Η M-SPORT αποκάλυψε τα πλάνα της για την μηχνή των 1.5 λίτρων στο RALLY3

Περισσότερες λεπτομέρεις του νεότερου αγωνιστικού της M-SPORT έχουν αποκαληφτεί – και υπάρχει μια έκπληξη κάτω απο το καπό.

Το πρωτοποριακό Ford Fiesta Rally3 της M-Sport Poland θα διαθέτει έναν ολοκαίνουργιο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1,5 λίτρων όταν θα παρουσιατεί τον Ιανουάριο.

Το πρώτο τετρακίνητο αυτοκίνητο Rally3 στον κόσμο θα τροφοδοτείται από τον EcoBoost 197bhp που θα βρίσκεται στο Fiesta ST. Η αρχική προσδοκία ήταν ότι θα ακολουθούσε την λογική του ενός λίτρου από το Fiesta Rally4.

Η FIA αποφάσισε να διευρύνει τους αρχικούς κανονισμούς του Rally3 για να επιτρέψει αυτοκίνητα από ένα λίτρο σε 1,6 – με εξόδους ισχύος εξισορροπημένες και ρυθμιζόμενες μέσω του περιοριστή του τούρμπο.

Αυτές οι αλλαγές στους κανονισμούς που διέπουν τους κινητήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτό που θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως ζωτικής σημασίας κατηγορία για τα εγχώρια ράλι – καθώς και η πρόοδος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι – είναι ο λόγος για τον οποίο το Fiesta Rally3 ξεκίνησε το πρόγραμμα δοκιμών του αργότερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί.

Το Fiesta Rally3 βρίσκεται στη μέση ενός εντατικού προγράμματος δοκιμών σε άσφαλτο και χώμα στην Πολωνία. Το αυτοκίνητο αναμένεται να συνεχίσει τις δοκιμές σε πιο σκληρές ειδικές τον επόμενο μήνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της M-Sport Poland, Maciek Woda, είπε: «Όταν έγινε σαφές ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε την αλλαγή από τον κινητήρα του ενός λίτρου, ήμασταν πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τη Ford σε αυτό. Αυτός ο τρικύλινδρος, υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας μας δίνει λίγη περισσότερη ροπή – κάτι που είναι ιδανικό για ένα τετρακίνητο αγωνιστικό.»

Η τυπική τιμή ροπής του αυτοκινήτου Fiesta ST είναι 214lb-ft (290Nm).

«Ο κινητήρας λειτούργησε πολύ καλά», είπε ο Woda. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τον τρόπο που διεξάγονται οι δοκιμές. Συλλέγουμε καλά και χρήσιμα δεδομένα και δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα.»