Με το ένα πόδι εκτός WRC το ράλι Πολωνίας

Μετά τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στον αγώνα της Πολωνίας στο θέμα ασφάλεια των θεατών, η Πολωνία είναι κοντά στην έξοδο της από το ημερολόγιο του WRC. Η FIA έδωσε κίτρινη κάρτα στους διοργανωτές το 2015 τους οποίους προειδοποίησαν ότι αν δεν βελτιώνονταν στο θέμα ασφάλεια θα έβγαιναν αυτόματα από το ημερολόγιο. Τα προχθεσινά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον αγώνα ουσιαστικά τον θέτουν εκτός WRC.

Τα πληρώματα σε αρκετές περιπτώσεις περνούσαν κυριολεκτικά ξυστά από τους θεατές, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν υπάκουαν στις οδηγίες των κριτών ασφαλείας. Υπάρχουν αναφορές όπου αυτοκίνητα θεατών βρίσκοντας μέσα στις ειδικές ενώ αυτές ήταν εν εξελίξει, ενώ υπήρξε και περίπτωση όπου πυροσβεστικό όχημα πέρασε δίπλα από αστυνομικό και κινήθηκε σε ανάποδη φορά μέσα στην ειδική διαδρομή. Ήδη η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.

Ο διευθυντής ράλι της FIA Jarno Mahonen δήλωσε στο Autorport: Υπήρξαν αρκετά προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια του αγώνα τα οποία πρέπει να διερευνήσουμε πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση. Το περιστατικό με το πυροσβεστικό όχημα διερευνάται από την τοπική αστυνομία. Πως όμως μπόρεσε αυτό να συμβεί; Οι πληροφορίες μου λένε ότι παραλίγο να περάσει πάνω από τον αστυνομικό. Είμαστε τυχεροί που δεν έγινε κάτι σοβαρό, όμως όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το ράλι.

Ο Mahonen είπε επίσης ότι τους ανησύχησε η παρουσία 100000 θεατών οι οποίοι ήρθαν από όλη την Ευρώπη για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Δεν υπάρχει η κουλτούρα του θεατή που έχουμε στη Σκανδιναβία. Κάποιοι από αυτούς απλά ήθελαν να είναι κοντά στα αυτοκίνητα. Ήταν ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο για την Michele Mouton (υπεύθυνη ασφάλειας της FIA) όπως επίσης για όλους μας.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Hyundai Michel Nadan ήταν ανήσυχος σχετικά με τα γεγονότα περι ασφάλειας. Αυτό που έγινε είναι απίστευτο, ο αγώνας διοργανώνετε για αρκετό καιρό, δεν είναι η πρώτη φορά και βλέποντας το τι έγινε είναι πραγματικά τρομακτικό. Στα ίδια μήκη κύματος ήταν και το αφεντικό της Citroen Yves Matton: Δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός όσον αφορά την ασφάλεια. Είναι σημαντικό να πηγαίνουμε σε αγώνες οι οποίοι είναι διαφορετικοί και αυτός είναι, όμως δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε σε καμία περίπτωση στο θέμα ασφάλεια.

Οδηγός ο οποίος πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα είπε: Πως μπορούμε να ξανατρέξουμε εδώ; Όταν ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ότι το αυτοκίνητο μπορεί να πάει οπουδήποτε τότε δεν υπάρχει νόημα να ξαναέρθουμε εδώ. Οι ειδικές διαδρομές σε κάποια σημεία είχαν τρύπες και σε αρκετές περιπτώσεις όταν πέφταμε μέσα το αυτοκίνητο μετά ήταν προς στιγμή ανεξέλεγκτο. Στέκονταν πίσω από αχυρόμπαλες νομίζοντας ότι αυτές θα τους σώσουν, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να γίνει αυτό.

Ο αξιωματούχος του ράλι Πολωνίας Andrzej Borowczyk είπε ότι θα ήταν άδικο να καταδικαστεί ο αγώνας για το περιστατικό με το πυροσβεστικό όχημα. Υπήρξε ανθρώπινο λάθος, είπε ο Borowczyk. Η αστυνομία ήταν εκεί, υπήρχαν μπαριέρες και ο ηλίθιος κινήθηκε κατά πάνω τους. Πραγματικά δεν ξέρω τι σκεφτόταν. Ήταν ένα ηλίθιο ανθρώπινο λάθος.

Το συμβόλαιο το ράλι Πολωνίας με το WRC τελειώνει φέτος όμως ο Borowczyk είναι πεπεισμένος ότι ο αγώνας θα συμπεριληφθεί και του χρόνου στο ημερολόγιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος!!!

 

Πηγή: Autosport.com