Οι κατασκευαστές WRC επιβεβαιώνουν τριετή υβριδική συμφωνία

Και οι τρεις σημερινοί κατασκευαστές του WRC έχουν αγκαλιάσει τη συναρπαστική νέα υβριδική εποχή του αθλήματος δεσμευόμενοι να εγγραφούν και να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι FIA WRC

Η Hyundai, M-Sport Ford και Toyota έχουν ανανεώσει τα συμβόλαιά τους στη σειρά παραγωγής με βάση το αυτοκίνητο, η οποία θα υποβληθεί σε αλλαγή ορόσημο το 2022, όταν τα κορυφαία αυτοκίνητα θα τροφοδοτούνται από ένα συνδυασμό ηλεκτρικού κινητήρα και τους τρέχοντος κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2022 έως το 2024.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ισότιμη συμβολή της FIA και των κατασκευαστών στο κόστος ανάπτυξης της νέας τεχνολογίας, η οποία θα εστιάζει έντονα στη βιωσιμότητα, την ασφάλεια και τη διαχείριση του κόστους.

Η εισαγωγή της υβριδικής τεχνολογίας ανακοινώθηκε το 2019 και η στενή συνεργασία μεταξύ των κατασκευαστών, του WRC Promoter αλλά και της FIA οδήγησε στο οι τεχνικοί κανονισμοί να πάρουν πράσινο φως στο World Motor Sport Council αυτού του μήνα.

O διευθύνον σύμβουλος του WRC, Promoter Jona Siebelχαιρέτισε τη δέσμευση των τριών ως ένα ακόμη θετικό βήμα για το μέλλον του πρωταθλήματος.

«Δεν είναι υπερβολή αν πει κάποιος ότι η εισαγωγή της βιώσιμης υβριδικής τεχνολογίας για την κορυφαία κατηγορία του WRC σηματοδοτεί ένα από τα μεγαλύτερα ορόσημα στην ιστορία του αθλήματος. Είναι εξαιρετικό που μια τόσο μεγάλη αλλαγή συνέπεσε με την 50η επέτειο του πρωταθλήματος », είπε.

«Μαζί με την FIA και τους κατασκευαστές, ο WRC Promoter δεσμεύεται πλήρως για την εισαγωγή πιο πράσινων αυτοκινήτων. Το υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς ο κόσμος κινείται προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον και είναι σημαντικό το WRC να ταυτιστεί με αυτήν την εξέλιξη.

Αυτό είναι το rally με σκοπό – το να προσφέρεις μια τέλεια πλατφόρμα για έρευνα και ανάπτυξη [R&D], ώστε η αυτοκινητοβιομηχανία να αναπτύξει την νέα της τεχνολογία.

Το WRC παραμένει το πιο δύσκολο πρωτάθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού για αυτοκίνητα με βάση την παραγωγή και η ηγεσία αυτών των ομάδων στέλνει ένα θετικό μήνυμα για το μέλλον του σε άλλους κατασκευαστές που σκέφτονται να ενταχθούν στο πρωτάθλημα», πρόσθεσε ο Siebel.

Για να εξασφαλιστεί αυξημένη σταθερότητα και καλύτερες ευκαιρίες μακροπρόθεσμου προγραμματισμού, η FIA εισάγει μια τριετή δέσμευση πρωταθλήματος για τους κατασκευαστές αντί των μονοετών συμφωνιών.

Από το 2022, ένα νέο σύστημα θα εισαχθεί στο πρωτάθλημα, με τους τρεις σημερινούς κατασκευαστές και την FIA να διαθέτουν ο καθένας μία από τις τέσσερις άδειες.

Η υβριδική ανακοίνωση ακολουθεί την επιβεβαίωση των σχεδίων του WRC για πιο βιώσιμα καύσιμα για ανταγωνιστικά αυτοκίνητα και πιο πράσινες πηγές ενέργειας στο service park.

Έχουν ανοίξει αιτήσεις για υποβολή προσφορών για:

  • Βιώσιμο καύσιμο, με τον προμηθευτή να παρέχει ένα καύσιμο ή μια σειρά καυσίμων που θα χρησιμοποιηθούν από τους διαγωνιζόμενους στις διάφορες κατηγορίες του πρωταθλήματος.
  • Branding των plug-in υβριδικών σταθμών φόρτισης σε πάρκα εξυπηρέτησης.
  • Βιώσιμη παραγωγή ενέργειας και παροχή στο πάρκο εξυπηρέτησης για την κάλυψη των αναγκών των πρόσθετων στοιχείων φόρτισης των World Rally Cars και των απαιτήσεων γενικής ισχύος στο πάρκο συντήρησης.