Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ράλλυ 2019- Ράλλυ Κύπρου- Παραμένει ανοικτή η υπόθεση τίτλος!

Ενώ όλα έδειχναν ότι οι Petrolina ENI Racing Team Σίμος Γαλαταριώτης- Αντώνης Ιωάννου θα πανηγυρίσουν πρόωρα στον τερματισμό του Ράλλυ Κύπρου το τρίτο σερί Παγκύπριο Πρωτάθλημα τους, ο αποκλεισμός τους από τον αγώνα μετά από λάθος συνεννόηση με τα μέλη του service τα οποία φόρτωσαν το Skoda Fabia R5 για επιστροφή στη βάση της ομάδας αντί να το τοποθετήσουν στο parc ferme, διατήρησε ανοικτή την υπόθεση τίτλος για το 2019!

Οι ελπίδες των Petrolina ENI Racing Team Παναγιώτη Γιάγκου- Παναγιώτη Κυριάκου, που με πολύ καλή εμφάνιση στα bucket του Hyundai i20 R5 κατέκτησαν τους βαθμούς της πρώτης θέσης στο σκέλος της Κυριακής, παραμένουν ζωντανές για το πρωτάθλημα και όλα θα κριθούν στον τελευταίο αγώνα του θεσμού στο Venus Rally στην Πάφο, ο οποίος μάλιστα προσμετράει με συντελεστή 1,5.

Οι δύο ημέρες του διεθνούς Ράλλυ Κύπρου που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, μετρούσαν σαν ξεχωριστοί αγώνες στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα 2019. Στον πρώτο από αυτούς το Σάββατο οι Γαλαταριώτης- Ιωάννου (Skoda Fabia R5) δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πάρουν τους 25 βαθμούς της νίκης κάτι που τους απελευθέρωσε και τους έδωσε το δικαίωμα να επικεντρωθούν στη μάχη τους για το βάθρο του Ευρωπαϊκού αγώνα.

Πίσω τους όμως, ομηρικές μάχες δόθηκαν για τη δεύτερη θέση μεταξύ αρκετών πληρωμάτων η οποία κρίθηκε στο δεύτερο πέρασμα από τα Λεύκαρα! Αυτοί που χαμογέλασαν στο τέλος ήταν οι Κώστας Ζήνωνος- Φάνος Χριστοφή (Mitsubishi Lancer Evo X) που επικράτησαν για μόλις 6 δευτερόλεπτα των μαχητικών Πέτρου Παντελή- Κύπρου Χριστοδούλου (Mitsubishi Lancer Evo X)! Τα Λεύκαρα ανέκοψαν την πορεία για τη δεύτερη θέση στους Πανίκο Πολυκάρπου- Κωνσταντίνο Σιάλο όταν έσπασε ο επιλογέας ταχυτήτων του Mitsubishi Lancer Evo IX που οδηγούσαν, ενώ στην ίδια ειδική εγκατέλειψαν και οι Παναγιώτης Γιάγκου- Παναγιώτης Κυριάκου (Hyundai i20 R5) με πρόβλημα στη μετάδοση.

Στα Λεύκαρα σταμάτησε η προσπάθεια και των Σάββα Σάββα- Ανδρέα Παπανδρέου με τον συμπλέκτη του Mitsubishi Lancer Evo IX να παραδίδει το πνεύμα. Στην τέταρτη θέση μεταξύ των Κυπρίων ολοκλήρωσαν τις ειδικές του Σαββάτου οι πολύ θεαματικοί Γιώργος και Παύλος Εγγλέζου (Mitsubishi Lancer Evo IX), ενώ ακολούθησαν οι πολύπειροι Σταύρος Αντωνίου- Δημήτρης Πιερή (Mitsubishi Lancer Evo IX) καταφέρνοντας να κάμψουν την αντίσταση των Ανδρέα Φιλίππου- Δημήτρη Δημητρίου (Subaru Impreza Sti) που έχασαν πολύτιμο χρόνο στην ειδική που έκρινε τις μάχες του αγώνα.

Την πρώτη 8αδα του πρώτου σκέλους συμπλήρωσαν οι Αντώνης Χειλιμήντρης- Στέλιος Ηλία (Mitsubishi Lancer Evo X) και οι Γιώργος Αγαθοκλέους- Ανδρέας Αυγουστή (Mitsubishi Lancer Evo IX), με τους Γιώργο Νέστωρος- Γιάννο Καλλή (Mitsubishi Lancer Evo V) που ακολούθησαν να κατακτούν τη νίκη στην κατηγορία RCS2 και τους Κωνσταντίνο Τελεβάντο- Τάκη Σταύρου (Ford Fiesta R2) να είναι οι ταχύτεροι δικίνητοι. Το βάθρο της RCS2 συμπλήρωσαν οι Χρήστος Χριστοδούλου- Γιάννος Ευριπίδου (Subaru Impreza) και οι μοναδικοί Τουρκοκύπριοι που συμμετείχαν στον αγώνα οι Sadik Bilgimer- Mustafa Kandir (Mitsubishi Lancer Evo IV).

Μόλις στη δεύτερη ειδική εγκατέλειψαν οι Ανδρέας Ψάλτης- Ανδρέας Χρυσοστόμου προλαβαίνοντας να δείξουν τις δυνατότητες τους και του Citroen DS3 R5 μόλις για μια ειδική, ενώ ταλαιπωρήθηκαν στις περισσότερες ειδικές που κατάφεραν να ολοκληρώσουν οι Petrolina ENI Racing Team Χρήστος Δημοσθένους- Κώστας Παύλου (Mitsubishi Lancer Evo X) από κλαταρισμένα ελαστικά και σπασμένη ανάρτηση. Από σπασμένη ανάρτηση τερματίστηκε ο αγώνας των Κώστα Λαού- Μιχάλη Στυλιανού (Mitsubishi Lancer Evo IX) και από κινητήρα η προσπάθεια των Γιώργου Τανούση- Χριστόδουλου Χριστοδούλου με το μικρότερο αυτοκίνητο που συμμετείχε στο Ράλλυ Κύπρου, το Toyota Yaris.

Ούτε στις ειδικές της Κυριακής είχαν αντίπαλο οι Γαλαταριώτης- Ιωάννου (Skoda Fabia R5) όμως λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο… «Ξενοδόχος» στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν τα μέλη του service της ομάδας που «πήραν το Skoda κι έφυγαν» αντί να το οδηγήσουν στο parc ferme μέχρι να εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα. Το τραγικό αυτό λάθος της ομάδας των Πρωταθλητών Κύπρου έδωσε μια ανέλπιστη νίκη στους Παναγιώτη Γιάγκου- Παναγιώτη Κυριάκου (Hyundai i20 R5) που διατήρησαν ζωντανές τις ελπίδες τους για το πρωτάθλημα! Το πλήρωμα του πανέμορφου Hyundai i20 R5 είχε σταθερή απόδοση και κατάφερε να σημειώσει την πρώτη νίκη της καριέρας του σε αγώνα του Παγκύπριου Πρωταθλήματος! Εκτός από τον αποκλεισμό των Γαλαταριώτη- Ιωάννου, εκμεταλλεύτηκε και την εγκατάλειψη των Χρήστου Δημοσθένους- Κώστα Παύλου (Mitsubishi Lancer Evo X) που σημείωσαν την Κυριακή χρόνους ανάλογους των ικανοτήτων τους πριν εγκαταλείψουν εκ νέου από στις σκληρές ειδικές του αγώνα.

