Ο Sesks έκανε το δύο στα δύο στο LIEPĀJA

Ο τοπικός οδηγός Mārtiṇš Sesks είχε άλλη μια κυρίαρχη εμφάνιση για να γίνει ο πρώτος δύο φορές νικητής στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι FIA ERC, κάνοντας διαδοχικές νίκες στο Ράλι Tet Liepāja το απόγευμα της Κυριακής.

Με προβάδισμα 28,3 δευτερολέπτων ξεκίνησε τη τελευταία μέρα του αγώνα με τέσσερις ειδικές να απομένουν, ο 23χρονος οδηγός της MRF Tyres ήταν στην πρωτοπορία από την αρχή, προσθέτοντας δύο ακόμη ταχύτερους χρόνους για να αυξήσει το προβάδισμά του στα 34,2 δευτερόλεπτα με την ολοκλήρωση του πρώτου περάσματος και την διακοπή για σέρβις στη Liepāja, την πόλη που γεννήθηκε.

Αν και η αδιάκοπη πορεία του σε νίκες σε  χωμάτινες ειδικές μαζί με τον συνοδηγό Renars Francis τελείωσε όταν πήγε για μια προσεκτική προσέγγιση στην προτελευταία ειδική διαδρομή, το προβάδισμά του δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο δεύτερος Hayden Paddon έριξε επίσης το ρυθμό του στην προσπάθειά του να κερδίσει άλλη μια καλή συγκομιδή βαθμών η οποία θα τον διατηρούσε στη δεύτερη θέση.

Ξεκινώντας την Power Stage με προβάδισμα 41,4 δευτερολέπτων, ο Sesks τερμάτισε με το Škoda Fabia RS Rally2 της Sports Racing Technologies με μια νίκη στην ειδική διαδρομή έχοντας απειροελάχιστη διαφορά, πηγαίνοντας 0,001 δευτερόλεπτα γρηγορότερα από τον Paddon για να μαζέψει τους πέντε βαθμούς της Power Stage.

«Πω πω τέλεια», είπε ο Sesks στη γραμμή τερματισμού δείχνοντας τους θαυμαστές του. «Ήταν τόσο ξεχωριστό αυτό το Σαββατοκύριακο. Ευχαριστούμε τα ελαστικά της ομάδας MRF και όλους γύρω μας».

Με τον αγώνα τίτλου του ERC του 2023 να βρίσκεται τώρα στα μισά του δρόμου, ο Sesks έκλεισε την διαφορά στους 30 βαθμούς από τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Paddon, του οποίου η δεύτερη θέση με την BRC Racing Team Hyundai i20 N Rally2 ήταν η τρίτη του στη σεζόν.

Παρά την έλλειψη πρόσφυσης από το Citroën C3 Rally2 που συμμετείχε με την MRF Tyres Dealer Team, ο Mads Østberg συμπλήρωσε το βάθρο στον πρώτο του τερματισμό στην πρώτη τριάδα μετά την Fafe τον Μάρτιο.

Ο Robert Virves, πρωταθλητής του Junior WRC, τερμάτισε τέταρτος, αλλά αντιμετώπισε προβλήματα στην τελευταία ειδική διαδρομή, βλέποντας το Ford Fiesta Rally2 να πέφτει από την τέταρτη στην πέμπτη θέση, με τον Ιρλανδό Josh McErlean με το Hyundai να ανεβαίνει στην τέταρτη θέση.

Ο Γάλλος χωμάτινος πρωταθλητής Mathieu Franceschi δεν μπόρεσε να πιάσει τον Virves, τερματίζοντας 1,8 δευτερόλεπτα πίσω από τον Εσθονό, ενώ ο Mikko Heikkilä επέστρεψε στην έβδομη θέση, κερδίζοντας την προτελευταία ειδική διαδρομή μετά από ένα σπασμένο πίσω διαφορικό που αντικαταστάθηκε στο τελευταίο service το Σάββατο.

Ο Georg Linnamäe ήταν πέμπτος με την έναρξη της μέρας, αλλά αγωνίστηκε εξαιρετικά στις πρωινές ειδικές. Στη συνέχεια κατέστρεψε το μπροστινό μέρος του Hyundai του στις διαδρομές του δεύτερου περάσματος του Liepieni, παραδεχόμενος ότι το αγωνιστικό του ήταν πολύ χαμηλό για τις συνθήκες και έφτασε στον τερματισμό στην όγδοη θέση.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης Efrén Llarena ήταν απογοητευτικά ένατος με τον ομόσταυλο του στην MRF Tyres, Simone Campedelli, να συμπληρώνει την πρώτη 10άδα. Ο Llarena, ο οποίος ήταν δεύτερος στη Liepāja την περασμένη σεζόν, ξεκίνησε τη δεύτερη ημέρα με μια νέα αντλία καυσίμου τοποθετημένη στο παλαιότερων προδιαγραφών Fabia, στην οποία επέλεξε να αλλάξει για αυτόν τον αγώνα. Ωστόσο, ανέφερε έλλειψη ρεύματος κατά τη μεσημεριανή διακοπή.

Ο Filip Mareš και ο Erik Cais ήταν οι επόμενοι, καθώς ο Βρετανός πρωταθλητής Osian Pryce κατέκτησε τους πρώτους του βαθμούς στο ERC στη δεύτερη προσπάθειά του στη 13η θέση.

Οι Ιταλοί Andrea Mabellini και Alberto Battistolli συμπλήρωσαν τις βαθμολογούμενες  θέσεις 14 και 15 αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τον Battistolli, ο οποίος αγωνιζόταν στο ERC για πρώτη φορά από τότε που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στον ώμο νωρίτερα φέτος, αν και μια υπέρβαση στην όγδοη ειδική σχεδόν του κόστισε μια θέση στο top-15.

Ακολουθεί ένας νέος αγώνας, το ERC Royal Rally of Scandinavia με το Karlstad στη Σουηδία να φιλοξενεί τη χωμάτινη δράση υψηλής ταχύτητας από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου.