Παγκύπριο Πρωτάθλημα Drift Psaltis Autoparts & ENEOS Motor Oil 2020: Αφιέρωμα στους Πρωταθλητές PRO και SEMI PRO

Με την ολοκλήρωση του Παγκυπρίου πρωταθλήματος Psaltis Autoparts & ENEOS Motor Oil 2020 είχαμε και την κατάκτηση των πρωταθλημάτων στην κατηγορία Pro απο τον Γιώργο Χριστοφόρου «Έλα Κόκο» και στην Semi Pro απο τον Πόλυ Κωνσταντίνου.

Μία χρονιά η οποία δεν ολοκληρώθηκε όπως θα περίμενε κανείς αφού τα υγειονομικά πρωτόκολλα επέβαλλαν στην αρχή μερική παρουσία θεατών και τους δύο τελευταίους αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών. Το Power Drift Club προσπάθησε με Live Link μέσω της σελίδας του να δώσει στους θεατές μια γεύση απο τους αγώνες αλλά τίποτα δεν είναι το ίδιο με την παρουσία στην πίστα.

Το μεγάλο κενό που δημιουργήθηκε στην αγωνιστική σεζόν μετά το lock down που επέβαλε η κυβέρνηση με κατ΄επέκταση το πρωτάθλημα αγώνων Drift να ξεκινήσει με καθυστέρηση, ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους διαγωνιζόμενους να συντηρήσουν τα αγωνιστικά στο μέγιστο δυνατό βαθμό ούτως ώστε με την έναρξη του πρωταθλήματος να είναι έτοιμοι αγωνιστικά.

Ένας εξ αυτών ήταν και ο Γιώργος Χριστοφόρου ο οποίος κατάφερε όπως εξελίχθηκε η σεζόν με καινούργιο αυτοκίνητο να διαπρέψει και να κερδίσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο.

Ας θα δούμε τι έκαναν οι δύο πρωταθλητές και στις δύο κατηγορίες κατά τη διάρκεια της σεζόν 2020.

Γιώργος Χριστοφόρου «Έλα Κόκο»

Ο περσινός πρωταθλητής εκμεταλλευόμενος το μεγάλο κενό για την έναρξη του πρωταθλήματος Drift ξεκίνησε ένα εξαιρετικά χρονοβόρο και δύσκολο έργο, να φτιάξει απο το μηδέν ένα ολοκαίνουργιο αγωνιστικό. Η ομάδα της C. C. Racing, ήταν πραγματικά απίστευτη αφού μέσα σε λίγο χρόνο κατάφερε να ετοιμάσει ένα μοναδικό αγωνιστικό για τα Κυπριακά δεδομένα. Η Motiv 8 ανέλαβε ένα άλλο δύσκολο κομμάτι το να σχεδιάσει το νέο «Design» του αγωνιστικού το οποίο θα έτρεχε για πρώτη φορά με τα επίσημα χρώματα της Texaco Ευρώπης με την digital Signs να μετουσιώνει τον σχεδιασμό σε πράξη στο πανέμορφο BMW που είδαμε όλοι την φετινή χρονιά.

Από τον πρώτο αγώνα της χρονιάς ο Γιώργος Χριστοφόρου μπήκε στα βαθιά αφού ήταν η πρώτη του παρουσία χωρίς το γνωστό σε όλους E30 αλλά με ένα ολοκαίνουργιο Ε82. Στον παρθενικό αγώνα του αυτοκινήτου η ομάδα δεν ήθελε να πιέσει στα όρια το αυτοκίνητο γνωρίζοντας ότι σαν ένα εντελώς νέο αγωνιστικό θα μπορούσε να έχει προβλήματα. Ξεκινώντας στα βαθμολογημένα, το αγωνιστικό δεν είχε την ταχύτητα του προκατόχου του ενώ έχοντας επίσης την τάση να ανοίγεται στις γραμμές η ομάδα αποφάσισε να μειώσει την πίεση των ελαστικών για να κερδίσουν στην πρόσφυση.

 

Ο Χριστοφόρου είχε την 6η ψηλότερη βαθμολογία με τους ανταγωνιστές του να μην πηγαίνουν ούτε αυτοί τόσο καλά. Με τα δεδομένα που είχε η ομάδα στα διπλά περάσματα το αγωνιστικό βελτιωνόταν σε κάθε πέρασμα και έτσι γίνονταν παράλληλα και οι κατάλληλες ρυθμίσεις. Στο πρώτο twin, ο Χριστοφόρου απέκλεισε τον Σάββα Σημιανό μετά από μια δύσκολη μάχη λόγω και των πολλών αλλαγών που έγιναν στο αγωνιστικό απο τα μονά περάσματα. Για καλή του τύχη σε όλα τα διπλά αντιμετώπισε οδηγούς απο τους οποίους είχε πιο ψηλή βαθμολογία και έτσι ξεκινούσε μπροστά. Στο δεύτερο γύρο απέκλεισε τον Αντρέα Αντρέου «Wax» και στον τρίτο απέκλεισε τον Κώστα Σπαρσή. Φτάνοντας στον τελικό και με τον χρόνο να πιέζει, έχοντας απέναντι του ένα εξαιρετικά φορμαρισμένο οδηγό, τον Δαύιδ Δαύιδ, ο Χριστοφόρου πήρε τη μάχη σε «One More Time» με τον Δαύιδ τελικά να επικρατεί στα σημεία.

Στο δεύτερο αγώνα της χρονιάς, με το αγωνιστικό να είναι πολύ καλύτερο απο τον πρώτο, πλέων στόχος ήταν η επικράτηση. Η αρχή έγινε απο τα μονά βαθμολογημένα όπου κατέκτησε την πρώτη θέση με δύο πανομοιότυπα περάσματα. Στα διπλά βαθμολογημένα περάσματα, απέκλεισε τον Στέλιο Ζαχαρια στον πρώτο γύρο, τον Πάμπο Χαραλάμπους στον δεύτερο και τον Βασίλη Χριστοφόρου στα ημιτελικά, φτάνοντας στον μεγάλο τελικό. Εκεί βρήκε απέναντι του ένα πολύ δυνατό Σέργιο Γρηγορίου όπου σε ένα εξαιρετικό τελικό κατάφερε να επικρατήσει κατακτώντας την πρώτη του νίκη με το καινούργιο αγωνιστικό.

 

Τρίτος αγώνας και ο Γιώργος Χριστοφόρου «Έλα Κόκο» συνέχισε απο εκεί που έμεινε στον προηγούμενο. Στα μονά βαθμολογημένα είχε τη δεύτερη ψηλότερη βαθμολογία πίσω απο τον Πάμπο Χαραλάμπους, ενώ στα διπλά βαθμολογημένα περάσματα ήταν πραγματικά ασταμάτητος, φτάνοντας μέχρι τον τελικό αντιμετώπισε τον θεαματικότατο Πάμπο Νικολάου. Σε ένα τελικό διαφήμιση του Drift κατάφερε να ζευγαρώσει τις νίκες του και να ατενίζει τη συνέχεια με αισιοδοξία.

Στον τέταρτο αγώνα, ο Γιώργος Χριστοφόρου ήταν τον μεγάλο φαβορί για να επικρατήσει και να αγκαλιάσει τον πρωτάθλημα. Στα μονά βαθμολογημένα, πήρε την πρώτη θέση με 89 βαθμούς με δύο εξαιρετικά και συνάμα πανομοιότυπα περάσματα, έχοντας τη δεύτερη πιο ψηλή ταχύτητα εισόδου η οποία ήταν 118 χιλιόμετρα. Στα διπλά βαθμολογημένα περάσματα έγινε η μεγάλη έκπληξη αφού ένα μηχανικό πρόβλημα τον ανάγκασε να κινηθεί εκτός γραμμής και όντας εκτός διαδρομής είχε σαν συνεπακόλουθο να μηδενιστεί και να τεθεί εκτός μάχης απο τους 16.

Στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς όπου θα κρινόταν και ο τίτλος, με τη βαθμολογία να είναι διπλή όλα ήταν ανοικτά. Ο Γιώργος Χριστοφόρου όμως φάνηκε απο την αρχή ότι ήταν αποφασισμένος να κυνηγήσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος με όλες του τις δυνάμεις. Παρόλο που η μέρα δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τον περσινό πρωταθλητή και πρωτοπόρο της βαθμολογίας, αφού σε μια άτυχη στιγμή είδε το αγωνιστικό του να παίρνει φωτιά, ευτυχώς για τον ίδιο την φωτιά είδε και ο συναθλητής του Σέργιος Γρηγορίου ο οποίος έτρεξε με τον δικό του πυροσβεστήρα την κατέσβησε.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να χάσει την ευκαιρία για προθέρμανση στην νέα σχεδίαση της πίστας γεγονός που έκανε την προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου δύσκολη. Στα μονά βαθμολογημένα περάσματα κατάφερε το απίστευτο, καθώς πήρε την πρώτη θέση με δύο εξαιρετικά περάσματα και με βαθμολογία στους 96 βαθμούς, ενώ παράλληλα είχε την ψηλότερη ταχύτητα εισόδου η οποία ήταν 116 χιλιόμετρα με μόλις δύο περάσματα. Στα διπλά βαθμολογημένα περάσματα, ο «Έλα Κόκο» κατέβηκε σαν σίφουνας και κατάφερε να αποκλείσει στους 16 τον κύριο αντίπαλο του για τον τίτλο Νικόλα Νικόλα «Πατάκ». Από κει και πέρα ήταν πιο άνετος για τη συνέχεια. Στην υπόλοιπη διαδικασία αντιμετώπισε κατά σειρά τους Βασίλη Χριστοφόρου και Σέργιο Γρηγορίου τους οποίους απέκλεισε φτάνοντας στον μεγάλο τελικό. Εκεί είχε απέναντι του τον Κυριάκο Μάριου «Τσοδα», σε ένα τελικό όμως ο οποίος δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς αφού σαν «Chaser» ο Κυριάκος Μάριου είχε τετεακέ στην είσοδο με αποτέλεσμα να βγει εκτός πίστας, δίνοντας έτσι ένα προβάδισμα νίκης/τίτλου 10-0 στον Γιώργο Χριστοφόρου «Έλα Κόκο». Στο δεύτερο πέρασμα, παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί, εντούτοις είδαμε ένα twin battle για σεμινάριο και απο τους δύο οδηγούς με τον Γιώργο Χριστοφόρου να επικρατεί και πάλι κατακτώντας την νίκη αλλά και το φετινό πρωτάθλημα.

 

Σε δηλώσεις του ο φετινός πρωταθλητής μας ανάφερε:

«Τέλος μιας επεισοδιακής χρονιάς για εμάς όπου μας βρίσκει πρωταθλητές για ακόμη μια φορά!!!

Όπως γνωρίζετε φτιάξαμε στην αρχή του χρόνου ένα καινούργιο αυτοκίνητο νέας γενιάς όπου είναι και το πιο καινούργιο αυτοκίνητο στο πρωτάθλημα, χωρίς να έχουμε πειραματιστεί ποτέ σε κάτι τέτοιο και ξέραμε ότι θα είναι δύσκολα τα δεδομένα για εμάς!

Ευτυχώς λόγω Covid-19 καταφέραμε να αφιερώσουμε πάρα πολλές ώρες και προλάβαμε να τελειώσουμε την τελευταία στιγμή πριν την έναρξη του πρωταθλήματος όπου πρώτος αγώνας μας βρήκε στην δεύτερη θέση και πρωταγωνιστές για ακόμα μια φορά για το πρωτάθλημα.

Στη συνέχεια αφού είχαμε δεδομένα ξέραμε τι χρειάζεται το νέο αυτοκίνητο για να γίνει το πιο γρήγορο στον θεσμό. Όλη η ομάδα μετά απο προπόνηση, μελέτη και βελτίωση πήγαμε στον διπλό αγώνα όπου κάναμε το απόλυτο!! Πήραμε δύο συνεχόμενες νίκες με αποτέλεσμα να πάρουμε μια μεγάλη διαφορά απο τον δεύτερο και να βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική θέση για κατάκτηση του πρωταθλήματος!!

Όλα όμως ανατράπηκαν αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο όπου ήταν οι δύο τελευταίοι αγώνες για το πρωτάθλημα, αντιμετωπίσαμε μηχανικά προβλήματα και αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε το Σάββατο στους 16, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο Νικόλας Νικόλα «Πατάκ» μειώνοντας τη μεταξύ μας διαφορά. 

