Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2021: Ο Γιώργος Πολυκαρπου είχε τον τελευταίο λόγο

Μοναδικές στιγμές έζησαν στο φετινό πρωτάθλημα αγώνων ταχύτητας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου οι φίλοι του αθλήματος, καθώς οι συναρπαστικές μάχες και οι ανατροπές κατά τη διάρκεια της σεζόν κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρων μέχρι και τον τελευταίο αγώνα όπου κρίθηκε ο τίτλος.

Οι συμμετέχοντες στους αγώνες ταχύτητας έχουν στη διάθεση τους δυο χρονομετρημένες διαδρομές για να πετύχουν τον απόλυτο χρόνο ο οποίος θα τους δώσει τη νίκη. Με αυτά τα δεδομένα οι οδηγοί ως επι το πλείστων κινούνται στο όριο μένοντας απόλυτα συγκεντρωμένοι στην οδήγηση αφού το παραμικρό λάθος κοστίζει σε χρόνο και θέσεις.

Πέντε οδηγοί κυνήγησαν τον φετινό τίτλο και είχαν ο καθένας τις δικές του πιθανότητες στο μεγάλο φινάλε ενώ ταυτόχρονα συνέτειναν ούτως ώστε η αγωνιστική χρονιά 2021 να μείνει αξέχαστη, με κοντράστ συναισθημάτων, ατυχίες και την εναλλαγή στην πρώτη θέση, ενώ παράλληλα είδαμε σε πέντε αγώνες τέσσερις διαφορετικούς νικητές.

Αρχιμανδρίτα Rally Sprint

Νίκος Θωμά

Ο εναρκτήριος αγώνας ήταν το Αρχιμανδρίτα Rally Sprint και όπως ήταν φυσικό ο περσινός πρωταθλητής Shockslab Γιώργος Πολυκάρπου ήταν το φαβορί. Και όμως, παρόλο που ολοκλήρωσε τον αγώνα δεύτερος πίσω από τον Πανίκο Πολυκάρπου και με τον Πέτρο Πέτρου τρίτο, εντούτοις ο αποκλεισμός των τριών προαναφερθέντων μετά το τέλος του αγώνα άλλαξε άρδην τα δεδομένα.

Η εξέλιξη αυτή έφερε πρώτο τον Νίκο Θωμά. Ο έμπειρος οδηγός κατάφερε με τη νίκη και να πάρει νωρίς κεφάλι στην βαθμολογία και από κει και πέρα η πορεία του στο πρωτάθλημα θα ήταν αξιοζήλευτη στο μπάκετ του Semog Bravo Sport.

Δημήτρης Πιερή

Ο πάντα θεαματικός Δημήτρης Πιερή ήταν χάρμα οφθαλμών. Συνδύασε θέαμα και ουσία και το αποτέλεσμα ήταν άκρως θετικό για αυτόν αφού κατέλαβε την δεύτερη θέση.

Σταύρος Αντωνίου

Θετικό ήταν το ξεκίνημα και για τον Σταύρο Αντωνίου ο οποίος στη διαδρομή στους Ορείτες πλησίον στην  Αρχιμανδρίτα συμπλήρωσε την πρώτη τριάδα μετά από πολύ καλή απόδοση.

Πολύτιμους βαθμούς μάζεψε ο Ευαγόρας Κούλουρος ο οποίος τερμάτισε τέταρτος με διαφορά τέσσερα δέκατα από την τελευταία θέση του βάθρου.

Στην πέμπτη θέση και τέσσερα δέκατα πιο αργός από τον Κούλουρο ήταν ο Ηλίας Πιερή ενώ την πρώτη εξάδα συμπλήρωσε ο Σωκράτης Σωκράτους ο οποίος ήταν όπως πάντα θεαματικός και γρήγορος.

