Πρόγραμμα ERC 2021 – Αναπληρωματικό το Ράλι Κύπρος εκτός το Ακρόπολις

Δόθηκε στη δημοσιότητα το προσωρινό ημερολόγιο του 2021 για Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι ERC., με τον διεθνή μας αγώνα να είναι αναπληρωματικός και το Ακρόπολης εκτός. Δυσοίωνη είναι η ερχόμενη χρονιά καθώς ως αναπληρωματικός αγώνας θα πρέπει να περιμένουμε εάν και εφόσον ακυρωθεί αγώνας του ημερολογίου και κατ΄ επέκταση εάν θα υπάρξει η απαιτούμενη χρηματοδότηση ούτως ώστε να δούμε ξανά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι στην Κύπρο.

 

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της διοργάνωσης οι λόγοι της επιλογής αυτής έχουν να κάνουν άμεσα με την προσπάθεια μείωσης του προυπολογισμού και του κόστους των αγώνων.

Εγκρίθηκε κατά την πρόσφατη διαδικτυακή συνάντηση των μελών της Επιτροπής Ράλι της FIA, το πρόγραμμα από τον Promoter των αγώνων του ERC Eurosport. Ακολουθεί το FIA World Motor Sport Council για τελική επικύρωση τον επόμενο μήνα.

Το προσωρινό ημερολόγιο αποτελείται από οκτώ αγώνες, τέσσερις ασφάλτινους και τέσσερις χωμάτινους. Έχουν προταθεί τρείς «εφεδρικοί» αγώνες σε περίπτωση που ακυρωθεί κάποιος από τους οκτώ λόγω περιορισμών COVID-19.

Η χρονιά ξεκινάει με δύο αγώνες χωμάτινούς στην ίδια χώρα, την Πορτογαλλία, με πρωτο το Rally Serras de Fafe e Felgueiras απο τις 12-14 Μαρτίου και εν συνεχεία έχουμε το 55ο Azores Rallye, το οποίο έχει οριστεί στις 25-27 του ίδιου μήνα.

Τρίτος αγώνας και πρώτος αμιγώς ασφάλτινος είναι το  Rally Islas Canarias στις 6-8 Μαΐου και ακολουθεί το 77ο Rally Poland με τις εξαιρετικά γρήγορες χωμάτινες ειδικές διαδρομές στις 18-20 Ιουνίου.

Ο πέμτος αγώνας της χρονιάς το Rally Liepāja το οποίο είναι τοποθετημένο στο πρόγραμμα στην 1 με 3 Ιουλίου και ο επόμενος αγώνας μεταφέρετε στην Ιταλία και τις ασφάλτινες ειδικές του Rally di Roma Capitale 23-25 Ιουλίου.  ΄

Το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται με άλλους δύο ασφάλτινους αγώνες, το πανηγυρικό 50ο Barum Czech Rally Zlín (27-29 Αυγούστου) και το Rally Hungary (22-24 Οκτωβρίου).

Όπως βλέπουμε ο αριθμός των νησιωτικών αγώνων του FIA ERC είναι μόλις δύο, με τα μεταφορικά με πλοίο και έναν καθορισμένο αριθμό εισιτηρίων πτήσης να παρέχονται δωρεάν. Όπως μπορούμε να καταλάβουμε απο αυτό, η λύση του νησιού μας μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η χώρα μας είναι αναπληρωματική μαζί με δύο ασφάλτινους αγώνες (Rallye Sanremo, Spa Rally) και προσωπική μα άποψη είναι ότι θα είμαστε η τελευατία επιλογή για να αντικαταστήσουμε τον όποιοδήποτε αγώνα, λόγω υψηλού κόστους.

Όσο αφορά το FIA ERC Junior θα μετρήσουν για άλλη μια φορά τα τέσσερα καλύτερα αποτελέσματα από έξι αγώνες με περισσότερες λεπτομέρειες για το ημερολόγιο να ανακοινώνται αργότερα.

Σε δηλώσεις του για το ημερολόγιο του 2021 ο FIA ERC Co-ordinator Jean-Baptiste Ley ανάφερε: «Για να συνεχιστεί η επιτυχία του ERC είναι απαραίτητο να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τη μείωση του κόστους όταν είναι πρακτικό και συμφέρων να το πράξουμε αυτό. Το ημερολόγιο του 2021 ERC έχει δομηθεί με γνώμονα την προσιτή τιμή και την προσβασιμότητα. Επομένως, προσβλέπουμε στην ιδέα διαμόρφωσης αγώνων back-to-back συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους των αγώνων.

«Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που παρουσιάζει η πανδημία COVID-19 και πιστεύουμε ότι το ημερολόγιο είναι λογικό και ρεαλιστικό. Ωστόσο, θα ακολουθήσουμε επίσης όλους τους τοπικούς περιορισμούς και απαιτήσεις με ασφάλεια για όλες τις προτεραιότητες. Η συμπερίληψη τριών «εφεδρικών» αγώνων στο ημερολόγιο είναι μια λογική πορεία δράσης σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και πρέπει να αντικατασταθεί στο πρόγραμμα.