Οι ειδικές της Τουρκίας επόμενος σταθμός της Toyota Gazoo Racing

Μετά από τις εξαιρετικά γρήγορες και ομαλές ειδικές του Ράλι Εσθονίας, η TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team αντιμετωπίζει μια πολύ διαφορετική δοκιμασία στους σκληρούς και πετρώδεις δρόμους του Ράλι Τουρκίας για τον επόμενο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι 2020 στις 18-20 Σεπτεμβρίου. Μετά τον τερματισμό στο βάθρο με την επανεκκίνηση του WRC στην Εσθονία την περασμένη εβδομάδα, ο Sébastien Ogier συνεχίζει να προηγείται στην κατάταξη του πρωταθλήματος οδηγών μπροστά από τον ομόσταυλο του Elfyn Evans και τον Kalle Rovanperä στην τέταρτη θέση, ενώ η Toyota παραμένει στην κορυφή του πρωταθλήματος κατασκευαστών.

Με έδρα το παραθαλάσσιο θέρετρο του Μαρμαρίς, το Rally Turkey διαθέτει ένα από τα πιο δύσκολα εδάφη του WRC, με την πετρώση επιφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες που συνδυάζονται να δημιουργούν απαιτητικές συνθήκες για τα αυτοκίνητα. Οι σχετικά χαμηλές μέσες ταχύτητες μπορούν να προσθέσουν στις πολυπλοκότητες, μειώνοντας τη ροή αέρα που υπάρχει για την ψύξη των κινητήρων, των κιβωτίων ταχυτήτων και των φρένων.

Το φετινό Ράλι Τουρκίας ξεκινά την Παρασκευή το απόγευμα (μετά το shakedown το πρωί) με τις ειδικές İçmeler και Gökçe. Αυτό ακολουθείται το Σάββατο με έναν loop τριών ειδικών δυτικά του Μαρμαρίς, που επαναλαμβάνονται μετά το μεσημέρι. Η Κυριακή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ειδική του αγώνα- την 38,15 χιλιόμετρα ibetibeli – συν τη μικρότερη στο Marmaris, όπου και οι δύο επαναλαμβάνονται για δεύτερη φορά μετά από μια διακοπή για σέρβις.

Tommi Mäkinen

«Το ράλι της Τουρκίας είναι ένας πολύ απαιτητικός αγώνας με πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι αλήθεια ότι δεν ήταν δυνατότερος μας αγώνας μέχρι τώρα, παρόλο που κερδίσαμε εκεί το 2018 όταν ήταν νέος αγώνας για όλους μας. Ωστόσο, έχουμε κάνει πολλή δουλειά από τον περσινό αγώνα, εστιάζοντας στη βελτίωση του αγωνσιτικού μας για συνθήκες όπως αυτές που αντιμετωπίζουμε στην Τουρκία. Γνωρίζουμε ότι το αυτοκίνητό μας είναι τώρα πολύ καλύτερο σε αυτές τις συνθήκες σε σύγκριση με την περισνή χρονιά και πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε ένα καλό αγώνα.»

Sébastien Ogier

«Έχω προφανώς κάποιες καλές αναμνήσεις απο την Τουρκία κσι την περσινή χρονιά όταν ο Julien και εγώ κερδίσαμε τον αγώνα. Το να επαναλάβω αυτό το αποτέλεσμα αυτή τη φορά δεν θα είναι εύκολο: Είναι ένας δύσκολος αγώνας για όλους, αλλά για εμάς το να ξεκινούμε επικεφαλείς θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, είμαι σίγουρος. Αλλά είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που βλέπω τι μπορούμε να κάνουμε με το Yaris WRC. Είχαμε μερικα πολύ καλα δοκιμαστικά πρόσφατα για να προετοιμαστούμε για τον αγώνα και πιστεύω ότι έχουμε κάνει σίγουρα κάποιες βελτιώσεις και μερικά βήματα μπροστά με το αυτοκίνητο, οπότε ας δούμε μπορούμε να κάνουμε.»

Elfyn Evans

«Το ράλι της Τουρκίας είναι πάντα ένας δύσκολος αγώνας και θα είναι εντελώς διαφορετικός με τις γρήγοπες ειδικές που είχαμε στην Εσθονία: Είναι πολύ πιο αργος και διαφορετικός χαρακτήρας. Είναι σίγουρα πολύ ζεστό και σωματικά απαιτητικό για τα πληρώματα, αλλά και πολύ απαιτητικό και για τα αυτοκίνητα επίσης. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε σε αυτό. Κάναμε κάποιες δοκιμές στην Ελλάδα πριν από λίγες εβδομάδες για να προετοιμαστούμε εμείς και το αυτοκίνητο, η αίσθηση ήταν αρκετά καλή, οπότε ελπίζουμε ότι θα μεταφερθεί σε ένα καλό συναίσθημα στον αγώνα.»

Kalle Rovanperä

«Οι ειδικές στην Τουρκία είναι πολύ τραχείες και νομίζω ότι αυτές οι συνθήκες είναι γενικά αρκετά δύσκολες για μένα: Δεν έχω κάνει τόσους πολλούς αγώνες ακόμα στην καριέρα μου, αν και έκανα το Ράλι Τουρκίας την πέπρσινη χρονιά στο WRC2, οπότε έχω λίγη εμπειρία για το πώς είναι ο αγώνας. Φαίνεται ότι η ομάδα έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα από πέρυσι με το αυτοκίνητο και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε καλύτεροι τώρα σε αυτούς τους τύπους συνθηκών. Ελπίζω ότι όλοι μπορούμε να έχουμε καλό ρυθμό εκεί.»

Τι συνέβη πέρυσι;

Ο Ott Tänak κέρδισε την Power Stage στην Τουρκία το 2019 για να κερδίσει κρίσιμους βαθμούς για την τελική επιτυχία του στο πρωτάθλημα, αφού έπρεπε να αποσυρθεί από το δεύτερο σκέλος του αγώνα το Σάββατο. Ο Jari-Matti Latvala και ο Kris Meeke τερμάτισαν στην έκτη και την έβδομη θέση γενικής, αφού και οι δύο έχασαν χρόνο στην δυνατή βροχή την Παρασκευή.