Daytona Rally Sprint

Γιώργος Πολυκάρπου

Ο δεύτερος αγώνας ήταν το Daytona Rally Sprint. Η επιλογή μιας πολύ γρήγορης διαδρομής προϊδέαζε για μεγάλες μάχες. Συγκέντρωσε 49 συμμετοχές με αρκετούς οδηγούς τόσο από τους αγώνες ταχύτητας όσο και από το ράλλυ να έχουν βλέψεις για τη νίκη.

Ο Γιώργος Πολυκάρπου δεν είχε περιθώρια περεταίρω απωλειών και απέναντι σε πολύ δυνατούς αντιπάλους έδειξε την κλάση του. Όντας ο ταχύτερος της ημέρας και μετά από πολύ δυνατές μάχες με τον έτερο διεκδικητή του τίτλου, τον Πέτρο Πέτρου, κατάφερε να σημειώσει την πρώτη νίκη στη σεζόν.

Πέτρος Πέτρου

Ο Πέτρος Πέτρου έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να κερδίσει όμως στο τέλος συμβιβάστηκε με τη δεύτερη θέση.

Γιάννος Ιωαννίδης

Η πρώτη εμφάνιση στο πρωτάθλημα ταχύτητας για τον Γιάννο Ιωαννίδη συνοδεύτηκε από την τρίτη θέση γενικής και έφερε νέα δεδομένα στη βαθμολογία τα οποία σαφώς ευνοούσαν τον Πολυκάρπου.

Σε μια one off εμφάνιση, ο Πέτρος Παντελή κατέλαβε την τέταρτη θέση, με τους Ηλία Πιερή και Δημήτρη Πιερή να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα.

Ανώγυρα Rally Sprint

Εθαγόρας Κούλουρος

Στον τρίτο αγώνα του προγράμματος, το Ανώγυρα Rally Sprint, έμελλε να δούμε τον τρίτο διαφορετικό νικητή σε τρεις αγώνες.

Ηλίας Πιερή

Ο Ευαγόρας Κούλουρος ήταν η σούπερ έκπληξη της ημέρας καθώς κατάφερε να πετύχει μια πύρρειο νίκη η οποία ήταν η πρώτη του στο πρωτάθλημα ταχύτητας. Ολοκλήρωσε πρώτος μπροστά από τον πολύ καλό Ηλία Πιερή, με την τελική διαφορά μεταξύ των δυο να είναι μόλις στα δυο δέκατα του δευτερολέπτου.

Νίκος Θωμά

Τέσσερα δέκατα πιο αργός από τον Πιερή ήταν ο Νίκος Θωμά και αυτό το αποτέλεσμα εξακολουθούσε να τον διατηρεί στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Ο Φοίβος Νικολάου πλασαρίστηκε στην τέταρτη θέση και την πρώτη εξάδα συμπλήρωσαν οι Σωκράτης Σωκράτους και Σταύρος Αντωνίου. Σε αυτό τον αγώνα ο Γιώργος Πολυκάρπου ταλαιπωρήθηκε από μηχανικό πρόβλημα το οποίο τον άφησε στην ένατη θέση γενικής, χάνοντας έδαφος στη μάχη του τίτλου.

Κάμπος Autosprint

Γιάννος Ιωαννίδης

Ο τέταρτος και προτελευταίος αγώνας ήταν στον κάμπο στο Παραλίμνι. Το ομώνυμο Κάμπος Autosprint ήταν μείζονος σημασίας για τους πρωταγωνιστές και αυτό αντικατοπτρίστηκε στους χρόνους που σημειώθηκαν αφού τρείς οδηγοί που ήταν στο κυνήγι της πρώτης θέσης τερμάτισαν στο ίδιο δευτερόλεπτο.

Ο Γιάννος Ιωαννίδης σε μια επανάληψη του 2020 και σε μια διαδρομή η οποία του “πάει” πολύ δεν είχε πρόβλημα να κερδίσει, να γίνει ο τέταρτος διαφορετικός νικητής στο πρωτάθλημα και ταυτόχρονα να βάλει φωτιά στη μάχη του τίτλου.