Όλη η ομάδα επέστρεψε στο μαγαζί, κατάφερε μετά από ολονύχτια προσπάθεια να επιδιορθώσει το πρόβλημα και έτσι καταφέραμε να παρευρεθούμε στον μεγάλο τελικό!! Ήμασταν κάπως αγχωμένοι και πιεσμένοι καθώς θέλαμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα πάση θυσία!

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά η τύχη δεν ήταν με το μέρος μας αφού το αυτοκίνητο έπιασε φωτιά στα «Practice Run» με αποτέλεσμα να μην καταφέρω να οδηγήσω καθόλου στην καινούργια πίστα. Ευτυχώς ο φίλος μου Σέργιος Γρηγορίου ήταν εκεί και έσβησε την φωτιά αλλά και ο πατέρας μου από την πλευρά του έκανε τα αδύνατα δυνατά για να επιδιορθωθούν οι πολλές ζημιές που υπέστη το αυτοκίνητο!

Αφού είδα όλη την ομάδα να δίνει ψυχή και το 100% για να μπορέσω να τρέξω, δεν είχα άλλη επιλογή παρά μόνο να κάνω και εγώ το ίδιο, παρόλο που ήμουν κουρασμένος, λυπημένος και με ψυχολογία χάλια…. Κατάφερα να πάρω την πρώτη θέση στα βαθμολογημένα αλλά και να κερδίσω τον αγώνα και να παραδώσω το πρωτάθλημα στην καλύτερη ομάδα που είδα ποτέ στα τελευταία 10 χρόνια που τρέχω!!

Είναι το 6ο πρωτάθλημα στην καριέρα μου αλλά και το 3οσυνεχόμενο και θεωρώ ότι αυτό λέει πολλά!! Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί βλέπω κόσμο να θέλει να μας βοηθήσει, να πανηγυρίζει στις νίκες μου και να εντυπωσιάζεται απο την προσπάθεια μας!!

Τέλος Θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα μου, που αυτό συμπεριλαμβάνει και τους χορηγούς μου, την οικογένεια μου και όσους βοήθησαν στο να φτάσω μέχρι εδώ!! Θέλω να πω προσωπικά στην κυρία Μαρία Βασιλειάδου (Texaco Cyprus) ένα μεγάλο ευχαριστώ που πιστεύει σε εμένα!!

Σας ευχαριστώ όλους που μας δίνετε κίνητρο να τρέχουμε, που μας προβάλλετε μέσω αυτών των συνεντεύξεων και αναμένω το καινούργιο πρωτάθλημα να ξεκινήσει και να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό!!»

Πόλυς Κωνσταντίνου Πρωταθλητής Semi Pro

 

Ο Πόλυς Κωνσταντίνου, δούλεψε σκληρά με την ομάδα του όσο καιρό δεν υπήρχε αγωνιστική δράση και διόρθωσε το αγωνιστικό του που τον ταλαιπώρησε τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε την χρονιά σαν ένα απο τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην κατηγορία Semi Pro αφού ο περσινός πρωταθλητής της κατηγορίας Βασίλης Χριστοφόρου μεταπήδησε στην κατηγορία Pro.

Πρώτος αγώνας της χρονιάς και ο Πόλυς Κωνσταντίνου χάνει στον τελικό απο ένα οδηγό ο οποίος μαζί με τον Πόλυ θα έκλεβαν την παράσταση σε όλη τη διάρκεια της σεζόν στη συγκεκριμένη κατηγορία, τον Αντρέα Νέστωρα.

Στον δεύτερο αγώνα της χρονιάς, ο Πόλυς πήρε την δεύτερη θέση στα μονα βαθμολογημένα, πίσω απο τον Αντρέα Νέστωρα. Στα διπλά βαθμολογημένα περάσματα όμως ο Πόλυς κατάφερε να επικρατήσει κατακτώντας και την πρώτη του νίκη για το 2020.

Στον τρίτο αγώνα του πρωταθλήματος ο Πόλυς και πάλι πήρε την δεύτερη θέση στα μονά βαθμολογημένα, μένοντας και στα διπλά βαθμολογημένα πίσω απο τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας στην κατηγορία Semi Pro Αντρέα Νέστωρα.

Στον τέταρο αγώνα του πρωταθλήματος και πάλι πήρε την δεύτερη θέση στα μονα βαθμολογημένα, ξέρωντας ότι για να έχει πιθανότητες να κτυπήσει το πρωτάθλημα θα έπρεπε να κερδίσει στα διπλα.  Πράγμα που έκανε επικρατώντας στον τελικό του Αντρέα Νέστωρα.

