ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ RALLYCROSS – 5ος γύρος: ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Πρώτη νίκη για το νεαρό Niclas Gronholm!

Ο Φιλανδός Niclas Gronholm, γιός του δυο φορές παγκόσμιου πρωταθλητή ράλι Marcus Gronholm, κατάφερε επιτέλους να κατακτήσει την πρώτη του νίκη στο Πρωτάθλημα Rallycross της FIA. Ένας θεσμός που στηρίζει εδώ και χρόνια η Monster Energy. Ο οδηγός της ομάδας Verksted, στάθηκε στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου, μετά από ένα φανταστικό τελικό στον πέμπτο γύρο του World RX 2019 που έγινε στο Hell της Νορβηγίας.

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι ημιτελικοί, μια καταιγίδα πάνω από την πίστα άλλαξε εντελώς τα δεδομένα για ομάδες και οδηγούς. Η πίστα μάζεψε πολύ νερό με αποτέλεσμα οι ομάδες να αναγκαστούν, όχι μόνο να αλλάξουν ελαστικά αλλά και να προβούν σε διορθώσεις στο setup των αγωνιστικών τους. Το επίπεδο κρατήματος ήταν απλά θέμα του να μαντέψεις σωστά από στιγμή σε στιγμή που πρέπει να πατήσουν τα ελαστικά σου και που όχι, ειδικά στο πρώτο κομμάτι της πίστας, που είναι ασφάλτινο. Όταν έφθασε ο τελικός, η βροχή σταμάτησε αλλά η πίστα κράτησε πάρα πολύ νερό. Με το τέλος του τελικού, οι πρώτοι τρεις οδηγοί ήταν οι Anton Marklund, Kevin Hansen και Gronholm, ωστόσο τα πράγματα δεν έμειναν έτσι για πολύ. Ο Gronholm προάχθηκε στην πρώτη θέση του τελικού, μετά που ένας έλεγχος στο Renault Megane RS της GC Kompetition του Marklund, φανέρωσε κάποιες παρατυπίες στους τεχνικούς κανονισμούς και σαν αποτέλεσμα αποκλείστηκαν από τον αγώνα.

Νωρίτερα ο Gronholm τοποθετήθηκε μπροστά από τον Hansen, μετά που ο δεύτερος δέχθηκε ποινή ενός δευτερολέπτου για επικίνδυνο οδήγημα στην πίστα. Κάτι που έλαβε και ο Gronholm, στον τελικό αλλά ευτυχώς χωρίς συνέπειες.
«Νοιώθω χαρούμενος για την πρώτη μου νίκη, αλλά δεν την περίμενα να έρθει με αυτό τον τρόπο. Είχαμε κακές εκκινήσεις στον ημιτελικό και τον τελικό λόγω του βρεγμένου οδοστρώματος. Προσπάθησα να πιέσω τον Kevin μέχρι και τον τελικό, αγγίξαμε και προφυλακτήρες σε μια-δυο περιπτώσεις. Το αυτοκίνητο ήταν καλό, είχαμε ταχύτητα αλλά τι να την κάνεις αν τα ελαστικά σπινάρουν άσκοπα στις εκκινήσεις» δήλωσε ο νικητής.

Εν τέλει την τρίτη θέση του βάθρου κατέλαβε ο Λετονός Janis Baumanis, παρά τη σπασμένη ανάρτηση πάνω στο Ford Fiesta του στον πρώτο προκριματικό γύρο. Αυτό ήταν και το πρώτο του βάθρο στο World RX. Ο έκτος γύρος το πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί στην Σουηδία στις 6 και 7 Ιουλίου.

Πρωτάθλημα οδηγών World RX
1 TIMMY HANSEN PEUGEOT 208 107
2 KEVIN HANSEN PEUGEOT 208 106
3 ANDREAS BAKKERUD AUDI S1 92
4 JANIS BAUMANIS FORD FIESTA 79
5 NICLAS GRÖNHOLM HYUNDAI I20 78
6 TIMUR TIMERZYANOV HYUNDAI I20 78
7 LIAM DORAN AUDI S1 74
8 TIMO SCHEIDER SEAT IBIZA 64
9 KRISZTIÁN SZABÓ AUDI S1 55
10 ANTON MARKLUND RENAULT MEGANE RS 52