Το βάθρο των νικητών του δεύτερου σκέλους συμπλήρωσαν οι Πέτρος Παντελή- Κύπρος Χριστοδούλου με το αξιόπιστο Mitsubishi Lancer Evo X και οι Σταύρος Αντωνίου- Δημήτρης Πιερή (Mitsubishi Lancer Evo IX) που τα κατάφεραν περίφημα στις απαιτητικές ειδικές των βουνών. Τέταρτοι ολοκλήρωσαν οι «πάντα με το πλάι» Ανδρέας Φιλίππου- Δημήτρης Δημητρίου (Subaru Impreza Sti), μπροστά από τους Σάββα Σάββα- Ανδρέα Παπανδρέου (Mitsubishi Lancer Evo IX) που κατάφεραν να επιστρέψουν την Κυριακή στον αγώνα μετά από μάχη με το χρόνο για να έχουν ετοιμοπόλεμο το πληγωμένο από τις ειδικές του πρώτου σκέλους αγωνιστικό τους. Έκτοι τερμάτισαν οι Κώστας Ζήνωνος- Φάνος Χριστοφή (Mitsubishi Lancer Evo X) χάνοντας πολύτιμο χρόνο από κλαταρισμένο ελαστικό και πρόβλημα στην αντλία καυσίμου.

Νικητές και πρωταθλητές στην RCS2 αναδείχτηκαν οι Γιώργος Νέστωρος- Γιάννος Καλλής (Mitsubishi Lancer Evo V) με τους Sadik Bilgimer- Mustafa Kandir (Mitsubishi Lancer Evo IV), Χρήστο Χριστοδούλου- Γιάννο Ευριπίδου (Subaru Impreza) και Ελισσαίο Γεωργίου- Ιάκωβο Καζάγκα (Mitsubishi Lancer Evo III) να ακολουθούν σε κατάταξη και κατηγορία.

Πρώτοι στην RC4 τερμάτισαν οι Κωνσταντίνος Τελεβάντος- Τάκης Σταύρου (Ford Fiesta R2) κατακτώντας το πρωτάθλημα της κατηγορίας στον τελευταίο αγώνα της καριέρας τους!

Στη ράμπα του τερματισμού και στις δύο ημέρες του Ράλλυ Κύπρου ανέβηκε το μοναδικό γυναικείο πλήρωμα του αγώνα, οι Λίτσα Γιάγκου- Κατερίνα Δήμου (Subaru Impreza), ενώ καρώ σημαία την Κυριακή πήρε και το μοναδικό πλήρωμα της κατηγορίας T1, οι Ανδρέας Νικολάου- Κωνσταντίνα Μήτσιγκα με Suzuki Vitara!

Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει καμία από τις δύο ημέρες του αγώνα το πλήρωμα από την Ελλάδα των Θέμη Χαλκιά- Λεωνίδα Μαχαίρα. Οι κυπελλούχοι χωμάτινων αγώνων Ελλάδος στην πρώτη τους συμμετοχή σε αγώνα ράλλυ με το Nissan Micra PROTO τα βρήκαν σκούρα στις απαιτητικές ειδικές του Ράλλυ Κύπρου εγκαταλείποντας την πρώτη ημέρα από πρόβλημα στον πίσω τροχό και τη δεύτερη από σπασμένο ψυγείο.

Τελευταίος αγώνας του Παγκύπριου Πρωταθλήματος το Venus Rally στην Πάφο με συντελεστή 1,5 στο οποίο θα κριθεί ο τίτλος του πρωταθλητή, με μόλις 10 βαθμούς να χωρίζουν τους Γαλαταριώτη- Ιωάννου από τους Π. Γιάγκου- Κυριάκου, αλλά και αυτός της κατηγορίας RC2 με τους Παντελή- Χρυσοστόμου και Αντωνίου- Πιερή να βρίσκονται πολύ κοντά στη βαθμολογία!

Χάρης Κλαμούρης

Φωτογραφίες: Στάθης Ευσταθίου/Χάρης Κλαμούρης/Μιχάλης Κοντογιώργης/Κούλλης Κυριάκου