Η FIA σκέφτεται να εισάγει «εικονικά chicanes» στο WRC

Η FIA έχει πιεστεί να εισαγάγει «εικονικά chicanes» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι μετά το συμβάν με το τρακτέρ στο Ράλι Αυστραλίας.

Την περασμένη Παρασκευή ο οδηγός της Hyundai Andreas Mikkelsen αναγκάστηκε να προσπεράσει έναν τρακτέρ που βρισκόταν στην ειδική του Sherwood και λίγο αργότερα να εγκαταλείψει τον αγώνα μετά απο έξοδο. Η FIA ερευνά το περιστατικό.

Το τρακτέρ είχε χρησιμοποιηθεί για να επιδιορθώσει το τεχνικό chicaneαπό άχυρο που κτυπήθηκε από τον Jari-Matti Latvala και να επιστρέψει στη θέση του εκτός ειδικής όταν ο Mikkelsen τον βρήκε μπροστά του.

Ορισμένοι στο WRC επιθυμούν να αντικαταστήσουν τα chicanes που τοποθετήθηκαν στις ειδικές με «εικονικά chicanes» – όπου τα αυτοκίνητα θα αναγκαστούν να επιβραδυνθούν σε μια συμφωνημένη ταχύτητα αλλά δεν θα υπήρχε κανένα εμπόδιο ή απόκλιση για να το αποφύγουν.

Ο διευθυντής της ομάδας Hyundai Alain Penasse εξήγησε ότι η τεχνολογία υπάρχει στα αυτοκίνητα για να εισαχθεί η ιδέα των εικονικών chicane, την οποία υποστηρίζει.

“Είναι λίγο κάτι σαν περιοριστής ταχύτητας στα pitlane στους αγώνες πίστας”, είπε ο Penasse. “Μας λένε ότι, σε μια προκαθορισμένη και πολύ ακριβή θέση, το αυτοκίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει, για παράδειγμα, τα 50 km/h.

“Το αυτοκίνητο ταξιδεύει για μια καθορισμένη απόσταση σε αυτή την ταχύτητα και στη συνέχεια επιταχύνει ξανά.” Για μένα, αυτή είναι μια πολύ καλύτερη ιδέα, μισώ τα chicane, τόσα πολλά ατυχήματα προκαλούνται από αυτά “.

Είναι κατανοητό ότι το συμβάν με το τρακτέρ της Αυστραλίας συνέβη επειδή τα άτομα εκεί υπέπεσαν σε λάθος στην κρίση τους για πόσο χρόνο θα τους έπαιρνε να επιδιορθώσουν το chicaneμεταξύ των αγωνιστικών. Ο Latvala χτύπησε την αχυρόπμαλα στο chicaneκαι μπλόκαρε την ειδική”, ανάφερε μια πηγή.

Οι marshals της ειδικής αποφάσισαν να βάλουν μέσα το τρακτέρ για να μετακινήσουν την αχυρόμπαλα εκτός ειδικής και πίσω στη θέση της.

“Είχαν καλό σκοπό και σκέφτηκαν ότι είχαν τρία λεπτά για να κάνουν τη δουλειά τους. Δυστυχώς, ο  Andreas έφτασε ενώ οδηγούσαν το τρακτέρ πίσω στην θέση του εκτός ειδικής διαδρομής”.

Οι οδηγοί ήταν καταφανώς νευριασμένοι με το γεγονός του τρακτέρ, με τον Esapekka Lappi να λέει: “Δεν υπάρχει δικαιολογία γι ‘αυτό, είναι απολύτως απαίσιο, κάποιος θα μπορούσε να σκοτωθεί. Όταν η ειδική διαδρομή βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορούμε ποτέ να κάνουμε κάτι τέτοιο.”

Ο rally director της FIA, Yves Matton, δήλωσε ότι τα «εικονικά chicanes» θα ήταν μια επιλογή.

“Οι διοργανωτές διεξήγαγαν εμπεριστατωμένη έρευνα σχετικά με τις περιστάσεις που περιβάλλουν αυτό το περιστατικό”, ανέφερε. “Είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί ακριβώς συνέβη αυτό.

“Το τρακτέρ ήταν τοποθετημένο εκεί για να εξασφαλίσει ότι η ειδική διαδρομή δεν θα μπλοκάρονταν από ένα τυχόν μετακινημένο chicane, αλλά απαιτείτο μεγαλύτερος συντονισμός στην κίνηση του. Συνεχίζουμε να μελετάμε εναλλακτικές λύσεις μείωσης ταχύτητας, μία από τις οποίες είναι και τα εικονικά chicanes.