Ο Ogier επιστρέφει στην Citroen

Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής Sébastien Ogier θα επιστρέψει την επόμενη χρονιά στην Citroën μετά την υπογραφή διετούς συμβολαίου με τον Γάλλο κατασκευαστή. Επιστρέφει στην ομάδα με βάση το Satory, με την οποία ξεκίνησε την καριέρα του στο WRC, μετά από μια διετή παρουσία στη M-Sport Ford.

Η ανακοίνωση της Παρασκευής το απόγευμα δεν ήταν έκπληξη, αφού έγινε φανερό τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο 34χρονος Γάλλος έγερνε προς την μεριά της Citroën αντί να παρατείνει τη διαμονή του με τη βρετανική ομάδα.

Ο Ogier κατέστησε σαφές τον περασμένο μήνα ότι θα συμφωνήσει σε ένα τελευταίο συμβόλαιο στο WRC πριν ολοκληρώσει την καριέρα του σε ένα πρωτάθλημα που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν γνωρίζαμε ακόμη σίγουρα το χρονικό διάστημα του νέου του συμβολαίου.

Οι πέντε συνεχόμενοι τίτλοι παγκοσμίου πρωταθλήματος με Volkswagen Motorsport και M-Sport Ford τον κατέστησαν τον δεύτερο πιο επιτυχημένο οδηγό στο WRC πίσω από τον πρώην ομόσταυλο του στην Citroën Sébastien Loeb.

Ο Ogier είπε ότι ένας βασικός παράγοντας για την επιστροφή του ήταν η επιθυμία να κερδίσει πρωτάθλημα και με μια τρίτη ομάδα, κάτι που μόνο Juha Kankkunen έχει επιτύχει.

“Υπήρχαν διάφοροι παράγοντες που επηρέασαν την απόφασή μου. Μου αρέσει πολύ η ιδέα να δουλέψω και πάλι με ανθρώπους με τους οποίους τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά πριν λίγα χρόνια και είμαι επίσης ενθουσιασμένος με την ευκαιρία που έχω να προσπαθήσω να εκπληρώσω την πρόκληση και να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής με έναν τρίτο διαφορετικό κατασκευαστή,’’ εξήγησε.

“Παρόλο που δεν παίρνω τίποτα για δεδομένο, είμαι πεπεισμένος ότι το αυτοκίνητο έχει σαφείς δυνατότητες και έχω μεγάλη πίστη στους ανθρώπους στο Satory.

“Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος για την προοπτική και αυτή τη νέα πρόκληση με τη Citroën. Στην πραγματικότητα, δεν μπορώ να περιμένω, ειδικά καθώς δεν έχω ξεχάσει ότι αυτή είναι η ομάδα που μου έδωσε την πρώτη μου ευκαιρία να αγωνιστώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.’’

Ο Ogier κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία junior με τη Citroën το 2008 πριν κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο ανώτερο επίπεδο αργότερα εκείνη την χρονιά.

Ο ίδιος οδήγησε στη δεύτερη ομάδα της Citroën το 2009 και το 2010, διεκδικώντας την πρώτη του νίκη στο WRC στην Πορτογαλία. Προήχθη στην κορυφαία ομάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2010, αλλά αποχώρησε την σεζόν του 2011, μετά από την αυξημένη ένταση μεταξύ του ίδιου με τον Loeb και της διοίκησης όσον αφορούσε τις εντολές της ομάδας.

Ο Ogier μεταγράφει στη M-Sport Ford το 2017, μετά την αποχώρηση της Volkswagen από το WRC. Η μετάβαση από την καλά χρηματοδοτούμενη γερμανική ομάδα στην ιδιωτική ομάδα του Malcolm Wilson ήταν για πολλούς μεγάλη έκπληξη.

“Όταν αποφασίσαμε να πάμε στην ομάδα της M-Sport πριν από δύο χρόνια, πολλοί το θεωρούσαν επικίνδυνο. Εγώ θεωρούσα ότι ήταν μια πρόκληση και μαζί επιτύχομε κάτι εξαιρετικό,’’ ανέφερε.

“Ο Malcolm και η ομάδα του έχουν μεγάλο πάθος για τους αγώνες ράλι και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους και τον καθένα ξεχωριστά για τα δυο απίστευτα χρόνια που περάσαμε μαζί.

“Είναι πλέον καιρός για μια νέα πρόκληση, αλλά πρώτα θα επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση αυτής της σχέσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το πρωτάθλημα είναι ακόμα πολύ κοντά και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε τις πιθανότητές μας ζωντανές και να συνεχίσουμε να πιέζουμε μέχρι το τέλος “.

Ο επικεφαλής της ομάδας της Citroën Pierre Budar κατέστησε σαφή την επιθυμία του να φέρει πίσω στην ομάδα τον Ogier σε μια προσπάθεια να επανέλθει η ομάδα στις επιτυχίες μετά την αποχώρηση του Kris Meeke στα μέσα της χρονιάς.

“Προφανώς χαίρομαι που καλωσορίζω τους Sébastien και Julien πίσω στην ομάδα. Το γεγονός την επιστροφής τους δίνει μια απίστευτη ώθηση για όλη την ομάδα. Ο καθένας θα έχει πολύ περισσότερα κίνητρα από ποτέ.

Πηγή: wrc.com