Η M-Sport εξελίσσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο ράλι

Ο Malcolm Wilson επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του M-Sport ξεκίνησε να αναπτύσσει ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο ράλι, το οποίο ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να κερδίσει ένα μονοήμερο αγώνα.

Η εταιρία ξεκίνησε αρχικές εργασίες ανάπτυξης ενός ηλεκτρικού Fiesta νωρίτερα φέτος και έχει ως στόχο να δοκιμάσει το αυτοκίνητο πριν από το τέλος του 2018.

Το αυτοκίνητο απευθύνεται στην τοπική αγορά, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Wilson αναφέρει ότι η πρωτοποριακή τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί χωρίς αμφιβολία στα μελλοντικά αυτοκίνητα του WRC στο τέλος του τρέχοντος κύκλου τεχνικών κανονισμών.

“Ξέρετε πως είμαστε στην M-Sport, ψάχνουμε πάντα νέες προκλήσεις”, δήλωσε ο Wilson στο Motorsport News. “Και αυτό είναι το επόμενο βήμα τη τεχνολογίας στο άθλημα.

“Δεν πρόκειται να σας δώσω κάποια από τις τεχνικές λεπτομέρειες – δεν μπορώ γιατί εργάζομαι με άλλες εταιρείες που μοιράζονται αυτό το όραμα και έχουμε υπογράψει NDAs [συμφωνίες μη αποκάλυψης], αλλά αρκεί να πούμε ότι είμαστε κοντά στο να συνεχίσουμε με αυτό και αν συνεχίσουν να συμβαίνουν τα πράγματα και είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε και να σημειώσουμε πρόοδο τότε θα ήθελα να ελπίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα έτοιμο αυτοκίνητο την φετινή χρονιά. Το τελικό αυτοκίνητο θα χρησιμοποιά το καλούπι κατηγορίας R5. ”

Ο Wilson έχει βάλει στοχο στην ομάδα του να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο ικανό να κερδίσει ένα μονοήμερο τοπικό αγώνα ράλι.

’’Αυτή τη στιγμή δεν ασχολούμαστε για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι”, πρόσθεσε. “Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να φτιάξουμε ένα αυτοκίνητο που θα είναι σε θέση να κερδίσει ένα μονοήμερο αγώνα και να κοστολογείται σε ανταγωνιστική τιμή.

“Υπάρχει σίγουρα μια αγορά για ένα αυτοκίνητο τετρακίνησης όπως αυτό και είμαι βέβαιος ότι η τεχνολογία είναι εκεί για να το πετύχουμε. Εάν κοιτάξετε ένα σύγχρονο ηλεκτρικό [οδικό] αυτοκίνητο, είναι σε θέση να λειτουργήσει για 300 ή 350 μίλια μεταξύ των φορτήσεων. Ένας αγώνας BTRDA σε ένα τέτοιο επίπεδο είναι γύρω στα 35 με 40 χιλιόμετρα και δεν είναι ένας τεράστιος αριθμός  χιλιομέτρων.

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα μεταφοράς αυτής της τεχνολογίας στο WRC, ο Wilson δήλωσε: “Αυτό δεν είναι στον άμεσο ορίζοντα του παγκόσμιου πρωταθλήματος. μην ξεχνάτε ότι έχουμε τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια από αυτούς τους φανταστικούς κανονισμούς και τίποτα δεν πρέπει να έρθει και να θέσει σε κίνδυνο αυτή τη σταθερότητα. Αλλά κοιτάζοντας το μέλλον, πρέπει να εξετάσουμε τις πιθανές λύσεις ηλεκτρικής ενέργειας και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εργαζόμαστε σε αυτό.

“Είναι ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι η M-Sport βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της τεχνολογίας ηλεκτρικής ενέργειας στους αγώνες ράλι. Υποθέτω ότι με κάποιους τρόπους, δεδομένης της πρόκλησης για το μέλλον, θα μπορούσατε να πείτε ότι αυτό θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά αυτοκίνητα στα οποία έχουμε εργαστεί.’’

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ράλι τρέχει στο Ηνωμένο Βασίλειο με το banner eRally Project. Η Renault Zoe έχει αγωνιστεί, αλλά αυτή τη στιγμή περιορίζεται από τους κανόνες της Motor Sports Association σε εκδηλώσεις ενός αγώνα και απευθύνεται στο Junior and Senior 1000 Rally Championship για αυτοκίνητα ενός λίτρου.

 

Πηγή www.motorsport-news.co.uk