Ηλίας Πιερή

Στο ίδιο δευτερόλεπτο και τέσσερα δέκατα πιο αργός ήταν ο Ηλίας Πιερή ο οποίος στις λεπτομέρειες άφησε τρίτο τον Νίκο Θωμά που ήταν επίσης στο ίδιο δευτερόλεπτο και μόλις ένα δέκατο πιο αργός από τον Πιερή.

Νίκος Θωμά

Με αυτά τα δεδομένα ο Πιερή πέρασε πρώτος στην βαθμολογία αφήνοντας τον Θωμά δεύτερο με ένα αγώνα να απομένει. Ο Γιώργος Πολυκάρπου τερμάτισε τέταρτος και πήγαινε στο φινάλε από μειονεκτική θέση. Πέμπτος στον κάμπο τερμάτισε ο Σταύρος Αντωνίου και την πρώτη εξάδα συμπλήρωσε ο Πέτρος Πέτρου.

Λάρνακα Rally Sprint – Το μεγάλο φινάλε

Γιώργος Πολυκάρπου – Πρωταθλητής Γενικής

Ο πέμπτος και τελευταίος αγώνας της σεζόν ήταν το Λάρνακα Rally Sprint, αναμέτρηση όπου θα κρινόταν και ο φετινός πρωταθλητής, σε νέα διαδρομή και άγνωστη σε όλους στην περιοχή Κόσιης. Με συντελεστή βαθμολόγησης 1.25 και με τέσσερις από τους πέντε αγώνες να προσμετρούν στην τελική βαθμολογία οι Ηλίας Πιερή, Νίκος Θωμά, Ευαγόρας Κούλλουρος, Γιώργος Πολυκάρπου και Σταύρος Αντωνίου είχαν μαθηματικές ελπίδες για τον τίτλο και ήταν έτοιμοι να διασταυρώσουν τα ξίφη τους μπροστά σε πολλούς θεατές.

Ο Γιώργος Πολυκάρπου οδήγησε “δίχως αύριο” σε ένα αγώνα που στο τέλος όπως φάνηκε ήταν μακράν ο ταχύτερος όλων. Από την δοκιμαστική διαδρομή είχε τον ταχύτερο χρόνο και αυτό συνεχίστηκε και στις δυο επίσημες χρονομετρημένες διαδρομές.

Νίκος Θωμά

Για να κατακτήσει όμως τον τίτλο πέραν από τη νίκη χρειαζόταν όπως εξελισσόταν ο αγώνας ο Νίκος Θωμά να είναι πέμπτος και κάτω. Στην πρώτη χρονομετρημένη διαδρομή η πλάστιγγα ήταν υπερ του Θωμά ο οποίος ήταν τέταρτος και χρειαζόταν να υπερασπιστεί τουλάχιστον αυτή τη θέση στην δεύτερη χρονομετρημένη διαδρομή.

Ο Πολυκάρπου έκανε το καθήκον του όπως προαναφέραμε κερδίζοντας και την δεύτερη χρονομετρημένη διαδρομή. Ένα λάθος του Θωμά τον άφησε τελικά έκτο γενικής και έτσι ο τίτλος κατέληξε στον Πολυκάρπου ο οποίος έκανε την ολική ανατροπή.

Ευαγόρας Κούλουρος

Ένας οδηγός που έδειξε σημάδια βελτίωσης κατά τη διάρκεια της σεζόν ήταν ο Ευαγόρας Κούλουρος. Πέραν από την πρώτη του νίκη στην Ανώγυρα, ο Κούλουρος έθελξε με την απόδοση του και στην Λάρνακα όπου ολοκλήρωσε τον αγώνα στην δεύτερη θέση.

Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Πανίκος Πολυκάρπου, με τους Γιάννο Ιωαννίδη, Ηλία Πιερή και Νίκο Θωμά να τερματίζουν στην τέταρτη, πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

Στην τελική βαθμολογία, πίσω από τον πρωταθλητή Γιώργο Πολυκάρπου (95,5 βαθμοί) τερμάτισαν οι Νίκος Θωμά (90,75) και Ηλίας Πιερή (86,25).

Σταύρος Αντωνίου – Πρωταθλητής RC2

RC2

Στις επι μέρους κατηγορίες, ξεκινώντας από την RC2 τον τίτλο διεκδίκησαν ουσιαστικά τρείς οδηγοί. Ο Σταύρος Αντωνίου είχε μια σταθερή πορεία στη διάρκεια του πρωταθλήματος και κατέκτησε τον τίτλο μαζεύοντας 101,25 βαθμούς. Σε τρεις αγώνες έτρεξε ο Γιάννος Ιωαννίδης πετυχαίνοντας ισάριθμες νίκες όμως έμεινε δεύτερος με 90 βαθμούς. Ο Μάριος Παναγιώτου είναι ο τριταθλητής με 78.25.

Ηλίας Πιερή – Πρωταθλητής RCS2

RCS2

Συγκλονιστική εξέλιξη είχε η κατηγορία RCS2 η οποία ανέκαθεν συγκέντρωνε πολλούς συμμετέχοντες. Ηλίας Πιερή και Ευαγόρας Κούλουρος τα έδωσαν όλα για τον τίτλο και η τελική διαφορά τους ήταν ίσως η μικρότερη η οποία έκρινε πρωταθλητή στην κατηγορία.

Πιερή και Κούλουρος είχαν από μια νίκη στη σεζόν και ο συντελεστής βαθμολόγησης στον τελευταίο αγώνα έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο.

Ευαγόρας Κούλουρος

Τους βαθμούς της νίκης στον τελευταίο αγώνα πήρε ο Γιώργος Πολυκάρπου, ο Ευαγόρας Κούλουρος τερμάτισε δεύτερος και ο Ηλίας Πιερή τρίτος. Αυτός ο τερματισμός όπως φάνηκε ήταν αρκετός για να χαρίσει στον Πιερή το πρωτάθλημα καθώς στην τελική βαθμολογία ξεκαθάρισε 101,25 βαθμούς.

Ο Ευαγόρας Κούλουρος κυριολεκτικά άγγιξε τον τίτλο όμως τελικά έμεινε δεύτερος με 101 βαθμούς. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Γιώργος Πολυκάρπου με 86,4 βαθμούς, σε μια χρονιά η οποία είχε τα σκαμπανεβάσματα της.

Ιάκωβος Πενταράς, Μάριος Παύλου και Δημήτρης Πιερή συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα.

RC4 & 2WD

Αργύρης Σταύρου – Πρωταθλητής RC4 & 2WD

Στις κατηγορίες RC4 και 2WD συμμετείχαν οκτώ οδηγοί με μόλις δυο να είναι στη μάχη του τίτλου. Ο Κωνσταντίνος Ζάκος ξεκίνησε τη σεζόν με νίκη όμως η συμμετοχή σε τρείς από τους πέντε αγώνες δεν του άφησε περιθώρια για το πρωτάθλημα εν αντιθέσει με τον Αργύρη Σταύρου ο οποίος είχε μια σταθερή πορεία στους τέσσερις αγώνες που έτρεξε.

Στο φινάλε η μη συμμετοχή του Ζάκου ουσιαστικά σήμαινε ένα τερματισμό για τον Σταύρου ούτως ώστε να εξασφαλίσει τον τίτλο. Ο Σταύρου χωρίς να κινδυνεύσει στον τελευταίο αγώνα έφερε εις πέρας την αποστολή κερδίζοντας έτσι τον τίτλο και στις δυο κατηγορίες.

