Παγκύπριο πρωτάθλημα Psaltis Eneos Drift 2019: Επέστρεψε στις νίκες ο Πάμπος Χαραλάμπους

Την Κυριακή 12 Μαΐου είχαμε την διεξαγωγή από το Power Drift Club του δεύτερου αγώνα της χρονιάς για το Παγκύπριο πρωτάθλημα Drift By Psaltis Eneos της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου. Σταθμός ήταν και πάλι η πίστα Achna Speed Way και πιο συγκεκριμένα, το γνωστό σε όλους “Parking”.


Η κερκίδα του “parking” για ακόμα μια φορά φάνηκε πολύ μικρή για να φιλοξενήσει τους πολυπληθείς θεατές που πήγαν για να παρακολουθήσουν τον αγώνα ο οποίος είχε ορισμένες ιδιαιτερότητες. Καταρχήν αίσθηση προκάλεσε η επιστροφή στις νίκες του Πάμπου Χαραλάμπους ο οποίος ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε στον προηγούμενο αγώνα. Ο “Tali” έτρεξε με το γνώριμο μας BMW αφού το καινούργιο του αγωνιστικό δεν ήταν έτοιμο. Επίσης για πρώτη φορά φέτος αγωνίστηκε ο Σέργιος Γρηγορίου με ένα αγωνιστικό αλλαγμένο σε όψη και δύναμη, ενώ με νέο αυτοκίνητο είδαμε και τον Νικόλα Νικολά “Πατάκ” ο οποίος έτρεξε με ένα άλλο Subaru αλλά με κινητήρα BMW 8κύλινδρο ατμοσφαιρικό. Ακόμα μια σημαντική συμμετοχή στον αγώνα ήταν αυτή του Δώρου Φραντζέσκου ο οποίος έτρεξε με το αυτοκίνητο του Σάββα Σημιανού.


Στο κομμάτι του σχεδιασμού είδαμε μια εντελώς διαφορετική σχεδίαση από ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα στο “Parking”, με του κριτές να περνούν την δική τους φιλοσοφία. Ψηλή ταχύτητα, μεγάλες γωνίες, αλλά και κομμάτια Flat Out, στα οποία όποιος οδηγός σήκωνε το πόδι του από το γκάζι έχανε βαθμούς. Ένας σχεδιασμός πραγματικά εξαιρετικά δύσκολος και απαιτητικός για τους οδηγούς αλλά και ταυτόχρονα θεαματικότατη για τους θεατές.


Το πρόγραμμα του αγώνα ξεκίνησε με την ενημέρωση των οδηγών από τους κριτές, οι οποίοι περπάτησαν μαζί με τους διαγωνιζόμενους την πίστα επεξηγώντας τους τα σημεία και πως θα έπρεπε να κινηθούν. Οι κριτές, δεν έμειναν μόνο σε αυτό αφού μετά τον αγώνα ακολούθησε debriefing επεξηγώντας σε όλους την βαθμολογία που πήραν σε μονά και διπλά περάσματα.


Ο αγώνας ξεκίνησε με την προθέρμανση, με τους οδηγούς να έχουν το δικαίωμα για τρία περάσματα ο κάθε ένας. Με την ολοκλήρωση της προθέρμανσης μπήκαμε στα μονά βαθμολογημένα εκεί όπου ο Πάμπος Νικολάου έλαμψε με ένα πέρασμα που ακούμπησε την τελειότητα, παίρνοντας μια βαθμολογία στα 90. Την ψηλότερη ταχύτητα εισόδου πέτυχε ο Γιώργος Χριστοφόρου “Έλα Κόκο”.


