Ο Kristoffersson κέρδισε τον εναρκτήριο αγώνα WORLD RX

Ο Johan Kristoffersson είναι ο νικητής του πρώτου αγώνα της χρονιάς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα RX στην πίστα της Βαρκελώνης, αφού ο Mattias Ekstrom αποκλείστηκε στον τελικό μετά από ένα περιστατικό με τον Petter Solberg. Ο Sebastien Loeb εξασφάλισε τη δεύτερη θέση μετά από ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο για την ομάδα της Peugeot Total, ενώ ο Andreas Bakkerud της EKS Audi Sport ήταν ο τρίτος εργοστασιακός οδηγός που ανέβηκε στο πόντιουμ.

Ξεκινώντας τον μεγάλο τελικό, οι Ekstromκαι Solbergείχαν επαφή στην πρώτη στροφή, ως αποτέλεσμα ο δεύτερος να έχει έξοδο στο εσωτερικό της στροφής χτυπώντας πάνω στις μπαντιέρες. Ενώ ο Ekstrom συνέχισε να έχει το προβάδισμα, ο Solberg, ο οποίος έγραψε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα στο Circuit de Barcelona-Catalunya κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού – ξαναμπήκε μετά την έξοδο που είχε τερματίζοντας τελικά τον αγώνα στην έκτη και τελευταία θέση.

Ο Ekstrom κατάφερε να αντέξει την πίεση που του άσκησε ο Kristoffersson και να κατακτήσει την πρώτη θέση, οι ιθύνοντες όμως του αγώνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο οδηγός της EKS Audi Sport «είχε επαφή με το αυτοκίνητο # 11 [Solberg] στα αριστερά του. Επιπλέον, οι αγωνοδίκες θεώρησαν αυτό επικίνδυνο ελιγμό και πιθανό να εμποδίσε το αυτοκίνητο # 11» και τον απέκλεισαν από τον τελικό.

Η απόφαση αυτή χάρισε στον Kristoffersson τη δέκατη νίκη του στο WorldRX, ο οποίος ισοφάρισε σε νίκες με τους Ekstrom και Solberg. Οι τρεις παγκόσμιοι πρωταθλητές RX έχουν κατακήσει 30 νίκες στους 50 αγώνες που διεξήχθηκαν μέχρι στιγμής.

“Είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσω την υπεράσπιση του τίτλου μου”, σχολίασε. “Έχω προσπαθήσει να πάρω όλα όσα μπορούσα να βγάλω από το VW Polo R. Ήξερα ότι θα ήταν δύσκολα στην έξοδο του τζόκερ αλλά ήταν ένας απολαυστικός αγώνας. Ο Mattias είναι ένας πολύ δυνατός τύπος και ξέρει ακριβώς πώς να τοποθετήσει το αυτοκίνητό του για να είναι δύσκολο να τον προσπεράσεις. Ήμουν ευχαριστημένος με τη δεύτερη θέση και με τον τρόπο που ήρθε η νίκη σίγουρα δεν είναι και ο καλύτερος».

Η δεύτερη θέση του Loeb ήρθε μετά από μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη σε μια μέρα που αρχικά τον βρήκε να χάνει την θέση για να προχωρήσει στους ημιτελικούς. Ένα προβληματικό setupαπό προκριματικούς αγώνες άφησε τον Loeb στην 13 θέση στην ενδιάμεση κατάταξη και πρώτο επιλαχόντα για τους ημιτελικούς. Του δόθηκε  ένα μοναδικό δώρο όταν ο ομόσταυλος του στην Peugeot Kevin Hansen, ο οποίος είχε προκριθεί 12ος, αποσύρθηκε από τους ημιτελικούς.

Μια πολύ γρήγορη χρήση του Joker Lap έδωσε τον Loeb πλεονέκτημα απέναντι στον Bakkerud και μια απροσδόκητη δεύτερη θέση μπροστά από τον Νορβηγό, ο οποίος αργότερα κληρονόμησε την τρίτη θέση γενικής στο ντεμπούτο του με την ομάδα.

“Είναι εκπληκτικό πόσες διαφορετικές εναλλαγές συναισθημάτων μπορεί κάποιος να ζήσει κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου στο rallycross”, δήλωσε ο Loeb. “Βγήκα από το Q2 και το Q3 με σπασμένη πίσω ανάρτηση, που με άφησε πολύ μακριά από την κατάταξη και δεν περίμενα να φτάσω στους ημιτελικούς, πόσο μάλλον τον τελικό.  Είχα λίγο την τύχη στο πλευρό μου επιτέλους. Είναι καλό να βλέπουμε ότι το αυτοκίνητο είναι ανταγωνιστικό. Νομίζω ότι έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός από πέρυσι και είμαστε εδώ στον αγώνα, οπότε ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο “.

“Ήταν ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο με δύσκολες και μεταβαλλόμενες συνθήκες”, πρόσθεσε ο Bakkerud. “Είμαι στην ευχάριστη θέση να είμαι στον τελικό από τον πρώτο αγώνα με τη νέα μου ομάδα και το καινούριο μου αυτοκίνητο. Βλέπω μια τεράστια δυναμική όχι μόνο για μένα αλλά για το σύνολο της EKS Audi Sport. Πρέπει να πιέσω ακόμα περισσότερο, γιατί θέλω να φτάσω στην κορυφή στο δεύτερο αγώνα στην Πορτογαλία.

“Η GRX Taneco ξεκίνησε πολύ καλά την νέα χρονιά με το νέο της Hyundai i20, όπως δήλωσε ο Niclas Gronholm, ο οποίος τερμάτισε στην τέταρτη θέση γενικής. Ο νεαρός Φιλανδός τερμάτισε μπροστά από τον Solberg ο οποίος  βρέθηκε στην έκτη θέση, προτού ανεβεί στην πέμπτη μετά τον αποκλεισμό του Ekstrom.