Οι Roger Feghali και Joseph Matar γράφουν ιστορία με την 16η νίκη ρεκόρ στο 45ο RALLY LEBANON

Ο Roger Feghali με συνοδηγό τον συμπατριώτη του Joseph Matar κατάφερε σπάσει το δικό του ρεκόρ και να σφραγίσει τη 16η νίκη του στο Ράλι Λιβάνου, τέταρτο γύρο του φετινού Πρωταθλήματος Ράλι Μέσης Ανατολής της FIA (MERC).

Ο Λιβανέζος που προηγήθηκε από τη δεύτερη ειδική διαδρομή, κέρδισε όλες εκτός από μία από τις 11 χρονομετρημένες ειδικές διαδρομές του αγώνα με ένα Volkswagen Polo GTi Rally2 της Motortune Racing, τερματίζοντας 3 λεπτά και 46,4 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Abdullah Al-Rawahi από το Ομάν και τον Ιορδανό συνοδηγό του Ata Al-Hmoud. Αυτή η επιτυχία ήταν η ένατη νίκη του Matar στην πατρίδα του και η όγδοη δίπλα στον Feghali.

Ο Nasser Saleh Al-Attiyah με συνοδηγό τον Mathieu Baumel από την Ανδόρα κέρδισαν την εναρκτήρια super special και πίεσαν σκληρά το τοπικό πλήρωμα στις επόμενες τρεις ειδικές διαδρομές πριν εγκαταλείψουν μετά απο μια έξοδο που είχαν προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο Volkswagen Polo GTi Rally2 της Autotek Motorsport στην πέμπτη ειδική διαδρομή. Η εγκατάλειψη του Καταρινού σήμαινε ότι τώρα ακολουθεί τον Al-Rawahi στον αγώνα τίτλου MERC με δύο αγώνες να απομένουν σε Κύπρο και Κουβέιτ.

«Αυτός είναι πάντα ένα δύσκολος και πολύ εξειδικευμένος αγώνας και γνωρίζαμε ότι ο Nasser και ο Mathieu θα μας πίεζαν πολύ σκληρά, όπως πάντα», δήλωσε ο θριαμβευτής Feghali. «Το να κερδίζω τον αγώνα στην πατρίδα μου είναι πάντα πολύ ξεχωριστό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη μου την ομάδα για τις προσπάθειές τους».

Το τοπικό πλήρωμα με Skoda Fabia R5 Rally2 των Bassel Abu Hamden και Firas Elias ολοκλήρωσε την πρώτη τριάδα και οι Rabih Ayoub και Georges Nadher τερμάτισαν τέταρτοι με ίδιο αγωνιστικό.

Οι Elias Dehni και Amin Akl ήταν πέμπτοι με το Citroën DS3 και οι Raafat Al-Muhtar και Omar Mazkour κέρδισαν την κατηγορία MERC2 με ένα Mitsubishi Lancer Evo X, αλλά δεν πήραν βαθμούς για το MERC. Οι Shadi El-Fakieh και Samer Sfeir πήραν την πρώτη θέση στους εγγεγραμμένους στην κατηγορία MERC2 και όγδοη θέση γενικής.

Αφού έχασαν ένα ελαστικό στη δεύτερη ειδική διαδρομή, ο Meshari Al-Thefiri και Nasser Al-Kuwari από το Κατάρ ολοκλήρωσαν τον αγώνα στην 23 θέση με το Mitsubishi Lancer Evo X, αλλά συνεχίζουν να έχουν άνετο προβάδισμα στην προσπάθεια τους για έναν ακόμη τίτλο FIA MERC2.

Η δράση ξεκίνησε στον 11 ειδικών διαδρομών αγγόνα που φιλοξενήθηκε από το Automobile and Touring Club of Lebanon (ATCL) με μια σούπερ ειδική διαδρομή 2,52 χιλιομέτρων αργά το βράδυ της Παρασκευής, κοντά στο Jounieh. Είκοσι εννέα πληρώματα ξεκίνησαν τον αγώνα, έξι στο Rally2 και 14 για το MERC.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αγώνας εξελίχθηκε σε αμφίρροπη μάχη μεταξύ Al-Attiyah και Feghali από την αρχή. Ο Καταρινός νίκησε τον τοπικό αντίπαλό του κατά 0,3 δευτερόλεπτα στο άνοιγμα, πριν τα πληρώματα αντιμετωπίσουν δύο περάσματα από τις τρείς απαιτητικές ασφάλτινες ειδικές διαδρομές το Σάββατο σε Monsef, Ain Aaaya και Sourat.

Ο Feghali ανταπέδωσε δυνατά, κέρδισε την πρώτη ειδική της δεύτερης μέρας με διαφορά 9,3 δευτερολέπτων και άνοιξε την διαφορά του στα 13,3 στην τρίτη ειδική διαδρομή. Ο γιος του Feghali, Alex και ο Abdullah Al-Rawahi, ήταν οι πλησιέστεροι αντίπαλοι στο δίδυμο που έτρεχε μπροστά, βρισκόμενοι στην τρίτη και τέταρτη θέση. Ο Feghali ολοκλήρωσε το πρώτο πέρασμα με έναν ακόμη ταχύτερο χρόνο και επέκτεινε την διαφορά του από τον Al-Attiyah στα 20,6 δευτερόλεπτα. Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος MERC2 Al-Thefiri έμεινε στο περιθώριο μετά από ένα σκασμένο ελαστικό στην δεύτερη ειδική.

Μετά το ατύχημα με υψηλή ταχύτητα που προκάλεσε σημαντική ζημιά στο Volkswagen του Al-Attiyah, στην επανάληψη της Monsef, η Autotek Motorsport αποφάσισε να αποσύρει το Golf ως αποτέλεσμα του συμβάντος. Ο Feghali σημείωσε ταχύτερους χρόνους στις ειδικές πέντε, έξι και επτά και έφτασε στη νυχτερινή διακοπή με πλεονέκτημα 2 λεπτών και 47,4 δευτερολέπτων έναντι του δεύτερου Al-Rawahi. Οι Alex Feghali, Bassel Bou Hamdan και Rabih Ayoub ολοκλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.

Το τελευταίο σκέλος χρησιμοποίησε επαναλαμβανόμενες διαδρομές μέσα από τις κλασικές ασφάλτινες ειδικές των Zandouka και Zabbougha πριν από τον τερματισμό στο ATCL στο Jounieh. Ο Feghali ήταν και πάλι ταχύτερος στην πρώτη ειδική της μέρας για να επεκτείνει το προβάδισμά του στα 2 λεπτά και 56,3 δευτερόλεπτα, αλλά ο γιος του Alex εγκατέλειψε, με το Mitsubishi του που υπέστη μικρή ζημιά, χάνοντας την τρίτη θέση και το προβάδισμα στο MERC2.

Το προβάδισμα του Feghali αυξήθηκε στα 3 λεπτά και 16,1 δευτερόλεπτα στην ένατη ειδική διαδρομή, κυριάρχησε στο τελευταίες ειδικές διαδρομές  για να σφραγίσει τη 16η νίκη του στο Λίβανο με διαφορά 3 λεπτών 46,4 δευτερολέπτων.

Το FIA Middle East Rally Championship συνεχίζεται στην Κύπρο στις 6-8 Οκτωβρίου.

Φωτογρφίες:mms racing.com