagnaia  Ducati              +16.511
9 Pol Espargaro          Honda             +16.769
10 Maverick Viñales    Aprilia              +18.063