Πρεμιέρα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του MotoGP

Ο Fabio Quartararo έγινε ο πρώτος Γάλλος αναβάτης που κέρδισε ένα αγώνα MotoGP από το 1999 (Regis Laconiστην Βαλένθια) καθώς πήρε τη καρό σημαία στον πρώτο αγώνα της φετινής σεζόν στην Ισπανία. Την ίδια στιγμή ο πρωταθλητής Marc Marquez υπέστη κάταγμα στο χέρι ύστερα από ένα άσχημο high-side.

Ο μόλις 21 χρόνων Fabio Quartararo, ο οποίος οδηγεί για την δορυφορική ομάδα της Yamaha, είχε ξεκινήσει στην pole position.Είχε να αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικό Vignales με τον παγκόσμιο πρωταθλητή, Marc Marquez, να έχει έξοδο στα πρώτα στάδια. Ο έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Marquez κατάφερε να κρατηθεί στην μηχανή και να επιστρέψει στη μάχη από την 18η και τελευταία θέση. Ξεκίνησε ένα ανελέητο κυνηγητό για να φτάσει να διεκδικεί ακόμα και τη νίκη! Όμως στον 20ο γύρο ο αγώνας του είχε άσχημη κατάληξη όταν ο Ισπανός ήταν τρίτος, έχασε τον έλεγχο χτυπώντας άσχημα στο έδαφος. Ο Marquez απομακρύνθηκε από την πίστα με ασθενοφόρο με την ομάδα του να ανακοινώνει ότι ο πρωταθλητής θα χρειαστεί επέμβαση στο χέρι.

Ο Quartararo χρησιμοποίησε την ικανότητα στις στροφές της Yamaha για να απομακρυνθεί από τους αντιπάλους του ενώ είχε αυξήσει το προβάδισμά του σε έξι δευτερόλεπτα σε κάποιο σημείο. Η νίκη του ήταν η πρώτη για τη δορυφορική ομάδα της Yamaha στο MotoGP. «Είναι η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου», είπε ενθουσιασμένος ο Γάλλος νικητής. Πρέπει να το απολαύσουμε, δεν είναι κάθε μέρα που κερδίζεις τον πρώτο σου αγώνα στο MotoGP!»  πρόσθεσε.

Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο αναβάτης της Yamaha, Maverick Vinales ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Andrea Dovizioso της Ducati.Από τον αγώνα εγκατέλειψε επίσης και ο εννέα-φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ValentinoRossi, μετά από έξοδο όταν ο ίδιος ήταν δέκατος. Ο Ιταλός έχει ήδη ανακοινώσει πως ο Quartararo θα τον αντικαταστήσει στην εργοστασιακή Yamaha το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την έναρξη του αγώνα, οι αναβάτες κράτησαν μονόλεπτη σιγή εις μνήμην των θυμάτων της πανδημίας, ενώ οι εξέδρες ήταν άδειες. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και πάλι στην Jerez, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

 

 

 

 

Τελική κατάταξη

1 Fabio QUARTARARO         Petronas Yamaha SRT          Yamaha           41’23.796

2 Maverick VIÑALES              Monster Energy Yamaha        Yamaha           +4.603

3 Andrea DOVIZIOSO           Ducati Team                           Ducati              +5.946

4 Jack MILLER                       Pramac Racing                       Ducati              +6.668

5 Franco MORBIDELLI           Petronas Yamaha SRT          Yamaha           +6.844

6 Pol ESPARGARO                Red Bull KTM Racing             KTM                +6.938

7 Francesco BAGNAIA           Pramac Racing                       Ducati              +13.027

8 Miguel OLIVEIRA                Red Bull KTM Tech 3             KTM                +13.441

9 Danilo PETRUCCI               Ducati Team                           Ducati              +19.651

10 Takaaki NAKAGAMI          LCR Honda IDEMITSU           Honda             +21.553