Ακολούθησε το θεαματικότερο κομμάτι του αγώνα, τα διπλά βαθμολογημένα περάσματα. Η αρχή έγινε με την κατηγορία “Semi Pro”, όπου για ακόμα μια φορά απέδειξαν σε όλους ότι το Κυπριακό Drift κάθε χρονιά ανεβαίνει επίπεδο. Εκεί ο Σάββας Σημιανός ήταν χάρμα οφθαλμών καθώς με θεαματικά περάσματα έφτασε πανάξια στην νίκη. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε ο νεαρός Βασίλης Χριστοφόρου ο οποίος έδειξε να βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα αφού κατάφερε να δει στα μάτια όλους τους αντιπάλους του χάνοντας στα σημεία στον τελικό. Το πόντιουμ συμπλήρωσε ο Αντρέας Νέστωρος, ο οποίος δεν αγωνίστηκε στον μικρό τελικό αφού ο αντίπαλος του Πόλυς Κωνσταντίνου αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα.

Σε δηλώσεις του ο νικητής της κατηγορίας “Semi Pro” Σάββας Σημιανός ανάφερε, “τα συναισθήματα για την νίκη είναι τέλεια, περάσαμε πάρα πολύ ωραία. Το αμάξι μου το βελτίωσα πάρα πολύ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το μέγα χορηγό μου Impactech, Black Mamba, την ομάδα μου που με ακολουθεί και με βοηθά, τον Doro Drift Garage, Jp Motis, Κοφτερό, Timotheo Autobody, Auto Planet Car wash αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας μου. Εύχομαι σε όλους τους συναθλητές μου το καλύτερο για τον επόμενο αγώνα”. Σε ερώτηση αν θα τρέξει στην κατηγορία Pro την φετινή χρονιά μας ανάφερε, “ζήτησα να μεταφερθώ στην κατηγορία “Pro” αλλά δε δικαιούμαι, με τον νέο χρόνο πάντα με υγεία.” Σε άλλη ερώτηση για τον στόχο του τη φετινή χρονιά στην κατηγορία “Semi Pro” είπε, “Στόχος μου, δεν μπορεί να είναι άλλος από το πρωτάθλημα και θα το κυνηγήσω πολύ άγρια. Θερμές ευχαριστίες θα ήθελα να δώσω και σε εσάς που μας ακολουθείται πάντα και είστε στο πλευρό μας”.


Στην κατηγορία Pro, είχαμε την επικράτηση του Πάμπου Χαραλάμπους ο οποίος μετά από απουσία 2 χρόνων από τους αγώνες, στην δεύτερη του φετινή παρουσία έφτασε στην νίκη. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε τον νικητή του πρώτου αγώνα Νικόλα Νικόλα “Πατάκ” τον οποίο είδαμε αγωνιζόμενο με το ατμοσφαιρικό BMW. Το πόντιουμ συμπλήρωσε ο Γιώργος Χριστοφόρου “Έλα Κόκο” και στην τέταρτη θέση ολοκλήρωσε ο Κυριάκος Μάριου “Τσόδας”.

Σε δηλώσεις του ο νικητής του αγώνα στην κατηγορία “Pro” μας ανάφερε. “Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τον εαυτό μου αλλά κυρίως με τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μου, χορηγούς, το σέρβις μου. Όλη η ομάδα δούλεψε στην εντέλεια για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα”. Σε ερώτηση μας αν θα τον δούμε με το καινούργιο του αγωνιστικό την φετινή χρονιά, ανάφερε. “Και εμείς θέλουμε να φέρουμε το καινούργιο αλλά είχαμε ακόμη μια ατυχία με το κιβώτιο ταχυτήτων. Πιστεύω ότι στον επόμενο αγώνα θα έρθουμε αγωνιστούμε με αυτό”.


Με την ολοκλήρωση του δευτέρου γύρου δύο διαφορετικοί νικητές φιγουράρουν στις ψηλές θέσεις της βαθμολογίας. Η συνέχεια προβλέπετε συναρπαστική και με το επίπεδο να ανεβαίνει, δεν υπάρχει πλέον φαβορί σε κανένα αγώνα, αφού αρκετοί οδηγοί έχουν τα φόντα να κερδίσουν.

Χορηγός του αγώνα, όπως και του πρωταθλήματος πλαγιολίσθησης είναι η εταιρία Ψάλτης ανταλλακτικά και τα λιπαντικά ENEOS.

Μιχάλης Κοντογιώργης