Η VW βάζει τις βάσεις για ένα μέλλον με βιώσιμη κινητικότητα

Η Volkswagen δεσμεύτηκε βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και έχει ήδη ξεκινήσει να βάζει τις βάσεις για ένα μέλλον με βιώσιμη κινητικότητα μέσω των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων. Το νέο ID., που θα περάσει τις γραμμές παραγωγής στο τέλος της χρονιάς, θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια. Θα αποτελέσει το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που δεν θα έχει καθόλου ‘αποτύπωμα ρύπων’ από την πρώτη μέρα παραγωγής του μέχρι και τη μέρα που θα βρεθεί στο δρόμο.

Αν ο κάτοχος του το φορτίζει με «πράσινη» ενέργεια, τότε θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποφορτίζεται η ατμόσφαιρα με πέραν του ενός εκατομμυρίου τόνους ρύπων τον χρόνο. Ποσό που ουσιαστικά αντιπροσωπεύει το ρεύμα που παράγεται με κάρβουνο για 300.000 σπίτια. Η Volkswagen δεσμεύεται ταυτόχρονα να μειώσει δραστικά το αποτύπωμα και άλλων μοντέλων της, ενώ θα παρουσιάσει πέραν των είκοσι ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2025.

Christian Senger and the ID.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας» δήλωσε ο Thomas Ulbrich, μέρος του Συμβουλίου για την ηλεκτρική κινητικότητα της Volkswagen. «Ως η μεγαλύτερη παραγωγός αυτοκινήτων στον κόσμο, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Το νέο ID. θα αποτελέσει το πρώτο κλιματικά ουδέτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Για να βεβαιωθούμε πως αυτό είναι εφικτό, προσεγγίζουμε το θέμα από διάφορες οπτικές γωνίες, για να μάθουμε διάφορους τρόπους εκμετάλλευσης της «πράσινης» ενέργειας. Είναι εντελώς εφικτό, και δουλεύουμε σκληρά για να το πετύχουμε.»

Οι μπαταρίες του καινούργιου ID., θα παράγονται στην Ευρώπη, με «πράσινη» ενέργεια. Ταυτόχρονα ακόμα και τα υλικά παραγωγής θα επιλέγονται προσεκτικά. Το εργοστάσιο στο Zwickau ήδη παράγει εξωτερικά την ενέργεια του από αναλώσιμες πηγές ενώ οποιεσδήποτε εκπομπές ρύπων υπάρχουν, εξουδετερώνονται μέσω επενδύσεων σε άλλες περιβαλλοντικές ενέργειες, οπόταν το ID. θα είναι εντελώς ουδέτερο σε ρύπους εξ αρχής. Όσο αφορά την φόρτιση του, η Volkswagen προτείνει την χρήση ενέργειας από αέρα ή νερό. Η θυγατρική εταιρεία της Volkswagen, Elli, ξεκίνησε πρόσφατα να παράγει ρεύμα με το Volkswagen Naturstrom®. Το δίχτυο γρήγορης φόρτισης IONITY παράγεται από την Volkswagen και μαζί με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα παρέχουν 400 σημεία φόρτισης σε Ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους. Την ίδια στιγμή η Volkswagen εκφράζει ανοικτά την υποστήριξη της Γερμανίας για να ξεκινήσει να παράγει ενέργεια από αναλώσιμες πηγές ενέργειας. Όλα αυτά φυσικά μόνο με την παρέμβαση πολιτικών ηγετών μπορούν να επιτευχθούν. Το compact ID.1 θα πατήσει άσφαλτο, βγαίνοντας από το εργοστάσιο στο Zwickau προς τα τέλη της χρονιάς ενώ θα ακολουθήσουν τα SUV ID. CROZZ1, ID. BUZZ1 και το sedan ID. VIZZION1. Η Volkswagen επενδύει σχεδόν €9 δισεκατομμύρια στην ηλεκτρική αυτοκίνηση μέχρι το 2023.