Στο τελευταίο αγώνα της χρονιάς ο Πόλυς γνωρίζε εξ΄αρχής ότι για να κατακτήσει το πρωτάθλημα στον αγώνα που είχε διπλή βαθμολογία θα πρέπει να επικρατήσει τόσο στα μονα όσο και στα διπλά. Παρόλη την πίεση που είχε για να αποδώσει στο 100% τελικά τα κατάφερε παίρνοντας την πρώτη θέση στα μονά βαθμολογημένα, ενώ γνώριζε ότι θα έπρεπε να φτάσει μέχρι τον τελικό για να καταφέρει να διεκδικήσει τον τίτλο. Ο στόχος είχε επιτευχθεί και πλέον στον τελικό θα έπρεπε να κερδίσει τον πρωτοπόρο Αντρέα Νέστωρα για να ανατρέψει τα δεδομένα και να στευθεί πρωταθλητής. Με σκόρ 7-3 και 6-4 επικράτησε και στα δύο περάσματα, αποτέλεσμα το οποίο του χάρισε τον τίτλο.

Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Πόλυ Κωνσταντίνου ο οποίος ανέφερε:

«Μιχάλη σε χαιρετώ. Κατ΄ αρχή σε ευχαριστώ για την πρόσκληση! Ήταν ένα Σαββατοκύριακο όλο drift!!!! Ο αγωνας του Σαββατου ηταν γνωστος για τους οδηγούς. Ακολουθήσαμε την τακτικη των προηγουμενων αγώνων, φτασαμε στον τελικο και καταφεραμε να παρουμε την νίκη! Τωρα οσον αφορα την Κυριακη τα δεδομενα αλλαξαν λογω του οτι ειμασταν δευτεροι στην καταταξη με διαφορα 29 βαθμών και επρεπε οπωσδηποτε να παρουμε πρωτο βαθμολογημένο και πρωτη θεση στα διπλά περάσματα για να φτάσουμε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το προσπαθησαμε, το καταφεραμε και πηραμε το πρωταθλημα στην κατηγορια semi pro για δεύτερη φορά. Ειμαι πολυ ευχαριστημενος για το αποτελεσμα και για τις εμφανίσεις μου σε όλη την σεζόν.»

Για την πορεία στο φετινό πρωτάθλημα είπε: «Ακόμα ενα πρωταθλημα έφτασε στο τέλος του. Ξεκινήσαμε τη φετινή σεζόν με ένα πιο βελτιωμενο και αξιοπιστο αγωνιστικό και ενιωθα πιο ετοιμος να αντεπεξελθω σε καθε αγωνα χωρις το παραμικρό μηχανικό πρόβλημα. Το φετινό πρωτάθλημα ήταν η καλύτερη σεζον που εχω κανει αφου και στους 5 αγωνες καταφερα να φτασω στον τελικο και τις 3 φορές απο τις 5 να νικησω. Παλεψα μεταξυ 12 συμμετοχων και καταφερα να επικρατησω εναντι αξιολογων οδηγων. Οπως γνωριζεις φιλε Μιχαλη τιποτε δεν ειναι εφικτο χωρις τα σωστα ατομα στο πλευρό σου και οι δικοί μου άνθρωποι είναι Takis Garage Takamura, Westlake tire Cyprus Official Distributor, Tuning by Constantis, MCM Digital Prints and Signs, Πετρελαιοειδή Κατερίνα & Τάσος, Makris Wheel Performance, Hobby Mania cy και VP Racing Fuels.»

Η φετινή χρονιά για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Πλαγιολίσθησης μπορεί να ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του Covid-19 όμως για ακόμα μια φορά είχαμε δυνατές διπλές μάχες, κοντράστ συναισθημάτων και τον τίτλο και στις δυο κατηγορίες να κρίνεται στο φινάλε.

Ευελπιστούμε ότι το 2021 θα είναι καλύτερο και προπάντων χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, με τις χιλιάδες οπαδούς του Drift να μπορούν να απολαύσουν από κοντά ένα από τα πιο θεαματικά αθλήματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Μιχάλης Κοντογιώργης

Φωτογραφίες: Μιχάλης Κοντογιώργης / JP Photography