Οι ειδικές διαδρομές του Ράλι Τουρκίας

Οι αξιωματούχοι της TOSFED ανακοίνωσαν επίσημα τις ειδικές διαδρομές του 11ου γύρου του πρωταθλήματος FIA WRC Ράλι Τουρκίας που έχει εγκριθεί και επίσημα από τη FIA. Ο αγώνας όπως και πέρσι θα εδρεύει στην περιοχή Μαρμαρά και θα πραγματοποιηθεί στις 12-15 Σεπτεμβρίου. Ο αγώνας αποτελείται από 17 ειδικές διαδρομές 310.10 αγωνιστικών χιλιομέτρων και συνολικής απόσταση 988.50 χιλιομέτρων.

Υπάρχουν αρκετές μικροαλλαγές σε σχέση με τον περσινό πετυχημένο αγώνα, συμπεριλαμβανομένου της νέας ειδικής διαδρομής μήκους 17 χιλιομέτρων Kizlan (SS10 και SS13) που προσφέρει απίστευτο θέαμα αφού είναι τοποθετημένη στο παραλιακό μέτωπο, με την ειδική Çiçekli (SS16) να έχει μεταφερθεί από την Παρασκευή στην Κυριακή και θα έχει αντίθετη φορά σε σχέση με τον περσινό αγώνα. Επίσης θα προηγηθεί της Wolf Power Stage.
Το πάρκο εξυπηρέτησης θα βρίσκεται και πάλι στην περιοχή του Asparan, σε μικρή απόσταση από τον Μαρμαρά, ενώ η δράση ξεκινάει με το shakedown στο Değirmenyani την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.

Η τελετή της πανηγυρικής εκκίνηση θα είναι στο Marmaris Meyden ακολουθούμενη από την δύο χιλιομέτρων υπερειδική διαδρομή το βράδυ της Πέμπτης, όπου είναι βέβαιο ότι το κέντρο της πόλης του Μαρμαρά θα αποτελέσει πόλο έλξης για τις χιλιάδες φίλων του ράλι, πριν ξεκινήσει η ουσιαστική δράση του αγώνα το πρωί της Παρασκευής.

Τα πληρώματα έχουν να αντιμετωπίσουν έξι ειδικές διαδρομές την Παρασκευή, ξεκινώντας με το πρώτο από δύο περάσματα από την 24.80km ειδική Içmeler. Ακολουθεί το πρώτο πέρασμα από την ελαφρώς αλλαγμένη ειδική Çetibeli που είναι η μεγαλύτερη του αγώνα (38.15km). Το πρώτο πέρασμα από τις ειδικές διαδρομές ολοκληρώνεται με την 16,57 χλμ Ula. Ακολούθως οι διαγωνιζόμενοι θα μεταφερθούν στην περιοχή Asparan για ένα μικρό σέρβις, για να ακολουθήσει η επανάληψη των τριών προαναφερθέντων ειδικών το απόγευμα.

Έξι ειδικές περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου. Η 33χλμ. Yeşilbelde ανοίγει την δράση της ημέρας η οποία συνεχίζετε με τη Datça (8,75χλμ.), ενώ η νέα ειδική Kizlan ολοκληρώνει το πρώτο Loop πριν τα αγωνιστικά περάσουν για μικρό σέρβις και ανασυγκρότηση στο Asparan. Οι τρεις ειδικές επαναλαμβάνονται στη συνέχεια το Σάββατο το απόγευμα.

Η Datça μπορεί να είναι μικρή ειδική διαδρομή σε σχέση με τα πρότυπα του WRC, αλλά είναι μια απίστευτη και θεαματική ειδική με φόντο την θάλασσα.
Δύο περάσματα από την 7,22 χλμ ειδική Marmaris – η δεύτερη ως Wolf Power Stage – η Gökçe (11,32 χλμ.) Και Çiçekli (13,20 χιλιόμετρα) διασφαλίζουν ότι η τελευταία μέρα του αγώνα δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Η ειδική του Marmaris ξεκινάει από την πόλη Içmeler και ολοκληρώνεται στο service park, με την Power Stage να ταιριάζει με αυτό που υπόσχεται να είναι ένας συναρπαστικός αγώνας WRC στην Ακτή Turquoise για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Το Ράλι Τουρκίας πρωτοεμφανίστηκε στο ημερολόγιο του WRC από το 2003 μέχρι το 2010 πριν επιστρέψει ξανά το 2018. Μετά την επιστροφή του αγώνα την περσινή χρονιά, οι Ott Tänak και Martin Järveoja πήραν την νίκη με ένα Toyota Yaris WRC.

Ο επίσημα υποψήφιος αγώνας του 2017 σηματοδότησε την πρώτη φορά που ο αγώνας διεξήχθη στις περιοχές Marmaris και Muğla της Τουρκικής Ριβιέρας. Τον αγώνα αυτό κέρδισε το τουρκικό δίδυμο των Orhan Avcioğlu και Burçín Korkmaz. Για την ιστορία στον συγκεκριμένο αγώνα είχαμε και την παρουσία δυο κυπριακών συμμετοχών, με τον Αλέξανδρο Τσουλόφτα να έχει εξαιρετική παρουσία αλλά ένα μηχανικό πρόβλημα να οδηγεί σε εγκατάλειψη ενώ βρισκόταν στην δεύτερη θέση με ένα κατά πολύ υποδεέστερο αυτοκίνητο. Η άλλη κυπριακή παρουσία o Mustafa Bulutoglulari, ο οποίος κατάφερε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα αφού πήρε την τρίτη θέση γενικής, ανεβάζοντας την Κυπριακή σημαία μέσα στην Τουρκία.