RCS1 & 2WDS

Μιχάλης Σοφοκλέους – Πρωταθλητής RCS1

Η RCS1 πάντα μαγνητίζει τα βλέμματα αφού σε αυτή συμμετέχουν συνήθως αρκετοί οδηγοί. Ο αναβαθμισμένος Μιχάλης Σοφοκλέους ξεκίνησε τη σεζόν 2021 με φιλοδοξίες και στόχο το πρωτάθλημα.

Θωμάς Θεοφάνους

Στην πολύ ανταγωνιστική RCS1 έτρεχαν επίσης οι Θωμάς Θεοφάνους, Σωκράτης Παπαναστασίου και Μάριος Ζάκος, οι οποίοι είχαν επίσης σαν στόχο τον τίτλο. Ο Μιχάλης Σοφοκλέους άρχισε το πρωτάθλημα με νίκη όμως δυο συνεχόμενες νίκες σε Daytona Rally Sprint και Ανώγυρα από τον Θωμά Θεοφάνους έβαλαν φωτιά στην βαθμολογία αφού ο τελευταίος διεκδικούσε με αξιώσεις πλέον τον τίτλο.

Η αντίδραση από τον Σοφοκλέους ήρθε στον προτελευταίο αγώνα στον κάμπο όπου κέρδισε και αποσπάστηκε βαθμολογικά την ίδια στιγμή που ο Θεοφάνους δεν κατάφερνε να ολοκληρώσει καμία από τις δυο χρονομετρημένες διαδρομές λόγω μηχανικού προβλήματος.

Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο πάντα ανταγωνιστικός Σωκράτης Παπαναστασίου και τρίτος ο Νικόλας Καντάρα μετά από πολύ καλή εμφάνιση.

Μάριος Ζάκος

Συγκλονιστική ήταν η τελευταία αναμέτρηση στην Λάρνακα. Μιχάλης Σοφοκλέους και Μάριος Ζάκος τα έδωσαν όλα αφού και οι δυο ήθελαν το πρωτάθλημα.

Ο Σοφοκλέους ήταν ο τελικός νικητής αφήνοντας δεύτερο τον Ζάκο με διαφορά μόλις τρία δέκατα. Ο Σωκράτης Παπαναστασίου δεν μπόρεσε ποτέ να μπει στη διεκδίκηση της νίκης τερματίζοντας στο τέλος τρίτος.

Ο Σοφοκλέους μετά και τη νίκη στην Λάρνακα είναι ο πρωταθλητής της κατηγορίας RCS1 και επίσης της κατηγορίας 2WD S με τελική βαθμολογία τους 107,25 βαθμούς.

Δεύτερος και στις δυο κατηγορίες με 97 βαθμούς ολοκλήρωσε ο Μάριος Ζάκος και ο Σωκράτης Παπαναστασίου συμπλήρωσε την πρώτη τριάδα με 87,75 βαθμούς.

RCK1

Νίκος Θωμά – Πρωταθλητής RCK1

Στην κατηγορία Speed Cars ο Νίκος Θωμά κατέκτησε σχετικά εύκολα το πρωτάθλημα έχοντας το απόλυτο στους πέντε αγώνες. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε ο Γιώργος Γεωργίου ο οποίος για ακόμα μια σεζόν εντυπωσίασε με τα περάσματα του.

Γιώργος Γεωργίου

Η συγκεκριμένη κατηγορία προσφέρει ίσως και το καλύτερο θέαμα στους αγώνες ταχύτητας αφού τα Semog Bravo με κίνηση στους πίσω τροχούς με τις πλαγιολισθήσεις τους μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Τα τελευταία χρόνια το πρωτάθλημα ταχύτητας πήρε μια άγρια ομορφιά καθώς οι διεκδικητές του τίτλου αυξήθηκαν και ο συναγωνισμός ανέβηκε κατακόρυφα. Πλησιάζουμε στην έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2022 και ευελπιστούμε να δούμε το ίδιο αλλά και καλύτερο θέαμα από τους πρωταγωνιστές, πάντα στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι.