Ο Sebastien Loeb θα τρέξει στο Dakar 2019 με Peugeot

Ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι Sebastien Loeb θα αγωνιστεί στο Dakarτη νέα χρονιά με ιδιωτική συμμετοχή, οδηγώντας ένα Red Bull Peugeot.

Ο Loeb ήταν μέλος της εργοστασιακής ομάδας της Peugeot, η οποία αγωνιζόταν στο Dakar τα τελευταία τρία χρόνια και αποφάσισε όπως αποχωρήσει. Οι εγκαταλείψεις και τα μηχανική προβλήματα που είχε ο Γάλλος κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων τον αφήνουν με καλύτερο αποτέλεσμα τη δεύτερη θέση το 2017.

Η αποχώρηση της Peugeot και από το cross-country rally ανάγκασε τους πρώην ομόσταυλους του Loeb, Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz και Cyril Despres να υπογράψουν με την X-raid όπου θα οδηγήσουν στο Dakar του 2019 το Mini. Ο Loeb είχε αναφέρει σε προηγούμενη δήλωση του ότι ίσως ήταν η τελευταία του ευκαιρία για να κερδίσει το Dakar αφού πρόθεση της Peugeot ήταν να αποχωρίσει.

Όμως αυτός και ο συνοδηγός του Daniel Elena αποφάσισαν να ενταχθούν στην PH Sport και να τρέξουν στο Dakar σαν ιδιωτική συμμετοχή, όπου θα οδηγήσουν ένα Peugeot 3008DKR του 2017. «Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου πάντα θεωρούμουν φαβορί. Έχω κίνητρο πάντα να κερδίζω και το να συμμετάσχω το 2019 στο Dakar σαν ιδιωτική συμμετοχή με τον Daniel θα είναι μεγάλη πρόκληση,» ανέφερε ο Loeb και συνέχισε: «Είμαι έτοιμος να τα δώσω όλα, όπως έκανα με τις τρείς φετινές μου εμφανίσεις στο WRC, όπου η επιτυχία δεν θεωρείτο δεδομένη. Τώρα όλα είναι διαφορετικά καθώς με την ιδιωτική συμμετοχή όλα θα είναι πιο δύσκολα.»

Η PH Sport έτρεξε και φέτος σαν ιδιωτική συμμέτοχή με ένα Peugeot και οδηγό τον Khalid Al-Qassimi όπου τερμάτισε έκτη. Ωστόσο ο Loeb θα χρησιμοποιήσει την έκδοση του Peugeot 2017 το οποίο θα έχει αναβαθμίσεις οι οποίες πλησιάζουν το μοντέλο του 2018.

«Δεν μπορώ να αγωνιστώ με το 3008DKR Maxi από αυτή τη χρονιά καθώς οι αλλαγές στους κανονισμούς δεν μου το επιτρέπουν, έτσι θα πάμε με το πλάτους 2.20 μέτρων αυτοκίνητο της προηγούμενης χρονιάς το οποίο θα έχει ορισμένες αλλαγές στη μηχανή οι οποίες είναι πανομοιότυπες με τη μηχανή του φετινού αυτοκινήτου. Προφανώς θα υπάρχουν και καινούργια αυτοκίνητα και έτσι δεν ξέρουμε πόσο ανταγωνιστικό θα είναι. Υπάρχουν αρκετοί οδηγοί οι οποίοι έχουν τα φόντα να κερδίσουν και ελπίζω να είμαι ένας από αυτούς.»

Ο Loeb κέρδισε τον αγώνα στην Ισπανία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με τη Citroen στην τρίτη και τελευταία του εμφάνιση στο φετινό WRC. Τα πλάνα του για το 2019 πέραν από το Dakar είναι αβέβαια. Υπολόγιζε να έτρεχε με την Peugeot στο World Rallycross, όμως η απόφαση για αποχώρηση της τελευταίας τον έπιασε εξ απροόπτου. Επίσης παραδέχτηκε ότι η νίκη στην Ισπανία τον έκανε να ξανασκεφτεί να αγωνιστεί περιστασιακά ξανά στο WRC και το 2019.