Η Volkswagen υπολογίζει να τρέξει ξανά στο WRC2 ή ακόμα και στο ERC

Η Volkswagen υπαινίχθηκε ότι θα τρέξει εργοστασιακά με το Polo GTI R5 σε περισσότερους αγώνες το 2019 στην κατηγορία WRC2 ή ακόμα και στο ERC.

Η VW ήταν αρχικά ανέτοιμη και θα έτρεχε σε ένα ή δυο αγώνες κλειδιά σαν εργοστασιακή πριν το αυτοκίνητο τρέξει μόνο με ιδιωτικές συμμετοχές. Όμως μετά το επιτυχημένο ντεμπούτο του R5 με τους Eric Camilli και Petter Solberg στον αγώνα της Ισπανίας τον προηγούμενο μήνα, η VW υπογράμμισε ότι σαν εργοστασιακή ομάδα θα κάνει περισσότερες εμφανίσεις.

Οι Camilli και Solberg ήταν στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα στο πρώτο μισό της πρώτης μέρας στην κατηγορία WRC2 στην Καταλονία. Μια σπασμένη ράβδος επιλογής στο κιβώτιο ταχυτήτων τερμάτισε πρόωρα τον αγώνα για τον Camilli, ενώ ο Solberg κατάφερε να τερματίσει τρίτος πίσω από τους εργοστασιακούς οδηγούς της Skoda, Kale Rovanpera και Jan Kopecky.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της VW Sven Smeets χαρακτήρισε τον εαυτό του ‘’πολύ πολύ χαρούμενο’’ με το ντεμπούτο του αυτοκινήτου λέγοντας ότι το να αγωνίζεσαι σε αγώνα είναι πολύ πιο χρήσιμο από τις δοκιμές.

«Μάθαμε πολύ περισσότερα στον αγώνα από ότι θα μαθαίναμε αν κάναμε μόνο δοκιμές και για αυτό το λόγο είμαστε εδώ. Έχουμε ολόκληρη λίστα για το που μπορούμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε πιο γρήγοροι. Ήταν σκληρό το μάθημα την πρώτη μέρα στο χώμα όπως επίσης και τις υπόλοιπες δυο στη βρεγμένη άσφαλτο. Ο Petter δεν δοκίμασε ποτέ το αυτοκίνητο σε αυτές τι συνθήκες και έτσι δεν είχαμε την απαιτούμενη εμπειρία».

«Κάναμε αλλαγές στο αυτοκίνητο που υπό κανονικές συνθήκες δε θα κάναμε σε αγώνα. Ο Petter ήθελε να κάνει αλλαγές για να δει πως αντιδρά το αυτοκίνητο και αυτό μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες από ότι θα παίρναμε μόνο από τις δοκιμές. Στο τεστ μαθαίνεις γρήγορα τη διαδρομή και ρυθμίζεις το αυτοκίνητο για αυτό το δρόμο. Στην Ισπανία ήταν εντελώς διαφορετικά και μάθαμε πολλά. Είχαμε ένα μικρό πρόβλημα με τη ράβδο επιλογής το οποίο μπορούμε να επιλύσουμε εύκολα».

Ο Smeetes ξεκαθάρισε ότι στο προσεχές μέλλον θα υπάρξουν περισσότερες εργοστασιακές συμμετοχές από την VW, στα μέσα του 2019, στους Ευρωπαϊκούς αγώνες του WRC και στο ERC.

«Δε θα είναι φέτος και δε θα είναι στο Μόντε Κάρλο», είπε. «Έχουμε πελάτες που θα τρέξουν στη Σουηδία έτσι δεν υπάρχει λόγος να πάμε εκεί. Όπως επίσης δε θα αγωνιστούμε σε αγώνες εκτός Ευρώπης. Θα πάμε σε ορισμένους καλούς Ευρωπαϊκούς αγώνες και θα τρέξουμε επίσης το πιθανότερο στο Ypres ή στο Barum».

Επιβεβαίωσε ότι θέλει να συνεχίσει η συνεργασία με τους Camilli και Solberg στο πρόγραμμα δοκιμών, με το πιθανότερο σενάριο οι δυο οδηγοί να τρέξουν και σε αγώνες ράλι.

Ο αγώνας της Καταλονίας ήταν ο πρώτος της VW σαν εργοστασιακή μετά την αποχώρηση της από το WRC στο τέλος του 2016, όπου κατέκτησε τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα.