Ο Kristoffersson Πρωταθλητής στο World RX 2018

Ο οδηγός της Volkswagen PSRX Sweden Johan Kristoffersson, στέφθηκε πρωταθλητής στο World Rallycross 2018 στον αγώνα του παγκόσμιου RX των ΗΠΑ στο Όστιν του Τέξας.

Ο Σουηδός Kristoffersson πλησίασε την κατάκτηση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος οδηγών RX απο τα ημιτελικά στάδια του αγώνα και έπειτα ξεπέρασε τον ομόσταυλο του – δυο φορές πρωταθλητή του WorldRX Petter Solberg – για να κερδίσει τον τελικό.

Συνολικά 18.500 θεατές απόλαυσαν τον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ. Ο πρώην πρωταθλητής Solberg, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος οδηγός των προκριματικών και ο Mattias Ekstrom της EKS Audi Sport ξεκίνησαν στην πρώτη γραμμή του grip για τον τελικό. Ο Solbergπήρε το προβάδισμα στην πρώτη στροφή, με τον Ekstrom να κερδίζει το βραβείο Monster Energy Supercharge Award έχοντας τον ταχύτερο χρόνο αντίδρασης με το AudiS1.

Ξεκινώντας από τη δεύτερη θέση στο grip, ο Kristoffersson πέρασε τον Ekstrom στην πρώτη στροφή με το Volkswagen Polo R μετά που ο πρώτος μπήκε για τζόκερ και ξεκίνησε την καταδίωξη των πρωτοπόρων Solberg και Andreas Bakkerud της EKS. Ο Solberg μπήκε στην τζόκερ στον δεύτερο γύρο, έμεινε μπροστά από τον Kristoffersson και έπειτα πήρε το προβάδισμα όταν ο Bakkerud μπήκε με τη σειρά του για τζόκερ. Ο Kristoffersson ακολούθως πέρασε πρώτος όταν ο Solberg έκανε ένα λάθος στον πέμπτο γύρο και κέρδισε τον αγώνα μπροστά από τους Solberg και Bakkerud.

“Η ομάδα μου έδωσε ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο αυτό το Σαββατοκύριακο και ένιωσα πραγματικά ισχυρός από τα “practice”. Στο Q1 αντιμετώπισα κάποια θέματα αφού κόλλησα στο “traffic”, οπότε δεν φαινόταν ότι θα μπορούσα να εξασφαλίσω το Πρωτάθλημα εδώ,’’ εξήγησε ο Kristoffersson. “Το Q2 ήταν εξαιρετικό, όπως επίσης και το Q3. Κέρδισα το Q4 και στη συνέχεια στον ημιτελικό είχα μια πολύ καλή στρατηγική με τα ελαστικά. Έκανα το πέρασμα στον Mattias στον τελικό που ήταν κρίσιμο για να είμαι στο βάθρο και ακολούθως ο Petter έκανε ένα μικρό λάθος και αυτό ήταν αρκετό για να κερδίσω. Πρέπει να ευχαριστήσω πολύ τον Petter και όλη την ομάδα για την επιτυχία αυτή.”

Το ένα-δύο που πέτυχαν η PSRX Volkswagen Sweden διεύρυνε το προβάδισμα της στο πρωτάθλημα των ομάδων. “Είμαστε πολύ κοντά, έκανα λάθος στα φρένα και αυτό είναι. Αλλά εξακολουθώ να είμαι πολύ ικανοποιημένος με την όλη παρουσία μου αυτό το Σαββατοκύριακο,’’ δήλωσε ο Solberg. “Συγχαρητήρια στον Johan, είμαι πολύ χαρούμενος που ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής ανήκει στην ομάδα μου. Για μένα αυτό σημαίνει πολλά. Νομίζω ότι έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά και τώρα ελπίζω ότι θα είμαι ακόμα πιο ισχυρός για τον επόμενο αγώνα.”

Για τον Bakkerud, η COTA ήταν ο πέμπτος αγώνας της χρονιάς στον οποίο ανέβηκε στο βάθρο. “Ένιωσα λες και είχα όλες τις πιθανότητες εναντίον μου αυτό το Σαββατοκύριακο γιατί ξεκίνησα πέμπτος, πέμπτος, τέταρτος και πέμπτος πάλι και έπρεπε να χρησιμοποιήσω τα καινούργια μου ελαστικά για να κερδίσω θέσεις,’’ δήλωσε ο Bakkerud. “Στο ημιτελικό ενάντια στους Loeb και Mattias είχα καινούργια ελαστικά. Ένιωσα ότι πλησιάζαμε και στους δύο τελευταίους γύρους τα ελαστικά μου είχαν πεθάνει. Δοκίμασα ότι μπορούσα και είμαι χαρούμενος που κατάφερα να φτάσω στον τελικό και στο βάθρο. Σχετικά με τον επόμενο γύρο στο Buxtehude (Γερμανία), γνωρίζω ότι το Audi δουλεύει πολύ καλά εκεί.’’

Ο Sebastien Loeb της Peugeot Total τερμάτισε τέταρτος και ο Ekstrom κατατάχθηκε πέμπτος μετά την ποινή που επιβλήθηκε στον Timmy Hansen της Peugeot για ένα συμβάν στον τελικό με τον οδηγό της Audi.

Ο οδηγός της GRX Taneco, Niclas Gronholm και ο Kevin Hansen της Team Peugeot Total τερμάτισαν τέταρτοι στους ημιτελικούς και έχασαν εν τέλει την παρουσία τους στον τελικό. Και οι δύο οδηγοί της GC Competitions, ο Guerlain Chicherit και ο Anton Marklund έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά. Ο Chicherit αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα με την αριστερά-πίσω ανάρτηση στον ημιτελικό και ο Marklund τερμάτισε έκτος ακριβώς πίσω από τον Kevin Eriksson της Olsbergs MSE. Ο Janis Baumanis, της STARD, προκρίθηκε επίσης για τον ημιτελικό και ολοκλήρωσε στην πέμπτη θέση.

Ο Timur Timerzyanov της GRX έμεινε στη 13η θέση, ενώ πίσω του βρέθηκε ο Robin Larsson της OMSE και ο Gregoire Demoustier της Sebastien Loeb Racing.

Τέλος ο Scott Speed της Volkswagen Andretti Rallycross κέρδισε τον τίτλο του αμερικανικού Rallycross (ARX), ενώ ο καναδός Steve Arpin εξασφάλισε το πρώτο του βάθρο στο ARX με το Ford Focus RS RX της Loenbro Hoonigan.